Apps voor mijn fotografie

Voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je weet waar de zon op komt als je een mooie plek hebt. (screenshot Photopills Augmented Reality)

Er zijn veel apps voor fotografie die je op je smartphone kan zetten. Veel apps zijn vrij onzinnig, of nutteloos. Er zijn er ook die kunnen helpen bij je fotografie. Denk aan apps voor het weer, getijden, zonsopkomst, en nog veel meer. Ik maak daar ook gebruik van. In dit artikel vertel ik welke apps ik voor mijn fotografie gebruik.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Voor fotografie zijn er veel apps op je smartphone te installeren. Zoveel zelfs, dat het lastig kan zijn om de meest nuttige apps te vinden. Ik krijg vaak de vraag welke apps ik voor mijn fotografie gebruik. in dit artikel geef ik een overzicht van die apps. Ik vertel er bovendien bij waarvoor ze dienen.

Hou er rekening mee dat dit de apps zijn die ik ten tijde van dit schrijven gebruik. Dit kan in de loop van de tijd veranderen. Bovendien zullen niet alle apps op alle soorten smartphones te gebruiken zijn. Je kunt dat het beste zelf testen. Ter informatie, de apps die ik voor mijn fotografie gebruik, en in dit artikel opsom, zijn op een iPhone geïnstalleerd.

Standaard apps

Allereerst wil ik een aantal standaard apps noemen die waarschijnlijk iedereen al gebruikt. Dit zijn onder andere Google Maps, Buienradar of Buienalarm. Ze zijn niet heel specifiek, maar gewoonweg heel handig. Er zijn natuurlijk de nodige varianten en het komt er simpelweg op neer dat ze handig zijn voor alledaags gebruik.

Photopills

Photopills
Gedetailleerde planningen voor het fotograferen van zon, maan of Melkweg is mogelijk.

Photopills is natuurlijk de ultieme app voor mijn fotografie. Met name de fotograaf die landschappen fotografeert, of de fotograaf die afhankelijk is van de stand van de zon en eventueel de Maan. Je kunt tot in groot detail plaats, datum en tijdstip plannen. Het is mogelijk om scherptediepte en brandpuntafstand op voorhand te bepalen, en nog veel meer.

de apps voor mijn fotografie
Photopills biedt een schat aan informatie voor de fotograaf.

Het is mogelijk om scherptediepte te bereken, timelapse informatie en beeldhoek. Je kunt informatie vinden over de schemering, sterrenregens of het juiste moment voor het fotograferen van de Melkweg. Er is Augmented Reality, zodat je het ter plekke zichtbaar kunt maken.

De app Photopills is niet gratis, het kost ongeveer 10 euro. Maar dat eenmalige bedrag is het meer dan waard. Kijk op de website van Photopills voor meer informatie over deze app. Ik heb twee uitgebreide cursussen over deze app op Photofacts Academy staan.

Maps.me

Hoewel ik Google Maps veel gebruik voor alledaagse navigatie, blijkt het lastig en complex te zijn om er interessante plekken in op te slaan. Het is mogelijk, maar er zijn betere mogelijkheden. Ik gebruik de app Maps.me. Het grote voordeel boven Google Maps is de weergave van kleine wandelpaden zodat deze app ook te gebruiken is voor het wandelen of hiken.

app die ik voor mijn fotografie gebruik
Maps.me is een no-nonsense navigator die offline gebruikt kan worden. Bovendien kan je veel waypoints opslaan.

Het is eenvoudig om een groot aantal favorieten toe te voegen, en te verdelen in mappen. Zo hou je een mooi overzicht. Elke favoriet kan voorzien worden van aanvullende informatie. Klik op de favoriet, en je kan direct je route plannen. Als navigatie is Maps.me ook heel erg geschikt.

Maps.me met bookmarks
Maak bookmarks en verdeel ze over verschillende mappen. Voeg aanvullende informatie toe en plan direct je route.

Ik vind Maps.me een uitermate handige aanvulling op een app zoals Google Maps. Voor de normale navigatie op gewone doorgaande wegen is Google Maps zeer geschikt, aangezien er up-to-date verkeersinformatie weergegeven wordt. Ga je echter verder achteraf, en over kleine wegen, of obscure wandelpaden, dan is Maps.me perfect. De offline kaarten is sowieso een goede optie, aangezien je niet afhankelijk bent van een 4G verbinding.

Maps.me is een gratis app, die ik een perfecte aanvulling voor mijn fotografie vind.

Yr.no

apps voor mijn fotografie
Weer weerapp Yr.no is een heel eenvoudige maar geschikte weerapp.

Er zijn veel verschillende weer apps, maar ik vind nog steeds Yr.no de meest nauwkeurige weer app voor mijn fotografie. Of beter gezegd, de meest handige in het bekijken van voorspellingen. Immers, weervoorspellingen hebben altijd een grote mate van onzekerheid. Er is natuurlijk ook een goede website van deze aanbieder.

