Fotograferen met een reportageflitser op de camera is iets wat veel fotografen toch wat angst aanjaagt. Vaak wordt gezegd dat je geen goede resultaten kunt behalen, en de flitser beter van de camera af kunt halen. Gebruik van een reportage flitser op de camera kan toch wel hele goede resultaten opleveren. Ik heb wat vooroordelen op een rijtje gezet; 5 misvattingen over flitsen met een reportageflitser.
Geschatte leestijd: 8 minuten
De flitsfoto’s die we vaak zien zijn kunnen plat geflitst zijn, een onregelmatige belichting hebben met een pikzwarte achtergrond, er kunnen lichte vlekken in een gezicht ontstaan, en zelfs rode ogen.

Dit zijn foto’s die je liever weg gooit dan dat je ze laat zien. Het is ook voedsel voor de mening dat fotograferen met een flitser op de camera geen goede resultaten op kan leveren. Daarom roepen veel fotografen dat je alleen mooie flitsfoto’s kunt krijgen met een flitser los van de camera.
Om goede resultaten te verkrijgen is het belangrijk dat je weet wat kan, en wat niet kan. Ik zie helaas nog te vaak dat er naar verkeerde technieken wordt gegrepen om het flitsen onder controle te krijgen. Met deze 5 misvattingen over flitsen met een reportageflitser hoop ik dat je ook inziet dat je ook met de flitser op de camera goede foto’s kunt maken.
Misvatting 1: Met een flitser op een camera kun je geen goede flitsfoto’s maken
Van de 5 misvattingen over flitsen met een reportageflitser hoor ik deze het vaakste. Er wordt altijd beweerd dat je geen goede flitsfoto’s met de flitser op de camera kunt maken. En inderdaad, recht toe, recht aan flitsen zal geen mooie resultaten opleveren.

Voor goede flitsfotografie moet je gebruik maken van de beweegbare kop van de flitser. Die kun je naar alle kanten richten, zodat je gebruik kan maken van muren, plafonds, of andere objecten om het lichte tegen te weerkaatsen. Heb je een grote muur, dan zal die hele muur als softbox gaan werken.
Door je flitskop zo af te schermen dat je onderwerp deze niet langer kan zien, zal er ook geen direct licht meer op het onderwerp vallen. Dit is directional light, zoals dat in het Engels heet. Licht dat van een bepaalde richting afkomstig is, net alsof je de flitser los van je camera hebt gebruikt.

Wil je meer weten over flitsen met een reportageflitser, kijk dan ook eens bij mijn flits tutorial:
Fotograferen met een flitser
Misvatting 2: Je kunt met de sluitertijd de invloed van het flitslicht regelen
De tweede van de misvattingen over flitsen met een reportageflitser gaat over de sluitertijd. Om direct met de deur in huis te vallen: de sluitertijd heeft absoluut geen invloed op het flitslicht. De duur van een flits is namelijk heel erg kort, en de belichting door het flitslicht wordt in dat korte moment gedaan. De duur van de sluitertijd heeft daarom alleen invloed in de belichting van de omgeving, de delen die niet door het flitslicht belicht worden.

Vooral voor de reportageflitser op de camera is dit een belangrijk hulpmiddel om je flitsfoto’s beter te laten zijn. Je kunt door een langere sluitertijd het omgevingslicht een rol laten spelen. Zo meng je het omgevingslicht met het flitslicht, zodat je flitslicht minder prominent aanwezig is. De foto die ik als voorbeeld heb laten zien, illustreert dit perfect.
Misvatting 3: Buiten een omnibounce gebruiken geeft mooier flitslicht
Je kent ze wel, de kunststof kapjes die je op de flitskop zet; de omnibounce. Het gebruik van dit soort hulpmiddelen heeft buiten absoluut geen nut. Sterker nog, ze werken nadelig.
Soms zie ik ze; fotografen die buiten een invulflits willen gebruiken, en dit dan doen met een omnibounce op de flitskop. Soms hebben ze die flitskop ook nog 45° omhoog gericht.

