Alle beste wensen voor het nieuwe jaar

gelukkig nieuwjaar

Er is weer een nieuw jaar begonnen. Ik zeg bewust ‘weer’ want het voorafgaande jaar is verschrikkelijk snel voorbij gegaan. Misschien komt het vanwege het ouder worden, misschien omdat we het zo druk hebben met – in mijn geval – fotografie. Ik twijfel er niet aan dat 2016 opnieuw in een sneltreinvaart voorbij zal gaan, maar wel een met vele mooie vooruitzichten waar ik erg naar uitkijk.

Eerst wil ik nog even een momentje stil staan met wat 2015 heeft gebracht. Ik zal het kort houden, zo kort als ik kan want zoals de meesten inmiddels weten kan ik erg breedsprakig zijn.

Een heldere nacht: vuurwerk en een opkomende maan
Een heldere nacht: vuurwerk en een opkomende halve Maan als opener van 2016

Zoals gezegd was 2015 een erg druk jaar. Ik heb veel opdrachten mogen ontvangen, veel reportages mogen doen. Hiervan heb ik veel geleerd, de kneepjes van het vak, zogezegd. En ik vind het leuk, die diversiteit aan opdrachten. Denk daarbij aan bedrijfsreportages, portretten, bandfotografie, huizenfotografie en natuurlijk de trouwreportages en natuurfoto´s.

Hoewel ik met alle soorten fotografie continu blijf leren weet ik zeker dat ik met de laatst twee genoemde ´genre´s´ inmiddels een heel eigen stijl heb neergezet, of aan het neerzetten ben. Voor natuurfotografie ben ik veel kritischer geworden wat betreft compositie en beeldopbouw waardoor ik voor mijn gevoel en overtuiging op ´the next level´ ben beland. Wat betreft mijn trouwreportages, ook daarin heb ik mijn draai gevonden met open en vooral eerlijke beelden. Nieuw voor mij is het fotograferen van huizen. Een volledig nieuw vakgebied waarin ik zeker veel plezier aan ga beleven.

Sterrenfotografie en vuurwerk. Een mooi begin van het nieuwe jaar
Sterrenfotografie en vuurwerk. Een mooi begin van het nieuwe jaar

Is het afgelopen jaar helemaal perfect gelopen? Natuurlijk niet. Ik heb veel trouwreportages aan mij voorbij zien gaan, reportages die ik graag had willen fotograferen. Ik had ook graag meer van mijn foto’s willen verkopen via sites zoals 500px en werkaandemuur.nl. Maar al bij al, dit is niet het einde van de wereld en ik zie het dan ook meer van ‘jammer’ dan dat ik het erg vind. Wat ik wel héél erg jammer vind is het missen van de zonsverduistering die in het begin van het jaar in Nederland te zien was – of beter gezegd, niet te zien was. Daarvoor in de plaats heb ik wel een prachtige komeet op de foto kunnen zetten, en natuurlijk de prachtige maansverduistering wat inmiddels mijn meest populaire foto ooit is geworden. Dus, ik heb een fantastisch jaar achter de rug.

Een reklame boodschap

Er is nog veel meer om te vertellen over het afgelopen jaar. Toch is het beter om niet te lang stil te staan bij wat geweest is en gewoon vooruit te kijken naar het nieuwe jaar dat – nu ik dit schrijf – alweer een dag oud is.

Wat zal 2016 brengen? Wie zal het zeggen. Het kan misschien wel eens een jaar kunnen worden dat nog meer zal brengen dan 2015. Mijn workshop in Frankrijk is bijna zo goed als volgeboekt en voor de andere workshops komen de aanmeldingen ook binnen. Wat onzekerheid blijft geven zijn de overige opdrachten, maar dat is altijd al geweest. Met de lancering van mijn nieuwe zakelijke website www.photosbynando.com hoop ik mijzelf veel steviger in de markt te kunnen zetten. Ik hoop ook dat ik in 2016 lekker verder met mijn trouwfotografie aan de slag kan. Die opdrachten moeten nog komen en daar zal ik zeker aan moeten werken.

Er is meer waar ik naar uitkijk, zoals een samenwerking met cameraland.nl en met de leverancier van het Haida filtersysteem. Dus er ligt genoeg werk en er zijn veel vooruitzichten zodat ik me niet hoef te vervelen in het nieuwe jaar.

Compilatie van het vuurwerk dat afgeschoten werd boven de wijk waar ik woon. Een mooi begin van 2016
Compilatie van het vuurwerk dat afgeschoten werd boven de wijk waar ik woon. Een mooi begin van 2016

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de interesse en het vertrouwen in mij, het enthousiasme bij elke foto en elk blog dat ik online zet, en de leuke reacties die ik krijg. Blijft dat zeker doen want ik geniet daarvan. Dank je wel daarvoor. Ik wil speciaal mijn lieve vriendin Hetwie bedanken voor de hulp, de steun, de liefde en het geduld als ik weer eens op pad wil met de camera.

En last but not least: ik wens iedereen een heel voorspoedig, gezond en mooi nieuw jaar.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
8 jaren geleden

Dankjewel Nando.
Ben benieuwd hoe de testen zullen gaan.
Vooral ook wat de kleuren en scherpte betreft.

Vr.gr.,
Mieke

Ron Hoefs
8 jaren geleden

De beste [foto]wensen voor dit jaar Nando.

Leo
Leo
8 jaren geleden

De beste wensen voor 2016.

Willem
Willem
8 jaren geleden

Nando en Hetwie, jullie ook de beste wensen voor 2016 en fotografisch is het alweer een mooie opening.

Mieke
Mieke
8 jaren geleden

Nando en Hetwie, beste wensen retour.
Ik blijf jullie volgen. Te mooi om te missen 🙂

Het filtersysteem heb ik gezien.
Met welke kwaliteit kunnen de houder en filters zich meten?
Heb even gekeken maar kan geen prijzen ontdekken.
Lee vind ik prachtig maar prijzig.
Is de houder gelijk aan die van Lee?
Misschien meer lezers die dit willen weten.

Hartelijke groet,

Mieke