Aan de rand van je foto

Zonder storende elementen aan de rand van de foto

Een foto maken is meer dan een onderwerp kiezen, en de plek in je beeld selecteren waar dit onderwerp moet komen. Heb je eenmaal een onderwerp gekozen, kijk dan wat er aan de rand van je foto te zien is. Dat is vaak nog belangrijker dan je onderwerp zelf. In dit artikel vertel ik er meer over.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Fotograferen is meer dan een interessant onderwerp kiezen. Je moet het op de meest ideale positie in je beeldvlak zetten. Er zijn veel regels en richtlijnen voor om dit te doen. Ik heb daar een heel boek over geschreven met de titel Compositie in Landschapsfotografie.

Let op de achtergrond

Compositie is natuurlijk belangrijk, maar er is meer dan dat alleen. Je moet ook op de achtergrond letten, wat net zo belangrijk is als de plek van je onderwerp in het beeld. Misschien is dat nog wel belangrijker. Let je daar niet op, dan kan dit uiteindelijk zoveel storing in je compositie geven dat je foto steeds minder aantrekkelijk wordt.

Let op de achtergrond
Let op de achtergrond en de positie van het onderwerp.
Een mooie achtergrond
Door een kleine verandering van positie is voor- en achtergrond ten opzichte van elkaar mooi gepositioneerd.

Er is echter nog meer waar je op moet letten, en dat is aan de rand van je foto. Voorkom dat er daar beeldelementen zijn die storend zijn of storend gaan werken.

Storing aan de rand van je foto

Heb jij dat ook wel eens, dat als je eenmaal iets in een foto ziet het moeilijk is om dit niet meer te zien? Vaak zijn dat kleine dingen die storend zijn. Een takje aan de rand van je foto, of een blaadje dat net een afwijkende kleur heeft. Het kan een lichtvlekje zijn, of een stukje boom dat je eigenlijk liever buiten beeld had.

Het is maar een klein beetje licht in de hoek linksonder, maar als je het eenmaal ziet, blijft het continu aandacht trekken. Het is een erg storend elementen in je compositie geworden.
Het is maar een klein beetje licht in de hoek linksonder, maar als je het eenmaal ziet, blijft het continu aandacht trekken. Het is een erg storend elementen in je compositie geworden.

Zie je opvallende dingen aan de rand van je foto, dan blijft dat aandacht trekken. Zoveel zelfs dat het een erg storende factor wordt en onrust in je foto geeft. Je wilt deze negatieve aandacht natuurlijk niet. Daarom moet je altijd langs de randen van de foto blijven kijken om te zien of er iets is dat teveel afleiding geeft.

Het kan soms moeilijk zijn om die storende elementen in je foto te zien. Je kan jezelf ervoor trainen, zodat je ter plekke een andere standpunt of een andere beeldhoek kan kiezen. Daarmee is het mogelijk om storing aan de rand van je foto te voorkomen en rust in je compositie te brengen. Maar niet altijd.

Een reklame boodschap
Storende elementen aan de rand van je foto
Soms is het niet mogelijk om ongewenste elementen buiten beeld te houden. Hier zijn dat de rotsen in het water. Ze trekken teveel aandacht doordat ze heel erg in afwijkend in toonwaarde zijn. Bovendien steekt de linkerrots uit de rand van de foto, wat storend werkt.

De rand van je foto repareren in de nabewerking

Soms is het simpelweg niet mogelijk om de aanwezigheid van een storend beeldelement aan de rand van je foto te voorkomen. In dat geval is er de keuze om de foto niet te maken, of toch een poging te wagen. Dan kan je in de nabewerking proberen om dat storende elementen te verwijderen.

Zonder storende elementen aan de rand van de foto
Door de rotsen weg te halen in de nabewerking wordt de foto veel rustiger om naar te kijken.

De vraag is natuurlijk tot hoever je moet gaan om storing aan de rand van je foto te maskeren of verwijderen. Soms is een simpel vignet voldoende. Vaker moet je overgaan tot het daadwerkelijk verwijderen van die storende elementen. Een takje weghalen is vaak eenvoudig, een blaadje met een storende kleur ook. Andere keren is het lastiger of ronduit moeilijk. Hoewel het met moderne software steeds eenvoudiger wordt.

