In het eerste uur van het nieuwe jaar wordt er weer veel vuurwerk afgestoken. Na het exploderen van de vuurpijl is het nog slechts een herinnering. Door er foto’s van te maken kun je nog lang nagenieten. Ik heb in dit artikel 10 tips voor het maken van de mooiste vuurwerkfoto’s. Met deze tips zal het fotograferen van vuurwerk geen probleem meer zijn.
Tip 1 – Zoek geschikte locaties voor het fotograferen van vuurwerk
Vuurwerk kun je op twee manieren fotograferen: of je fotografeert alleen de exploderende vuurpijl in een donkere lucht, of je laat het vuurwerk op met een mooie voorgrond zien.
Een vuurpijl in de donkere lucht kan mooi zijn, maar het geeft geen dimensie. Neem je een mooie voorgrond, dan kan het bijzonder worden. Beiden zijn mogelijk, en er is geen fout of goed in.
Zorg dat je op tijd een aantal plekken uitgekozen hebt, met een mooie voorgrond, een veilige plek om te staan, met zicht op een locatie waarvan je vermoed of weet dat er siervuurwerk afgeschoten zal worden.
Tip 2 – Stel je camera thuis al zoveel mogelijk in
Wanneer je ter plekke de camera nog moet instellen, dan kan het zijn dat je dingen vergeet. Stel daarom zoveel mogelijk thuis al in, voor je vertrekt, voordat het gevoel van sensatie toeslaat.
Bij het instellen moet je denken aan de instellingen die je ook doet bij nachtfotografie. Ik noem een paar voorbeelden:
- Fotografeer bij voorkeur in raw (maar JPEG kan ook)
- Hou de witbalans op daglicht of auto wit balans (dit kun je in raw altijd nog corrigeren)
- Handmatige belichting
- Lange sluitertijden ruisreductie uit
- Zet de beeldstabilisatie uit
- Selftimer op 2 seconden, of een afstandsbediening / draadontspanner
- Zorg dat je alleen de spullen in je rugzak of schoudertas hebt die je nodig hebt
Als je de meeste dingen al ingesteld hebt, hoef je ter plekke alleen nog bij te sturen.
Tip 3 – Kies de juiste instellingen voor je belichting
De belichting kun je thuis ook al instellen. Dat zal nog niet de goede belichting zijn, maar een uitgangspositie. Ik kies voor vuurwerk fotografie als basis de volgende instellingen
- ISO 400
- diafragma f/8
- sluitertijd 8 seconden
Wanneer ik op de plek van bestemming ben, maak ik een testfoto en controleer de belichting. Dan kan ik een van de instellingen corrigeren. Is de foto te donker, dan kan de sluitertijd wat langer. Is de foto te licht, dan de ISO iets lager.
Gebruik je histogram om te bepalen of de belichting goed is. Doe dat ook als het vuurwerk afgestoken wordt, want je moet altijd voorkomen of een vuurwerkexplosie overbelicht raakt.
Tip 4 – Gebruik handmatige scherpstelling
Scherpstellen in het donker is moeilijk, maar wanneer je een lantaarn of de verlichting van huizen gebruikt, kan de autofocus waarschijnlijk wel werken.
Als dit mogelijk is, stel scherp met de autofocus, en schakel de camera vervolgens op handmatige focus. Raak de scherpstelring of zoomring dan niet meer aan. De camera hoeft nu niet meer voor elke foto de scherpstelling te meten.
Is het echter te donker voor de autofocus, dan kun je ook handmatig scherpstellen. Dit doe je door middel van het maximaal uitvergroten van je liveview beeld.
Indien je een mirrorless camera hebt, kun je ook de afstandsschaal gebruiken die zichtbaar wordt wanneer je overschakelt op handmatig scherpstellen.
Oefen dit thuis zodat je ter plekke weet hoe het werkt.
Tip 5 – Zet de beeldstabilisatie en lange sluitertijden ruisreductie uit
Wanneer je vanaf statief fotografeert, is beeldstabilisatie niet nodig. In het slechtste geval kan het zelfs bewegingsonscherpte veroorzaken. Zet beeldstabilisatie daarom uit.
Nu is het zo dat veel systemen kunnen detecteren dat je vanaf statief werkt, en de beeldstabilisatie automatisch uitschakelen, maar neem geen risico. Als het hard waait kunnen trillingen het systeem toch weer inschakelen.