De app wordt ook veelvuldig gebruikt in Noorwegen, IJsland en meer favoriete bestemmingen voor fotografen. Je kunt er locaties in opslaan zodat ze snel te selecteren zijn, en er is een goede weergave van neerslag, temperatuur en windrichting en -snelheid. Bekijk een klassiek weerkaart, en je hebt direct beschikking over webcams op diverse locaties. Yr.no is een gratis app.

Yr.no is mijn weerapp
Kantel je smartphone bij de grafiek en je krijgt een mooi overzicht van het weer.

Clear Outside

Een weersvoorspelling geeft meestal aan wat er aan neerslag, temperatuur, en bewolking zal zijn. Als fotograaf wil je weten wat voor soort bewolking het is, en of er kans is op nevel. Voor deze voorspellingen is de app Clear Outside heel erg geschikt. Je krijgt een voorspelling voor de soort bewolking, de temperatuur en neerslagkans, maar ook de kans op nevel en mist.

Een reklame boodschap
apps voor mijn fotografie
Er De app Clear Outside heeft maar weinig mogelijkheden, maar laat veel gedetailleerde informatie zien.
De app Clear Outside heeft maar weinig mogelijkheden, maar laat veel gedetailleerde informatie zien.

De app laat nog wat extra informatie zien, zoals de kans op het zien van het International Space Station (ISS), de maanstand en de nuttige tijden van zonsopkomst en zonsondergang. Er is nog wat experimentele informatie beschikbaar. Veel meer informatie dan wat je op de screenshots zie is er niet, maar dat maakt de app zo eenvoudig in gebruik voor mijn fotografie.

Clear Outside is een gratis app, maar werkt niet op alle smartphones.

Tides (Getijden)

apps voor mijn fotografie
Getijden informatie is onmisbaar voor fotograferen aan zee. Tides is eenvoudig te gebruiken.

Fotografeer je graag aan zee? Dan is kennis van de getijden onmisbaar. Ik gebruik hiervoor de app Tides (Getijden). De weergave van de getijden is in deze app heel eenvoudig en op die manier heel doeltreffend is voor mijn fotografie. Er is een overzicht van de waterstand over de dag, waarbij je naar de volgende of vorige dag kunt swipen. Er is ook een kalender overzicht.

De maanstand wordt ook weergegeven, wat logisch is aangezien de Maan de belangrijkste rol speelt bij getijden. Behalve getijden geeft de app ook een weersvoorspelling, en je kunt een soort buienrader laten tonen. De app gebruikt de getijdeninformatie van diverse stations, waarbij je de locatie daarvan kunt weergeven, en kiezen.

Tides
De app kiest zelf het dichtstbijzijnde getijdenstation. Die kan je ook weergeven. Er is ook een weerapp ingebouwd.

De app Tides is van de aanbieder 7th Gear en is gratis wanneer je een klein beetje reclame accepteert. Voor een paar euro (eenmalig) is deze reclame te verwijderen.

Stellarium

Hou je ervan om de sterren te fotograferen? Dan wil je misschien wel weten waar de sterrenbeelden te vinden zijn. Ook posities van de planeten kan handig zijn. De app Stellarium is daar heel erg geschikt voor, en perfect voor mijn fotografie. Of om gewoon meer te weten te komen over de sterrenhemel.

Stellarium voor het fotograferen van de sterrenhemel
De app vergt enige gewenning, maar biedt een schat aan informatie.

Er zijn allerlei overlays te kiezen, zoals klassieke sterrenbeelden afbeeldingen, of alleen de lijnconnecties. Je kunt labels aanzetten om te weten te komen welke sterren er aan de hemel staan. Gebruik GPS en de bewegingssensoren van je smartphone om deze op de sterrenhemel te richten zodat je ziet waar je naar kijkt. Zoom in om details te bekijken van de sterren of andere hemelobjecten.

Apps voor mijn fotografie
Er zijn allerlei weergave opties. Zoom in zover je wilt, of schakel over naar rood om je nachtzicht te behouden.

Met Stellarium kan je ook sterrennevels zien, satellieten aan de hemel, en meer. Kies voor een rode overlay om je nachtzicht te behouden, hoewel het dan wel moeilijker af te lezen is. Stellarium is een gratis app, en je kunt een kijkje nemen op hun website.

LightPollutionMap

De grootste ergernis voor wie de nachtelijke hemel wil fotograferen, is de lichtvervuiling. Het kan dus handig zijn om de informatie over de hoeveelheid lichtvervuiling direct ter beschikking te hebben. De app die ik daarvoor had werkt niet meer, dus ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief. Dat is LightPollutionMap geworden.

apps voor mijn fotografie
De app LightPollutionMap geeft goed aan waar het geschikt is voor nachtfotografie.

Deze app voor mijn fotografie is nog zo nieuw, dat ik nog op de hoogte ben van wat allemaal mogelijk is. Het belangrijkste is, dat de Bortle schaal weergegeven wordt. Zo wordt het eenvoudiger om erachter te komen hoe goed (of hoe slecht) de sterrenhemel of Melkweg gefotografeerd kan worden.