Let op de randen
Door de storende elementen aan de rand van je foto weg te halen, is de foto direct minder rommelig.
Let op de randen
Let op de storende elementen aan de randen. als je ze ziet, blijf je ze zien.

Generatief vullen en de gevreesde A.I.

Het is tegenwoordig heel makkelijk geworden om storende elementen uit een foto te verwijderen. Het kopiëren van andere delen uit een foto, clone gereedschappen, en vullen met behoudt van inhoud geven steeds meer mogelijkheden. Nu is er in Generatief Vullen in Photoshop waarmee het kinderlijk eenvoudig is om ongewenste delen uit een foto te verwijderen.

In dit geval gaat het over de kleine storende elementen aan de rand van je foto. Generatief vullen is in dat opzicht niets meer dan een eenvoudige en snelle manier om die kleine dingen die storend werken te verwijderen. In mijn opinie is dit een goede ontwikkeling, waarmee je de foto visueel aantrekkelijker kan maken zonder dingen ook daadwerkelijk te veranderen.

origineel met veel storende elementen
Er zijn veel storende elementen in deze foto. Dat maakt het een onrustig beeld.
Generatief vullen maakt veel mogelijk
Met Generatief Vullen is het eenvoudig om storende elementen weg te halen.

Mocht je jezelf afvragen tot hoever je hiermee mag gaan, dan is het antwoord voor iedereen anders. Denk aan het doel van de foto, de reden waarom je deze gemaakt hebt. Is het slechts een registratie van de plek of het moment, of moet het een aantrekkelijk beeld opleveren dan een plek aan de muur mag hebben.

In het laatste geval is het geen enkel probleem om een takje of blaadje weg te halen, of die ene hoogspanningsmast aan de horizon. Of de voetstappen in de sneeuw of in het zand. Wanneer de foto daarbij prettiger wordt om naar te kijken, is dat prima.

In eerste instantie is het belangrijk om dit zoveel mogelijk tijdens te fotograferen te doen. Let altijd op eventuele storende elementen aan de rand van je foto. Want als je die eenmaal in het oog hebt gekregen, blijf je er naar kijken. Lukt dat uit beeld houden in het veld, dan in dat perfect. Lukt dat niet, doe het dan in de nabewerking.

Hoe je het ook doet, stel voor jezelf een grens tot waar je bereidt bent om dingen uit je beeld te verwijderen. Waar ligt die grens bij jou? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Liesbeth Verkade
Liesbeth Verkade
1 jaar geleden

Goeie tip! Gebeurt me regelmatig tijdens het fotograferen of naderhand thuis dat er dingen storen. Het valt alleen niet altijd mee om de storende elementen te vermijden of weg te halen.

Piet
Piet
1 jaar geleden

Een heel erg interessant artikel. Persoonlijk vind ik het absoluut toelaatbaar om storende elementen in een foto te verwijderen. Alleen de definitie “storende elementen” is soms moeilijk te bepalen. Voor mij is dat best wel een ‘dingetje’, ik laat dan de nabewerking een paar dagen voor wat het is. Met een frisse blik, kijk je dan ook vaak anders tegen dingen aan. Elementen erbij voegen, gaat m.i. een stap te ver.

Marga Elberse
Marga Elberse
1 jaar geleden

Dag Nando,

Ik probeer bewust “storende elementen” uit beeld te houden tijdens het maken van een foto.

Als de mogelijkheden er zijn om de storende elementen te vermijden dan:
. Loop ik wat naar links of rechts,
. De camera wat hoger of lager
. In/uit zoomen

Zelf probeer ik de tijd te nemen voor een foto en een compositie te vinden wat ik graag in mijn foto’s wil zien.

Hoe meer rust in de foto hoe mooier ik dat persoonlijker vind.
Als dit niet “live” lukt dan bewerk in de foto.

groet Marga

Sandra
Sandra
1 jaar geleden

Voor mij zou het geen probleem zijn om een klein storend element te laten verdwijnen in de foto. Zolang het maar mijn foto blijft die ik wil zien.Mocht een heel groot storend element zijn dan maak ik de foto niet eens.