10 tips voor je als je start met fotografie

Heb je nog niet zo lang een camera? Hou je ervan om de wereld om je heen op de foto te zetten? Ik heb 10 tips voor je, als je start met fotografie

Geschatte leestijd: 10 minuten

Fotografie is een van de meest populaire hobby’s van het moment. Ik vind het leuk om te zien als een camera opgepakt wordt, om de dingen om je heen vast te leggen.

Maar fotografie is ook iets waar je al snel gek van wordt als je niet op past. Er wordt heel veel over geschreven, over beweerd, en er zijn uitgesproken meningen over die soms heel dwingend kunnen zijn. En dat terwijl je gewoon moet kunnen genieten van je hobby.

1. Maak je niet druk om de techniek

10 tips voor je, als je start met fotografie
Touchscreen bediening bij landschapsfotografie

Er zijn veel discussies over camera’s. De moderne techniek maakt veel mogelijk, en de ene camera kan veel meer dan de andere. Het eerste van mijn 10 tips voor je, als je start met fotografie, gaat dan ook daar over: maak je niet te druk over de techniek.

Fotografie gaat niet over techniek, maar over het vastleggen van momenten. Daar komt techniek bij kijken, maar dat is – zeker in het begin – van ondergeschikt belang. Start dus met fotograferen, maak foto’s. Al doende leer je het beste.

2. Leer de basis over belichting

Wat is ISO en welke waarde moet je gebruiken
ISO waarden in eenderde stops op een EOS 7D

Zorg dat je weet hoe een goed belichte foto gemaakt moet worden. Leer over sluitertijd, diafragma en ISO, en de onderlinge relatie daartussen. Weet hoe je de instellingen kunt manipuleren zonder dat de belichting verandert. Leer werken met stops.

Dit is de basis van fotografie, waarmee je elk (belichting)probleem kunt oplossen. Oefen hier veel in, en zie wat er gebeurt als je instellingen verandert. Doe dit niet alleen als je op pad gaat, maar ook thuis.

Lees meer over de belichting instellen op je camera:
https://www.nandoonline.com/terug-naar-de-basis-alles-over-belichting/3. Andere objectieven maken geen betere foto

leer je eigen lens kennen voor je een andere koopt
Welk extra objectief moet je kopen? Begin eerst met fotograferen voor je je daar druk over maakt.

Er zijn verschrikkelijk veel en verschillende objectieven te verkrijgen. Dat kunnen goedkope objectieven zijn, maar ook dure objectieven. Je kunt zelfs onvoorstelbaar dure objectieven vinden.

Maak je vooral in het begin niet druk over al die soorten objectieven. Wanneer je met fotografie begint is de kans groot dat je een camera met één enkel (zoom) objectief hebt. Ga daarmee fotograferen en leer daar mee om gaan.

Uiteindelijk kom je ergens wat te kort. Misschien wil je meer tele, of meer groothoek. Misschien vind je macro leuk en wil je daar meer mee doen. Dan is het misschien de tijd gekomen om te kijken voor een nieuwe of extra objectief, en je weet dan direct naar wat voor soort objectief je moet gaan zoeken.

Meer over gebruik van objectieven en brandpunten vind je op
https://www.nandoonline.com/over-objectieven-en-brandpunten/

4. Wees niet bang om een automatische stand te gebruiken

10 tips voor je, als je start met fotografie
Sluitertijden op een oude analoge camera

Vaak wordt er geroepen dat fotograferen in manual stand de enige serieuze manier van fotografie is. Dit is onzin. Een camera heeft diafragma voorkeuze, sluitertijd voorkeuze en auto-ISO. Maak daar gewoon gebruik van als dat je beter uitkomt, zelfs de P-stand kan bij tijden goed uitkomen.

Het belangrijkste is een goede foto, een geslaagde foto. De weg daar naar toe is niet belangrijk.

Wanneer je begrijpt hoe sluitertijd, diafragma en ISO werkt, dan kun je altijd nog overschakelen op de manual stand. Vergeet echter nooit dat manual geen betere foto oplevert.

Lees meer over de belichtingsinstellingen van je camera
https://www.nandoonline.com/psam-modes/

5. Gooi mislukte foto’s niet te snel weg

gooi mislukte foto's niet te snel weg - 10 tips voor als je start met fotografie
Bekijk waarom een foto je niet aanspreekt, of waarom de foto mislukt is. Daar leer je van. Gooi de foto dus niet direct weg.

Na het fotograferen kun je het resultaat direct op je LCD scherm, of zelfs in je elektronische zoeker bekijken. Je zou de neiging krijgen om een mislukte foto direct van je camera te deleten. Doe dit niet.

Van mislukte foto’s kun je leren. Dat kan niet alleen een verkeerde belichting zijn, of onscherpte, maar ook compositie en misschien iets wat de foto niet zo aantrekkelijk maakt. Gooi ze daarom niet direct weg, maar kijk thuis wat er fout is en hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen of verbeteren.

