Bekijk het met andere ogen

Het bekendste ven van de Groote Peel; het Meerbaansblaak

Heb jij dat ook wel eens, dat je verloren naar een landschap kijkt? Je weet niet goed hoe je dit op de mooiste manier kan fotograferen? Of je hebt er al zoveel vergelijkbare foto’s van gezien dat het voelt als weer zo’n foto? Dan kan het lastig worden om nog inspiratie te vinden. Er bestaat dan een kans dat je er geen foto van maakt. Bekijk het dan toch nog eens kritisch met andere ogen. Wie weet zie je iets dat de inspiratie terug brengt.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Ongetwijfeld loop je wel eens wat verloren met een camera rond. Dat kan op een plek zijn waar je vaak komt, maar ook op een fantastische ver-weg-locatie. Bijvoorbeeld op vakantie, of op een echte fotoreis. Er is dan een grote kans dat het landschap om je heen wat van zijn charme verliest wanneer je merkt dat het allemaal al eens gefotografeerd is.

Hamnøy en Festshelltinden
Hamnøy en de berg Festshelltinden in het zonnetje. Een heel bekende foto die iedereen die deze regio op Lofoten bezocht heeft maakt. Hoewel de locatie fantastisch is, werkt het niet echt inspirerend. Er is niets unieks meer aan.

Voorbeelden van foto’s die iedereen op fotoreis maakt zijn Hamnøy op Lofoten, die je hierboven ziet. Of het gletsjermeer Jökulsárlón op IJsland. Of het uitzicht op Gásadalur op de Faeröer eilanden. Dit zijn enkele plekken waar ik ben geweest, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dichter bij huis kan dat het Paard van Marken zijn, of de heide op de Veluwezoom. Bekijk het eens met andere ogen in plaats van alleen maar te denken aan de foto’s die anderen hebben gemaakt.

Alles is al gefotografeerd

Ga je op fotoreis, dan weet je dat de plek waar je beland al vaak gefotografeerd is. Misschien waren die foto’s van al die anderen juist de reden om er naar toe te gaan. In dat geval kan je het met je eigen ogen bekijken, in plaats van een plaatje op je computerscherm of in een boek. In het echt ervaar je het landschap toch heel anders.

Uitzicht over de Faeröer eilanden. De foto is niet uniek, maar dat hoeft ook niet op een reis als dit.
Boven op het hoogste punt op de Faeröer eilanden. Daar staan is fantastisch, en voegt veel toe aan de ervaring. Dat de foto vanaf dit punt al ontzetting vaak gemaakt is maakt dan niet zoveel uit.

Wanneer je vervolgens een foto er van maakt, bestaat het risico dat je de foto alleen maar als de zoveelste in een oneindige rij dezelfde foto’s gaat zien. Dat werkt niet echt inspirerend. Toch is het gevoel om daar te staan, het in werkelijkheid te zien en ervaren, waar het om gaat.

Het wordt anders wanneer je dichter bij huis op pad gaat. Daar kan je misschien elke dag naar toe, ook al is het eventjes voor een uurtje. Maar juist door er vaak naar toe te gaan wordt het heel gewoon, vanzelfsprekend zelfs. Het maakt niet uit hoe veel je ook van een dergelijke wandeltocht geniet. Het kan zelfs gebeuren dat je de camera thuis laat, gewoon omdat er geen inspiratie meer is om die specifieke plek te fotograferen.

Een reklame boodschap

Gaat het om een landschap dat ook nog eens door honderden anderen gefotografeerd is, dan is dat gevoel misschien nog veel sterker. Waarom zou je er dan nog foto’s van maken? Wat is de meerwaarde?

Bekijk het met andere ogen
Het ven Meerbaansblaak in de Groote Peel. Iedereen die daar gaat wandelen fotografeert dit ven. Dat is niet erg inspirerend, vind je niet? Maar bekijk het eens met andere ogen. Vergeet wat anderen gefotografeerd hebben.

Bekijk het met je eigen ogen, niet door die van iemand anders

Is de inspiratie zoek? Dan bestaat de kans dat je teveel denkt aan wat er al gefotografeerd is. Je ziet die foto’s misschien op social media, of op foto community websites. Je raakt er zo aan gewoon, dat je zelf ter plekke er niet meer goed naar kijkt. Bekijk het weer eens met andere ogen en je zult merken dat er altijd nog een bijzondere invalshoek te vinden is.

Bekijk het met andere ogen
De rorbuer van Hamnøy met Olstinden op de achtergrond. Het zijn dezelfde vissershuisjes als in de eerste foto, maar vanaf een andere plek. Dit fotografeert bijna niemand. Je moet er gewoon naar kijken alsof je de eerste bent die er is, en dat je dit nog nooit eerder gezien hebt.

Het maakt dan niet uit of het een plek ver weg is, of een plek waar je elke dag komt. Ga het eens vanaf een andere positie bekijken. Blijf niet op die plek staan waar al die anderen de foto gemaakt hebben. Bekijk het eens van een ander standpunt, een ander perspectief, of met een ander objectief. Denk niet over al die vergelijkbare foto’s, maar bekijk alles met andere ogen, je eigen ogen.

Neem opnieuw de tijd om te kijken en zien

Ik merk dat het helpt om wat langer op een plek te blijven staan. Of ga ergens zitten en kijk rond, ga details bekijken en ook echt zien. Pak niet meteen de camera, of leg jezelf niet de verplichting op om direct te fotograferen. Denk niet na over wat anderen gefotografeerd hebben. Ga niet mijmeren over het feit dat je hier al zo vaak bent geweest.

Bekijk het met andere ogen
Het Meerbaansblaak onder andere omstandigheden, in een andere tijd van het jaar.

Bekijk het landschap opnieuw met andere ogen en ontdek nieuwe dingen. Kijk naar het weer, naar het licht, naar de details. Op het moment dat je hoofd leeg is, wanneer alle andere foto’s er niet meer in rond spoken, zal je merken dat de inspiratie weer kan komen.

Misschien kom je op nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld langere sluitertijden, of in andere lichtomstandigheden. Misschien merk je dat je vanuit een andere hoek een mooier uitzicht hebt. Of je ontdekt dat je het landschap ook heel anders kunt laten zien, door dingen in een foto mee te nemen die je normaal zou negeren. Wie weet, misschien ontdek je dat het maken van een serie foto’s van die plek het antwoord is.

Bekijk het met andere ogen
Het Meerbaansblaak op een heel andere manier. Het uitzicht is al zo vaak gefotografeerd. Maar bekijk het met andere ogen en zie wat de mogelijkheden zijn.

Inspiratie komt pas wanneer je hoofd leeg is

Heb je een mooie plek en mis je de inspiratie om het mooi te fotograferen? Misschien moet je dan de rust nemen en het landschap eens op je gemak bekijken. Neem er de tijd voor, en denk niet teveel na over hoe vaak anderen het al op de foto gezet hebben. Of jij zelf, wat dat betreft. Voor mij komt de inspiratie vaak als ik rust kan vinden. Ga ergens zitten, maak je hoofd leeg en bekijk alles alsof het de eerste keer is dat je er bent.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pepijn
Pepijn
7 maanden geleden

Mooie post, dank, zeer bekend gevoel. Voor mij helpt het ook om me te realiseren dat je een foto niet maakt van een ding maar van het licht. Die huisjes veranderen misschien zelf nauwelijks maar afhankelijk van het licht en het weer kunnen ze er totaal anders uit zien; en weer en licht veranderen continu.