Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje

Het was weer tijd om na het werk snel naar het Starven op de Strabrechtse Heide te rijden voor een zonsondergang. Hoewel de dag helder en zonnig was trok er bewolking langs de horizon. Tegen de tijd dat we ter plekke waren verdween de zon achter een dik wolkendek. Maar het is altijd de moeite waard om nog even te blijven, zeker als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zilverreiger en een zonnetje achter de wolken
Een Grote Zilverreiger vliegt voor de ondergaande zon

De zonsondergang was deze avond dus niet echt spectaculair. Toch bleven we nog even om te kijken naar de mogelijkheden voor een mooie foto. De schemering veranderde snel in het zogenaamde blauwe uurtje waarbij er een klein beetje kleur aan de horizon zichtbaar bleef.

Van het blauwe uurtje naar een magisch uurtje

Toen ging het snel. Het licht veranderde van blauwe naar een intens rossig rode gloed die over de hele hemel zichtbaar werd. Binnen enkele minuten veranderde het blauwe uurtje letterlijk in een magisch uurtje. Het hele landschap baadde in het rode licht. De twee onderstaande foto’s met dezelfde compositie zijn met ongeveer 20 minuten tijdsverschil gemaakt.

Het blauwe uurtje,
Het blauwe uurtje…
Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje
… veranderde in een magisch uurtje

Het loont altijd om nog even te wachten

Dit was een moment dat we absoluut niet verwacht hadden. Zelfs met de wetenschap dat een uur voor en na zonsondergang het ‘gouden uur’ voor fotografie is, weerhoud ons er niet van om na zonsondergang snel naar huis te gaan. De foto’s laten duidelijk zien dat het loont om nog even te blijven.  Er is natuurlijk geen garantie dat het zo spectaculair wordt, maar dit zijn momenten die je niet wilt missen.

Een reklame boodschap
Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje

 

Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje
Als het blauwe uurtje verandert in een magisch uurtje

  

Alle foto’s zijn gemaakt met de witbalans instelling ‘daglicht’ (5000K) en dit is nadien niet meer aangepast. Het verschil in kleuren is dus niet veroorzaakt door softwarematige aanpassingen. De zon ging onder om 17:58 uur en alle foto’s zijn nadien binnen een half uur gemaakt. De veranderingen gaan verschrikkelijk snel en de rode kleur duurde niet meer dan een tiental minuten, hooguit een kwartier.

De rest van de foto’s die ik deze avond heb gemaakt
zijn terug te vinden op mijn account op Flick-r

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

[…] het Beuven en ik kwam tot de ontdekking dat ik daar niet zoveel foto’s van heb. Wel van het Starven, Kiezelven, Grafven of het Witven. Maar juist die ene grote waar de Strabrechtse Heide bekend om is […]

Ankie Rusticus
11 jaren geleden

Geweldig mooi Nando!!!

Willy Vankeirsbilck
Willy Vankeirsbilck
11 jaren geleden

Ook de foto’s op Flickr bekeken. Schitterend hoe een klein tijdsverschil en/of aanpassing van brandpuntsafstand een ander beeld, kleur en ‘gevoel’ kan geven.
Een duidelijke aansporing om na een paar ‘gelukte’ shots toch even te blijven…en de apparatuur klaar te houden.

Barbara
11 jaren geleden

Schitterende foto’s weer!