Een omnibounce verspreidt het licht alle richtingen op. Naar boven, naar links, naar rechts, naar beneden. Zelfs naar achteren als je de kop van je flitser op 45° zet. Binnen kan dat werken, mits je wanden waar het flitslicht tegen weerkaatst dichtbij genoeg zijn, maar buiten zijn er geen wanden om het licht tegen te weerkaatsen.

Met andere woorden, je verdeeld het licht dat je flitser produceert alle richtingen in, waar het verdwijnt. Alleen een klein deel zal naar je onderwerp gaan. Je verliest zo een groot deel van je flitslicht waardoor er maar weinig over blijft voor je onderwerp.
Niet alleen je batterijen zullen sneller uitgeput raken, je licht wordt er ook niet beter op.
Misvatting 4: Een omnibounce of (half)dome maakt je flitslicht zachter
We blijven even bij de omnibounce. Dit kleine kunststof kapje zou het licht van je flitser zachter moeten maken. Andere soortgelijke hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een dome en halfdome.
Het idee achter dit hulpmiddel is, dat het licht alle richtingen in gaat, en via wanden, plafonds, en alle andere objecten naar het onderwerp weerkaatst wordt. Hierdoor worden voorkomen dat je alleen maar licht van voren hebt. Het flitslicht wordt er niet zachter van, de schaduwen worden alleen maar wat bijgelicht.

(afbeelding via Amazon.nl, https://amzn.to/33K33TD)
Het probleem met deze kleine hulpmiddelen, dat het onderwerp altijd de grootste hoeveelheid licht direct van de flitser krijgt. Het weerkaatste licht is veel zwakker geworden, omdat het een grotere afstand moet afleggen voor het bij het onderwerp komt. Is de afstand 2x zo groot, dan zal er nog maar een kwart van het licht aanwezig zijn. Is de afstand 3x zo groot, dan is er nog maar een negende deel van het licht over. Dit is de omgekeerde kwadratenwet.
Indirect wordt het flitslicht zo zwak, dat het belangrijkste licht altijd van de flitskop zal komen. Alleen als je muren dichtbij genoeg zijn, zal een omnibounce of (half)dome enig nut hebben. Is de ruimte waarin je staat groot, dan heeft het nog maar een beperkt nut.
De enige manier om flitslicht zachter te maken, is door het te reflecteren van een groot oppervlak. Zie daarvoor misvatting nummer 1.
Misvatting 5: Een catchlight reflector kun je gebruiken als licht modifier
Ken je ze? Die kleine plastic kaartjes die omhoog geschoven kunnen worden. Ze worden catchlight reflectors genoemd. Er zijn fotografen die dit kaartje willen gebruiken als reflectiekaart. Helaas werkt dit niet zo.

Een catchlight is een klein lichtpuntje in de ogen van je model. Dit laat het oog tot leven komen, het ziet er mooi uit. Daar is dit kaartje voor bestemd, om een klein lichtpuntje in het oog te laten verschijnen als je via het plafond of een wand fotografeert.
Dit kleine kaartje is namelijk te klein om als reflectiescherm te gebruiken. Daarvoor moet het scherm veel groter zijn, zoals de Rogue Flashbender, die daar uitermate geschikt voor zijn.
Het kleine kaartje dat in je flitser zit, is dus alleen voor het lichtpuntje in de ogen van je model; een catchlight.

Zijn er meer misvattingen over flitsen met de reportageflitser?
Ik heb 5 misvattingen over flitsen met de reportageflitser bij elkaar gezet. Het is niet ondenkbaar dat er meer zijn. Heb jij nog een misvatting over deze handige flitsers, die je mobiel en flexibel maken bij een reportage? Dan hoor ik dat graag. Laat hieronder een bericht achter en deel de misvatting die jij kent.
Ik zie je reactie graag tegemoet.
Toch nog weer wat opgestoken!
Witte opsteekkaartje van mijn flitser (Canon 580ex II) is niet om licht te verspreiden. Ga het binnenkort uitproberen!
Dank je voor je reactie, Dolf. Succes met het uitproberen