Menu Sluiten

Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje

Het was weer tijd om na het werk snel naar het Starven op de Strabrechtse Heide te rijden voor een zonsondergang. Hoewel de dag helder en zonnig was trok er bewolking langs de horizon waardoor, tegen de tijd dat we ter plekke waren, de zon achter een dik wolkendek verdween voor ze de horizon raakte.

Een Grote Zilverreiger vliegt voor de ondergaande zon

De zonsondergang was dus niet echt spectaculair. Toch was er genoeg om nog even te blijven en te kijken naar de mogelijkheden voor een mooie foto. De schemering veranderde snel in het zogenaamde blauwe uurtje waarbij er een klein beetje kleur aan de horizon zichtbaar bleef.

Advertisements

Toen ging het snel. Het licht veranderde van blauwe naar een intens rossig rode gloed die over de hele hemel zichtbaar werd. Binnen enkele minuten veranderde het blauwe uurtje letterlijk in een magisch uurtje. Het hele landschap baadde in het rode licht. De twee onderstaande foto’s met dezelfde compositie zijn met ongeveer 20 minuten tijdsverschil gemaakt.

Het blauwe uurtje…
… veranderde in een magisch uurtje

Dit was een moment dat we absoluut niet verwacht hadden. Zelfs met de wetenschap dat een uur voor en na zonsondergang het ‘gouden uur’ voor fotografie is, weerhoud ons er niet van om na zonsondergang snel naar huis te gaan. De foto’s laten duidelijk zien dat het loont om nog even te blijven.  Er is natuurlijk geen garantie dat het zo spectaculair wordt, maar dit zijn momenten die je niet wilt missen.

 

  

Alle foto’s zijn gemaakt met de witbalans instelling ‘daglicht’ (5000K) en dit is nadien niet meer aangepast. Het verschil in kleuren is dus niet veroorzaakt door softwarematige aanpassingen. De zon ging onder om 17:58 uur en alle foto’s zijn nadien binnen een half uur gemaakt. De veranderingen gaan verschrikkelijk snel en de rode kleur duurde niet meer dan een tiental minuten, hooguit een kwartier.

De rest van de foto’s die ik deze avond heb gemaakt zijn te vinden op flick-r:
http://www.flickr.com/search/?w=16111073%40N00&d=taken-20130218-20130218&ss=2&ct=0&mt 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

[…] het Beuven en ik kwam tot de ontdekking dat ik daar niet zoveel foto’s van heb. Wel van het Starven, Kiezelven, Grafven of het Witven. Maar juist die ene grote waar de Strabrechtse Heide bekend om is […]

Ankie Rusticus
9 jaren geleden

Geweldig mooi Nando!!!

Willy Vankeirsbilck
Willy Vankeirsbilck
9 jaren geleden

Ook de foto’s op Flickr bekeken. Schitterend hoe een klein tijdsverschil en/of aanpassing van brandpuntsafstand een ander beeld, kleur en ‘gevoel’ kan geven.
Een duidelijke aansporing om na een paar ‘gelukte’ shots toch even te blijven…en de apparatuur klaar te houden.

Barbara
9 jaren geleden

Schitterende foto’s weer!

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x