Geniet jij ook zo van landschapsfotografie? Dan ben je niet de enige. Het is heerlijk om in een landschap te staan, en dit op de mooiste manier te fotograferen. Gebruik jij dan live view, of het je beeld op het LCD scherm van je mirrorless camera? Als je dat niet doet, overweeg dat dan eens. Ik geef je 9 redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie.
Veel fotografen associëren het gebruik van het beeld op een LCD scherm voor het het fotograferen met het kiekjes maken met een compact camera. Toch het gebruik van dit scherm bij het fotograferen veel meer dan dat alleen. Het kan heel erg ontspannend en prettig werken bij het fotograferen van een landschap.
Tijdens mijn workshops en masterclasses merk ik nog steeds dat er weinig van een LCD scherm gebruik gemaakt wordt. Het maakt niet uit of de fotograaf een spiegelreflex of een mirrorless camera gebruikt.
Niet uit de hand, wel vanaf statief
Het is natuurlijk niet handig om een camera met een flink objectief op armlengte van je af te houden, om vervolgens op je LCD scherm te gebruiken voor een compositie. Dat is inderdaad iets wat je alleen bij een compact camera, of een smartphone doet.
Nee, liveview is voornamelijk geschikt voor het gebruik vanaf statief. Dan werkt het prettig en ontspannend. Voor het fotograferen uit de hand gaat er niets boven een goede houding, met het oog voor de zoeker.

Dit betekent niet dat je de liveview functie niet kunt gebruiken als je uit de hand fotografeert. Wanneer je de camera hoog boven je hoofd houdt kan liveview uitkomst bieden, zeker als het LCD scherm ook nog kan kantelen.
De 9 redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie, die ik in dit artikel ga geven, zijn dan ook voornamelijk gericht op het fotograferen van een landschap vanaf statief. Misschien overtuigd het jou ook om liveview vaker te gaan gebruiken.
1. Je houdt contact met je onderwerp
Wanneer je door de zoeker heen kijkt, sluit je jezelf af voor alle dingen om je heen. Vaak wordt één oog dichtgeknepen, en tuur je door dat kleine kader waarin alleen dat te zien is dat op de foto komt.

Mochten er dingen net buiten beeld aanwezig zijn, of gebeuren, dan zou je dit waarschijnlijk missen wanneer je door de zoeker kijkt. Met liveview zie je dat wel omdat je langs je camera af kunt kijken. Zo ben je veel bewuster van het landschap waar je in staat. Ik denk dat dit misschien wel de belangrijkste van de 9 redenen is om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie.
2. Je kunt heel accuraat handmatig scherpstellen
Liveview geeft je de mogelijkheid om het beeld te vergroten. Op deze manier wordt het scherpstellen heel eenvoudig, en vooral heel accuraat. Je kunt elk willekeurig punt in je beeld vergroten, zodat het scherpstelpunt ook precies daar ligt waar je het wilt hebben.

Vooral bij landschappen waarbij heel veel elementen aanwezig zijn, of zelfs een voorgrond waar doorheen je fotografeert, kun je met handmatig scherpstellen zorgen dat de scherpstelling niet beïnvloed wordt door iets in de voorgrond.
Voor de gebruikers van een mirrorless camera kan het nog makkelijker zijn. Daar is vaak een focus assist aanwezig, die aangeeft als het punt dat je gekozen hebt ook daadwerkelijk scherp is. Maar pas op, waait er een tak voordoor, dan zal ook deze focus assist foutief onscherpte aangeven.
3. De bediening van de camera wordt eenvoudiger
Wanneer je oog niet voor een zoeker hangt, heb je goed zicht op alle bedieningsknoppen en wieltjes. Het is goed om een camera blindelings te kunnen bedienen, maar vaak is het toch fijn om te zien wat je doet.

De moderne camera’s hebben in veel gevallen ook de beschikking over touchscreen. Dit is niet bij alle camera’s even ver doorgevoerd, maar het gebruik van touchscreen werkt vaak heel prettig.
Plaats je scherpstelpunt met touchscreen, duik even het menu in voor een instelling, of verander je instelling via het touchscreen. Desgewenst kun je via touch de foto maken. Wat mogelijk is, hangt af van je camera.
4. Belichting en histogram kunnen real time bekeken worden
Wie een mirrorless camera heeft, zal zeggen dat het zien van de belichting en het histogram ook in de zoeker te zien zal zijn. En dit klopt helemaal. Toch behoort dit wat mij betreft tot een van de 9 redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie. Wie een spiegelreflex camera heeft, zal met het gebruik van liveview de spiegelreflexcamera in een mirrorless camera veranderen.

Bij het gebruik van het liveview beeld heb je dus een simulatie van de belichting van je foto. Je ziet of deze onder- of overbelicht is. Je kunt de belichting direct bijsturen indien nodig.
Toch is de visuele controle van de belichting niet helemaal accuraat. Daarvoor kun je beter het histogram gebruiken, dat op je liveview beeld eenvoudig zichtbaar gemaakt kan worden.
-
Boek Perfect Belichten€34,99 incl btw
5. Je kunt je normaal gebruiken met een donker grijsfilter
Fotografeer je wel eens met donkere grijsfilters, zoals een 6 stops of 10 stops filter? Dan weet je waarschijnlijk dat het beeld door je zoeker helemaal donker wordt wanneer dat filter geplaatst is. Je moet eerst een compositie maken, scherpstellen, en je belichting meten voor je het grijsfilter plaatst, en berekenen voor de juiste instelling.
Wanneer je liveview gebruikt, en je hebt de functie belichtingssimulatie geactiveerd, dan zal het beeld op je LCD scherm gewoon zichtbaar zijn, mits deze binnen de meetgrens ligt (vaak 30 seconden). Bovendien is de kans groot dat je ook kunt scherpstellen, en zelfs de belichting meten.