Het is echter nog belangrijker om de lange sluitertijden ruisreductie uit te schakelen. Dat systeem zorgt ervoor dat bij een lange sluitertijd er een “darkframe” wordt gemaakt, zodat je na het maken van een foto nogmaals zo lang moet wachten voor je opnieuw een foto kunt maken.
Ruisreductie lange sluitertijden bij 4 seconden is niet zo’n probleem, omdat je dan nogmaals 4 seconden moet wachten voor je de volgende foto kan maken, maar bij 15 of 30 seconden belichtingstijd duurt het wel heel lang voor je de volgende foto kan maken.
Tip 6 – Maak veel foto’s
Maak veel foto’s. Je weet niet wanneer er een vuurpijl de lucht in gaat, dus fotografeer continu. Hoe meer foto’s je achter elkaar maakt, hoe groter de kans dat een mooi serie vuurpijlen op de foto krijgt.
Wees ook niet bang om tussendoor een andere compositie te kiezen. Hierdoor voorkom je dat alle foto’s hetzelfde zijn.
Tip 7 – Zorg voor afwisseling bij het fotograferen van vuurwerk
Een andere compositie kiezen is vaak beperkt, hoewel dit natuurlijk af hangt van waar je staat. Als je meerdere plekken hebt waar je kunt gaan staan, overweeg dan om na een kwartiertje die andere plek op de te zoeken. Mits deze niet te ver van elkaar verwijderd zijn, natuurlijk. Dit levert een afwisselende serie foto’s op.
Overweeg ook om de vuurwerk “bloemen” zelf te fotograferen. Nadat je de overzichtsfoto’s hebt gemaakt, kun je inzoomen op het vuurwerk inde lucht. Schakel daarvoor over naar een kortere sluitertijd en overweeg om uit de hand te fotograferen. Experimenteer.
Tip 8 – Let op je veiligheid, en zorg dat je zichtbaar bent
Zorg dan mensen je zien. Indien je verborgen bent zouden de vuurwerk afstekende feestvierders kunnen denken dat ze het vuurwerk veilig die richting in kunnen gooien of afsteken.
Veiligheid is erg belangrijk, want hoe mooi vuurwerk ook mag zijn, het zijn simpel gezegd explosieven. Hoe voorzichtig je zelf er ook mee omgaat, niet iedereen gaat er even verantwoordelijk mee om. Blijf daarom alert en op veilige afstand, en overweeg een andere plek op te zoeken als je je niet veilig voelt.
Je kunt overwegen om een veiligheidsbril te dragen, een lichtgevend vest, of zelfs oordopjes tegen de hevige knallen. Of het nodig is hangt natuurlijk af waar je staat.
Het fotograferen van vuurwerk is leuk, maar niet ten koste van alles. Liever heelhuids zonder foto’s het nieuwe jaar in, dan gewond met mooie foto’s.
Tip 9 – Probeer afstand te houden en kies een langer brandpunt
Je kunt natuurlijk dichtbij gaan staan en met een groothoek proberen de hoge vuurpijlen te fotograferen, maar overweeg om op een grotere afstand te gaan staan.
Dit lever niet alleen een mooier perspectief, het is ook makkelijker om een mooie voorgrond met het vuurwerk in de foto te krijgen. Bovendien kan dit ook veiliger zijn.
Wanneer je verder weg staat, overweeg dan een langer brandpunt. Denk daarbij aan minimaal 70mm. Je kunt het brandpunt makkelijk inschatten wanneer je de camera meegenomen hebt toen je op verkenning ging, zoals uitgelegd in tip 1.
Tip 10 – Vergeet niet te genieten
Het is natuurlijk prachtig om mooie vuurwerk foto’s te maken, maar vergeet ook vooral niet om te genieten. Neem desgewenst je partner mee, of vrienden, zodat je samen kunt genieten en er een feestje van kan maken.
Bonustip – Maak een aparte belichting van de voorgrond indien nodig
Soms is het verschil tussen de belichting van het vuurwerk en de voorgrond zo groot, dat de belichting van het vuurwerk een totaal zwarte voorgrond oplevert (andersom kan ook, maar minder vaak).
Overweeg om een aparte foto met de belichting ingesteld op de voorgrond te maken, met exact dezelfde compositie uiteraard. Deze kun je dan later in je nabewerking samenvoegen tot een enkele foto, zoals je dat ook zou doen met een HDR foto.
Ik wens iedereen een prettige jaarwisseling toe. En heb je een mooie foto gemaakt? Deel deze dan gerust in een reactie onder dit bericht. Ik vind het leuk om ze te zien.