De app is niet gratis en kost je een paar euro. Dit is een eenmalig bedrag. Natuurlijk kan je ook uitwijken naar de website zelf. Die is gewoon gratis.

SpaceWeatherLive

apps voor mijn fotografie
SpaceWeatherLive is een gedetailleerde app voor (onder andere) het noorderlicht

Wie het noorderlicht will fotograferen, zal een app nodig hebben om de voorspellingen in het oog te houden. Veel van die apps zijn grafisch heel aantrekkelijk, maar missen gedetailleerde informatie. De SpaceWeatherLive biedt die informatie wel en is een mooie app die geschikt is voor mijn fotografie. Echter, je moet wel leren deze te gebruiken.

Je hebt een normale voorspelling, maar daarnaast zijn er grafieken met meetwaarden die bepalend zijn voor deze voorspellingen. Zo kan je zelf leren om deze te lezen, en aan de hand daarvan een inschatting te maken. Daarnaast zijn er de Aurora oval kaarten, waarbij je zelfs kunt inzoomen op de wereldkaart.

SpaceWeaterLive
Kijk naar de Aurora oval weergave, en zoom in op de wereld kaart. Bekijk desgewenst de laatste satellietbeelden van een groot aantal solarprobes.

Het is ook mogelijk om een alarm te zetten, zodat je een seintje krijgt als er een activiteit op de zon is die de kans op het noorderlicht groot maakt. SpaceWeatherLive geeft links naar webpagina’s voor meer informatie. De app biedt een schat aan informatie, en is bovendien gratis. Er is wat onopvallende reclame in beeld, die totaal niet stoort. Op internet kan je zoeken naar de website, die vervolgens door linkt naar poollicht.be.

Wat nog meer?

Er zijn natuurlijk nog veel meer apps die handig kunnen zijn. Voor mijn fotografie zijn deze apps de meest gebruikte, en meest nuttige. Misschien heb jij nog app voor mijn fotografie die een mooie aanvulling zijn op deze selectie. Natuurlijk moeten ze wel meerwaarde bieden, en geen ‘alternatief’ zijn, want dat is dubbelop. Mocht je apps gebruiken, laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans van Sterkenburg
Hans van Sterkenburg
5 maanden geleden

Dag Nando. ‘Maps me’ geïnstalleerd en reeds gebruikt. Top!, dank voor de tip. Groet, Hans.

Guido Bellens
Guido Bellens
6 maanden geleden

Dag Nando,

Ik zoek al een tijdje naar een vervangende app voor ‘Clear Outside’ want deze werkt niet om recentere androidfirmware.

Voor zonsondergang is het zo geen probleem omdat je tijdens de namiddag al wat kan inschatten wat het zal worden van schouwspel, maar voor het ochtendgloren is dat andere koek.
Ken jij nog een andere?

Groetjes,

Guido

Guido Bellens
Guido Bellens
7 maanden geleden

Hallo Nando, ik gebruik soms ook “locationscout” , dat geeft u een idee van wat er mogelijk te fotograferen isop een bepaalde plaats/streek

F.C. van der Horst
F.C. van der Horst
7 maanden geleden

Als altrnatief voor Maps.me (kende ik niet, even gekeken) gebruik ik Topo GPS. De basiskaarten (van overzicht tot topografisch) van Nederland zijn gratis. Voor luttele bedragen kun je stukje bij beetje de hele wereld kopen. Je kan altijd zien waar je ‘nu’ bent; je kan allerlei favoriete plekken aangeven, bv. waar je je auto of fiets hebt neergezet.

F.C. van der Horst
F.C. van der Horst
Antwoord aan  Nando Harmsen
7 maanden geleden

Vroeger, inmiddels laten mijn jaren het niet goed meer toe, ging ik op mijn fototochten, meestal naar her en der in Frankrijk, zo snel mogelijk een geschikte winkel in om één of meer stafkaarten van het gebied te kopen, als ik die nog niet had. Sinds ik Topo GPS heb download ik dus thuis alvast een paar stukken van het gebied.Topo GPS is gebaseerd op topografische stafkaaren, met paadjes en hoogtelijnen en zo, dus kaarten gebruik ik evt. alleen nog voor het overzicht. Het is zonder advertenties, dus niet gratis, maar nog steeds goedkoper dan papier. En ach, fotografie en… Lees verder »

Hans
Hans
Antwoord aan  Nando Harmsen
7 maanden geleden

Nando,

Ik gebruik ook nog Gaia, naast de ISO hoogelijnen geeft deze ook een kompasrichting wat handig kan zijn.

Hans
Hans
Antwoord aan  Nando Harmsen
7 maanden geleden

Isohypse is het dan Isothermen is temperatuur aanduiding.
Met kompasrichting bedoel ik niet alleen het pijltje maar de richting in graden (heading), dat zie ik niet terug in maps.me.