Wil je meer weten over het fotograferen met een grijsfilter?
Kijk dan ook naar mijn blogbericht:
Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?
Natuurlijk heeft een mirrorless camera dit ook in de zoeker, dat is immer een kleine variant van het grote LCD scherm, maar omdat je toch vanaf statief werkt kijkt een groter scherm veel prettiger.
6. Het is eenvoudiger om vanuit een bijzondere positie te fotograferen
Soms moet je als landschapsfotograaf een heel laag, of juist een heel hoog standpunt innemen. Vanuit deze ongewone standpunten kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn om door je zoeker te kijken. Vroeger zou je een hoekzoeker gebruiken, tegenwoordig is er liveview.

Met liveview kun je vanaf een afstand zien hoe je beeld eruit ziet, hoe de belichting is, en waar je moet scherpstellen. Zeker met gebruik van touchscreen werkt dit heel gemakkelijk. Kan je LCD scherm ook nog gekanteld worden, dan is het helemaal handig.
7. Het maken van een compositie wordt makkelijker
Dit punt vloeit in feit voort uit punt 1. Doordat je het hele landschap voorbij je camera ziet, kun je eenvoudiger zien wat je in beeld moet nemen en wat niet. Bovendien kun je vaak hulplijnen voor de regel-van-derden op je scherm zichtbaar maken, wat altijd wel handig is.

Maar er is meer. Het grote probleem met het maken van een compositie, is ons vermogen om diepte te kunnen zien. Daardoor worden we op het verkeerde been gezet wanneer we iets bekijken. Een foto heeft geen diepte, alleen de illusie van diepte. Een foto is een plat vlak, en het het is moeilijk om op die manier naar je landschap te kijken.
Het beeld op je LCD scherm is ook plat. Daardoor wordt het eenvoudiger voor ons om een goede vlakverdeling te maken, om lijnen te zien. Net als punt 1, behoort dit tot de belangrijkste van de 9 redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie
Lees meer over compositie techniek in mijn blogbericht
Hoe gebruik ik compositieregels en compositieleer
8. Je hebt geen last meer van een opklappende spiegel
Natuurlijk hebben de gebruikers van mirrorless camera’s hier helemaal geen last van. Die camera’s hebben immers geen spiegel. Maar voor de spiegelreflex gebruikers is dit een van de voordelen van liveview.
De trillingen die veroorzaakt worden door het opklappen van een spiegel kan bij bepaalde sluitertijden, die tussen de 1/8 seconde en 5 seconden liggen, onscherpte veroorzaken. Om dit te voorkomen hebben spiegelreflex camera’s een mirror lock up functie (afgekort MLU). Hiermee wordt de spiegel eerst opgeklapt, en kan daarna pas de foto gemaakt worden.
Omdat liveview gebruik maakt van het beeld op het LCD scherm, zal de spiegel bij liveview altijd al opgeklapt zijn. Zodoende hoef je de MLU functie niet meer te activeren. Zoals ik eerder al gezegd heb, je verandert je spiegelreflex met liveview in een mirrorless camera.
9. Je hebt een groter beeld om naar te kijken
Door de korte kijkafstand bij je oculair kan het beeld door de zoeker misschien groot lijken, het doet toch altijd wat bekrompen aan. Sommige camera’s hebben een hele prettige zoeker, andere minder. Maar het grote LCD scherm waar camera’s tegenwoordig van voorzien zijn, zal altijd groter aanvoelen.

Met een groot LCD scherm is het eenvoudiger om details te zien, zeker met de hoge resolutie die deze schermen tegenwoordig hebben. Daarbij komt ook nog de mogelijkheid voor het vergroten van een deel van het beeld.
Behalve dat, zal een histogram, dat ik in punt 4 ter sprake bracht, op een LCD scherm meer ruimte krijgen, en dus eenvoudiger te bekijken is. Dat maakt het gebruik van liveview alleen maar prettiger.
Weet jij nog meer voordelen?
Deze 9 redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie laten zien dat het gebruik van het LCD scherm het fotograferen aanzienlijk kan veraangenamen. Maar natuurlijk blijft het toch nog steeds een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Je weet pas wat je voorkeur is als je het een kans hebt gegeven. Fotografeer je nauwelijks of niet met je liveview geactiveerd? Probeer het dan eens uit, en ervaar hoe het is. Misschien vindt je het niets, misschien is het zo prettig dat je het steeds meer gaat gebruiken.
Weet jij nog meer redenen om liveview te gebruiken bij landschapsfotografie? Deel ze dan met mij in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd welke voordelen ik over het hoofd heb gezien.
Misschien een 10de goede reden om liveview te gebruiken, namelijk voor brildragers is het niet altijd zo handig om door de zoeker te kijken.
Persoonlijk heb ik nooit problemen met het kijken door de zoeker (ik ben ook brildragend). Maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Een goede 10e toevoeging, Tony. Dank je wel daarvoor.
Dag Nando,
Opnieuw een zeer duidelijke uitleg waar we veel van leren.
punt 5
“Wanneer je liveview gebruikt, en je hebt de functie belichtingssimulatie geactiveerd, dan zal het beeld op je LCD scherm gewoon zichtbaar zijn”.
Dit ga ik zeker uitzoeken voor mijn camera.
groet Marga
Waarschijnlijk staat de belichtingssimulatie wel aan. Je belichting moet wel binnen de meetgrens liggen. Bij veel camera’s zit die grens op 30 seconden belichting. Bij Olympus weet ik niet of die langer is.