Een reklame boodschap

6. Zet niet teveel op één enkele foto

10 tips voor als je start met fotografie
De Amsterdamse Waterleiding Duinen, 360° panorama. Alles is in beeld, maar dat maakt niet een goede foto. Details zijn niet meer zichtbaar.

Je kent het wel; je staat op een plek met een prachtig uitzicht en je wilt alles op de foto zetten. Dan kom je thuis en blijkt de foto toch tegen te vallen; het geeft niet dezelfde indrukwekkende uitzicht weer.

Dit komt waarschijnlijk omdat je te veel in één enkele foto wilde zetten. Hoe meer je op de foto zet, hoe kleiner het op de foto zichtbaar zal zijn. Of zelfs onzichtbaar.

Maak liever een paar foto’s van dat uitzicht, waarbij je belangrijke details groter in beeld brengt. Samen geven die foto’s het indrukwekkende uitzicht beter weer dan alles in een enkel beeld.

7. Wees niet bang voor raw bestanden

wees niet bang voor raw bestanden - 10 tips voor je als beginnende fotograaf
Het is niet moeilijk om met raw bestanden te werken. Wees er dus niet bang voor.

Hoewel het nooit een verplichting mag zijn, is het wel verstandig om in raw te fotograferen. Daarmee maak je maximaal gebruik van de mogelijkheden van je camera.

Het is bovendien niet moeilijk. Gebruik je Lightroom of Luminar (of een ander vergelijkbaar programma) voor je foto’s, dan kun je met een enkele druk op de knop een jpeg foto van je raw bestand maken. Je hoeft er niets aan te doen, maar je hebt wel de mogelijkheid om er iets aan te doen. Je kunt de foto wat lichter of donkerder te maken, wat contrast toe te voegen, kleuren te versterken, en nog veel meer.

Wil je beginnen met fotograferen in raw?
Lees dan mijn handleiding in het artikel Starten met fotograferen in raw

Fotografeer desnoods in raw en jpeg, dan kun je altijd terugvallen op het jpeg bestand als het even niet lukt met raw.

8. Leer je camera kennen

Alle knoppen kunnen naar wens een functie krijgen.
Alle knoppen van de Panasonic S1 kunnen naar wens een functie krijgen.

Als eerste van mijn 10 tips voor als je start met fotografie, ging over het niet druk maken over de techniek. Toch is het verstandig om je camera te leren kennen. Er zijn immers veel mogelijkheden op je camera. Heel erg veel.

Al die mogelijkheden kunnen overrompelend zijn. Maar wees gerust, je hoeft ze niet in één avond te leren kennen, of in een week, of zelfs in een maand. Je gaat waarschijnlijk niet eens alle mogelijkheden gebruiken.

Neem een camera regelmatig in de hand, en speel met de instellingen. Kijk naar wat mogelijk is en probeer dingen uit. Dat kan ‘s-avonds op de bank of opeen zomerse dag in het zonnetje in de tuin.

Uiteindelijk leer je welke instellingen je vaak wilt of moet gebruiken. Zet die dan in een “mijn menu” optie van het menu, zodat je ze makkelijk en snel terug kunt vinden.

9. Vergelijk jezelf niet teveel met andere fotografen

vergelijk jezelf niet teveel met anderen - 10 tips voor je als beginnende fotograaf
Montravel tijdens de masterclass in de Auvergne

Het is natuurlijk goed en leerzaam om naar foto’s van anderen te kijken. Het kan inspirerend werken, en ideeën brengen voor je eigen fotografie.

Maar pas op. Vergelijk jezelf niet te veel met andere fotografen. Wanneer je dat te veel en vaak doet, kan dat je zelfvertrouwen schaden. Het kan je zelfs blind maken voor de kwaliteit van je eigen beelden, zodat je niet langer ziet hoe goed je zelf bent geworden.

Fotografeer vooral voor jezelf en vind je eigen stijl en uitstraling, op je eigen tempo. Het kan een tijdje duren voor je die stijl en uitstraling gevonden hebt, maar dat is onderdeel van het leerproces.

10. Geniet van het fotograferen

Geniet van het fotograferen
fotograferen van Polignac tijdens de masterclass van 2017

Deze laatste van mijn 10 tips voor je, als je start met fotografie, is misschien wel het belangrijkste: geniet.

Zorg dat je plezier hebt bij het fotograferen, en dat het fijn is om met je liefhebberij bezig te zijn. Maak je ook niet druk om wat anderen van je foto’s vinden. Je doet het tenslotte in eerste plaats voor jezelf.

Wanneer je geniet van wat je doet, dan zal dat direct in je foto’s terug te zien zijn.

Heb jij ook tips, voor als je start als beginnende fotograaf?

Heb jij extra tips voor de beginnende fotograaf die ik niet in het rijtje hebt gezet? Ik nodig je uit om deze in een reactie onder dit bericht te schrijven.
Ik ben benieuwd naar jouw tip.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties