Als het weer even niet meezit

Over het algemeen is er onder fotografen een grote voorkeur voor het fotograferen met mooi weer. Zon en wolken… in ieder geval droog. Bovendien moet de zon niet hoog aan de hemel staan want dat geeft te hard licht. Dus liever rond zonsopkomst of zonsondergang. Wanneer er regen voorspeld wordt, of sneeuw, of hagel, of eender welke omstandigheden dan ook, die niet overeenkomen met ons beeld van mooi weer, blijven we liever thuis. Althans, ik denk dat de meesten er zo over denken. En dat is begrijpelijk. Met de kostbare apparatuur in de regen staan is niet iets wat we graag doen, want stel je voor dat het vocht iets defect maakt. Elektrische apparatuur en water gaan immers niet samen.

Gek genoeg zorgen juist die gure, bittere weersomstandigheden voor de meest dramatische, indrukwekkende beelden. Maar ook de grillige wolkenluchten tussen de buien door, die met de minuut veranderen, leveren prachtige landschappen op; de beroemde (of beruchte) Nederlandse wolkenluchten. Wil je dat fotograferen dan is er een risico om met je kostbare apparatuur verrast te worden door felle regenbuien en het onvermijdelijk door en door nat te worden. Het is iets wat je er voor over moet hebben.

Regenbuien boven de Waal bij Tiel. Grillige wolken en striemen van regen maken de lucht erg interessant
Regenbuien boven de Waal bij Tiel. Grillige wolken en striemen van regen maken de lucht erg interessant

Fotograferen onder deze Nederlandse wolkenluchten betekent enige voorbereiding. Een regencape, poncho of waterdichte kleding is belangrijk. Een waterdichte fototas en een regenhoes voor de camera maken het fotograferen minder zorgelijk. Het betekent echter ook dat al die voorzorgsmaatregelen enige belemmering oplevert, maar dat is een prijs die je soms moet betalen. Werken met filters, iets wat ik zelf ook graag doe, zal onder deze omstandigheden moeilijk, zo niet onmogelijk worden. Het grootste probleem is niet zozeer het nat worden van apparatuur, maar de druppels die op de lens van je objectief komen of kunnen komen. Een groot grijsverloopfilter in je filterhouder zal het risico alleen maar groter maken.

Een reklame boodschap
Donker weer, regen... met enige voorbereiding hoeft het geen probleem te zijn om onder deze omstandigheden te fotograferen
Donker weer, regen… met enige voorbereiding hoeft het geen probleem te zijn om onder deze omstandigheden te fotograferen

 

Met een regenhoes maakt het weinig uit of het regent De apparatuur blijft droog. Het beschermt tevens tegen zand.
Met een regenhoes maakt het weinig uit of het regent. De apparatuur blijft droog. Het beschermt tevens tegen zand zodat een storm aan het strand geen probleem hoeft te zijn.

Ik heb gemerkt dat het op pad gaan in het onstuimige weer het beste kan met zo min mogelijk spullen. Tenminste, als je op pad gaat bij regenweer. Een 24-70mm en een 70-200mm objectief is voldoende, hoewel die laatstgenoemde eventueel ook weggelaten kan worden. Het kan donker zijn onder die dikke regenwolken waardoor een statief wenselijk kan zijn. Toch is het gebruik van een statief onder deze omstandigheden lastig en traag. Even de camera onder de regenponcho stoppen is er niet bij. Ik gebruik dan ook gewoon hoge ISO waarden indien nodig; ISO400, 800 of zelfs 1600 is tegenwoordig geen enkel probleem. Het belangrijkste is een bruikbare sluitertijden die snel genoeg is om geen bewegingsonscherpte te krijgen. Het gebruik van auto ISO is daarbij een welkom iets. Het maakt snel werken mogelijk zonder bang te hoeven zijn dat de sluitertijd te lang wordt om nog met de hand stil te houden. Gewoon in een regenbui de camera snel onder de poncho halen, richten, en een foto maken, om vervolgens de camera weer snel voor de regen te verbergen. Het levert nooit een te hoge of te lage ISO op. Ondanks dat is het toch fijn om af en toe een statief ter beschikking te hebben, gewoon voor het geval je met één enkele belichting niet meer wegkomt en dus een belichtingstrapje nodig is. Maar dan moet het wel (bijna) droog zijn. Tussen de buien door, dus. Wil je ondanks alles toch met een statief werken in de regen, gebruik dan in ieder geval een regenhoes voor de camera.

 

De ene bui is voorbij als de volgende zich alweer aandient. En tussendoor? Zon.
De ene bui is voorbij als de volgende zich alweer aandient. En tussendoor? Zon.

Maar het regent niet altijd een hele dag waardoor je tijdens het fotograferen je goed moet wapenen tegen het water . Vaker zijn het kleine geïsoleerde buien die komen en gaan. Juist die dagen zien we die prachtige Nederlandse wolkenluchten. Snel een camera in de tas stoppen is dan veel makkelijker want je ziet de bui van verre aan komen. In die gevallen kan ook goed met groothoek en filters gewerkt worden, mits de bui net voorbij is en een verdwaalde, laatste druppel, met een doek van de lens of filter geveegd kan worden. Dit zijn de momenten dat de lucht elke seconde veranderd van mooi naar mooier naar prachtig.

Met deze lucht is het niet moeilijk om in te schatten dat het gaat regenen. Tijd genoeg om te zorgen dat alles beschermd is tegen de regen. En wie weet, misschien waait het langs je heen en blijft het droog.
Met deze lucht is het niet moeilijk om in te schatten dat het gaat regenen. Tijd genoeg om te zorgen dat alles beschermd is tegen de regen. En wie weet, misschien waait het langs je heen en blijft het droog.

 

Ergens aan de horizon, onder die donkere wolken, valt de regen in stromen naar beneden.
Ergens aan de horizon, onder die donkere wolken, valt de regen in stromen naar beneden.

 

Regen, regen en nog eens regen. Je ziet het vallen uit de donkere wolken die overtrekken. Vijf minuten geleden scheen de zon en over vijf minuten, als de bui voorbij is, zal de lucht weer open trekken.
Regen, regen en nog eens regen. Je ziet het vallen uit de donkere wolken die overtrekken. Vijf minuten geleden scheen de zon en over vijf minuten, als de bui voorbij is, zal de lucht weer open trekken.

 

Als de wolken zwaar van water zijn, ontstaan er 'zakken' met water. Dit kan grillige vormen aannemen, veel grilliger dan wat hier zichtbaar is.
Als de wolken zwaar van water zijn, ontstaan er ‘zakken’ met water. Dit kan grillige vormen aannemen, veel grilliger dan wat hier zichtbaar is.

 

Hoe groot het contrast is wordt duidelijk als de blauwe hemel weer zichtbaar wordt. Donker en licht, nat en droog. Elke minuut veranderd het.
Hoe groot het contrast is wordt duidelijk als de blauwe hemel weer zichtbaar wordt. Donker en licht, nat en droog. Elke minuut veranderd het.

 

Immense wolken, kilometers groot en hoog, torenen boven het landschap uit. Ze hebben vormen, namen, dit soort wolken, en huizen verrassingen in zich die de argeloze wandelaar een nat pak kunnen geven.
Immense wolken, kilometers groot en hoog, torenen boven het landschap uit. Ze hebben vormen, namen, dit soort wolken, en huizen verrassingen in zich die de argeloze wandelaar een nat pak geven.

 

Voor wie het weer trotseert en volhardend door het Nederlandse landschap loopt of wandeld wordt soms beloond met foto’s van bliksemschichten, zonneharpen, een kleurrijke regenboog of een wereld die door een ondergaande zon in vuur en vlam wordt gezet. Als de zon eenmaal door het wolkendek breekt, of laag genoeg komt om onder de wolken door te schijnen, wordt de wereld in een prachtig licht gehuld. De ontelbare druppels die in de wolken huizen breken het licht tot prachtige kleuren. Je moet er op tijd bij zijn want dit soort momenten duren niet lang. Het is een beloning voor de fotograaf die ondanks de regen naar buiten ging om het grillige Nederlandse weer te fotograferen.

 

Als de wolken breken weten de stralen van de zon de Aarde te bereiken. Prachtige zonnenharpen tooien het landschap.
Als de wolken breken weten de stralen van de zon de Aarde te bereiken. Prachtige zonneharpen tooien het landschap.

 

Laag aan de horizon verschijnt een regenboog, onder wolken die onophoudelijk hun water over de wereld uitstrooien.
Laag aan de horizon verschijnt een regenboog, onder wolken die onophoudelijk hun water over de wereld uitstrooien. Om een regenboog zo laag aan de horizon te zien is er wel een vrij uitzicht nodig. En een zon die hoog genoeg aan de hemel staat.

 

Je moet al ter plekke zijn om dit te kunnen fotograferen. Pas op pad gaan wanneer de regenboog aan de hemel staat betekent dat je te laat bent.
Je moet al ter plekke zijn om dit te kunnen fotograferen. Pas op pad gaan wanneer de regenboog verschijnt betekent dat je al te laat bent. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben.

 

Een dubbele regenboog tegen een donkere hemel vol met regen. Alsof de natuur het goed wil maken voor een onstuimige dag vol regenbuien.
Een dubbele regenboog tegen een donkere hemel vol met regen. Alsof de natuur het goed wil maken voor een onstuimige dag vol regenbuien. Pas er wel voor op dat je eigen schaduw niet op de foto komt.

 

Een laatste cadeau van de natuur: prachtige kleuren ontstaan in de wolken als de zon achter de horizon verdwijnt. Het einde van een dag vol grillige Nederlandse luchten
Een laatste cadeau van de natuur: prachtige kleuren ontstaan in de wolken als de zon achter de horizon verdwijnt. Het einde van een dag vol grillige Nederlandse luchten. En hopelijk het einde van een dag waarop veel prachtige en indrukwekkende beelden zijn gemaakt.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] lichteffecten gezien. Van het bijzondere noorderlicht tot de meer gewone maar altijd indrukwekkende regenbogen. Veel voorkomende zonneharpen en de vaak minder opvallende anti-zonnestralen. Ik heb lichtende […]

trackback
8 jaren geleden

[…] opening in de wolken vind en de dramatische wolkenpartijen vullen een anders egale blauwe lucht. De foto’s worden er vaak interessanter door. In die omstandigheden zijn we op zoek gegaan naar mooie plekken en interessante locaties in het […]

Sjoukje
8 jaren geleden

Prachtig al die luchten. De wolken blijven facineren!

Rob Fritsen
Rob Fritsen
8 jaren geleden

Sprakeloos …..
En wat geleend …. het is altijd weer om foto’s te maken !

Jack
Jack
8 jaren geleden

Prachtige opnamen in dit zog. ‘slechte’ weer.
Jack

Miek
Miek
8 jaren geleden

Nando, wat een super-serie foto’s.
Elk met een eigen sfeer.
Je laat hier inderdaad zien dat we meer moeten doen dan binnen zitten 🙂
Met de tips die je geeft moet dat kunnen.
Nu nog lef :-))

ferdinand verberne
ferdinand verberne
8 jaren geleden

mooie fotos!!!