Een tip voor iedereen die zijn of haar camera aan een draagriem heeft hangen, ongeacht welk merk, soort of type. Het is dus niet alleen bestemd voor het bevestigen van de originele riem die bij de camera geleverd wordt, maar ook voor alle andere draagriemen die gebruik maken van de haakjes die op de camera te vinden zijn. Welke riem je ook gebruikt, bevestig een draagriem goed aan je camera.
Geschatte leestijd: 5 minuten
De meeste fotografen hebben een blindelings vertrouwen in de draagriem van je camera. Daar moet je ervoor zorgen dat die riem goed vast zit. Het is immers niet de bedoeling dat deze riem losschiet. Maar je moet er ook geen hinder van hebben. Niet iedere fabrikant laat de beste manier voor het vastzetten van de riem in de handleiding zien. Daarom dit artikel: hoe bevestig je een draagriem aan de camera?
Verkeerde uitleg in een handleiding
Hoe een draagriem bevestigd moet worden staat vermeld in de handleiding van de camera. In de bovenstaande foto is duidelijk te zien hoe het vermeld staat, compleet met een mooie tekening. De riem zit goed vast en de kans dat deze los schiet is nauwelijks aanwezig.
Ik zeg bewust nauwelijks, want ik herinner me een moment waarbij ik merkte dat door de jaren heen het uiteinde van de riem, ongemerkt, gevaarlijk dicht naar de gesp verschoven was. Eén stukje verder, en de riem was los gekomen, met een onvermijdelijke en misschien fatale val van de camera. En dat is een scenario dat niemand wil meemaken.
De lastige uiteinden van een draagriem
Er is echter nog een ander probleem bij deze manier van bevestigen: het uiteinde van de riem steekt altijd een stuk(je) uit wat hinderlijk kan zijn. De onderstaande foto laat dat perfect zien.
Natuurlijk is de riem in het voorbeeld erg krap bij het oog bevestigd. Maar ook als er meer ruimte is zal het uiteinde van de riem altijd uitsteken. Zeker voor de mensen die een riem niet te lang willen hebben kan dit losse uiteinde vervelend zijn.
Er is een oplossing voor dit losse uiteinde van de riem: knip het kort af, en smelt het materiaal vast met een lucifer of aansteker zodat het niet meer gaat rafelen. Zo deed ik het in het verleden altijd. Maar zelfs dan blijft het een stukje dat uitsteekt, en dat uiteindelijk misschien los schiet. Zeker omdat het zo kort is geworden.
Bevestig je camerariem beter aan je camera
Dit artikeltje zou niet bestaan als er geen alternatieve methode was om een riem vast te maken. Die laat ik hier met behulp van een paar foto’s zien. Het voorkomt niet alleen het ongemerkt verschuiven en losschieten, maar ook dat hinderlijke uiteinde van de riem.
Stap 1
Haal de riem door het haakje op de camera, precies zoals in de handleiding staat. Zorg dat het oogje tussen de camera en de gesp zit. Dit is belangrijk.
Stap 2
Haal de riem door het oogje en – nu komt het GROTE verschil – steek de riem boven in de gesp in plaats van onder door. De onderstaande foto laat exact zien hoe dit gaat. Hierin zit het verschil is met de manier uit de handleiding.
Stap 3
Zorg dat de riem zo lang is als je wenst en trek de lus aan tot deze strak zit. Zoals je zult zien zal het uiteinde netjes opgeborgen zitten tussen de riem in waardoor deze niet meer uitsteekt of in de weg zit (zie foto hieronder). Doe dit ook bij de andere kant van de camera en ga vervolgens de lengte van de riem bijstellen tot deze precies naar wens is.
Stap 4
Wanneer de riem de juiste lengte heeft komt de laatste stap. Trek het oogje in de richting van de gesp zodat het uiteinde van de riem goed vastgeklemd zit. Dit staat afgebeeld in de onderste foto. Zoals je zult voelen gaat dit erg stroef, en dit moet ook. Neem het oogje in een hand en hou de camera in de andere hand: dat maakt het wat makkelijker om kracht te zetten. Het resultaat is een riem die muurvast zit.
Neem geen risico en bevestig je draagriem goed aan je camera
Deze methode kan dus gebruikt worden voor elk type draagriem dat gebruik maakt van dit systeem. Het hoeft niet per se de originele draagriem te zijn. Het kan zelfs gebruikt worden voor andere dingen zoals een draagriem van een verrekijker, of wat dan ook. In het verleden wilde ik het uiteinde van de riem nog wel eens afknippen, maar dat is niet langer nodig.
Tot slot heb ik een foto van beide bevestigingsmanieren naast elkaar. Het verschil mag duidelijk zijn.
Inderdaad de betere methode, heb meteen de draagriemen van mijn verrekijkers op deze wijze aangepast. Ging ook veel vlotter dan ik had ingeschat (ik had wel een fijne tang ter beschikking en dat hielp, maar was niet echt noodzakelijk).
Super!
Voor mijn camera gebruik ik een andere draagriem (intussen met QD-koppeling… ook al dankzij jou artikel dienaangaande…)
Inderdaad, het werkt ook bij andere apparatuur zoals een verrekijker. Het zou sowieso ook mogelijk zijn om een QD systeem voor je verrekijker te gebruiken.
Bedankt voor dit mooie artikel en handige uitleg! Net mijn eerste camera aangeschaft
Gefeliciteerd met je aanschaf, en veel plezier met de ontdekkingsreis om je nieuwe camera te leren kennen.
Met deze bevestiging komt die riem in ieder geval niet meer uit zichzelf los.
Mooie verbinding , ga het ook doen.
Dank! Net mijn camerariempjes aangepast: top!
Super handig. Ik wissel soms van schouderriem naar polsriempje en daar heb ik extra driehoeksleutelringetjes en retro-musketonnetjes voor besteld. *Al* mijn camerariemen zitten nu op jouw manier vast aan hun driehoekjes, zonder flapperende stukjes. Ik doe eerst het gespje, dan het schuifje, en dan het oogje over het riempje, en steek het uiteinde dan terug volgens jouw methode. Als je het een beetje precies uitmikt, eindigt het riempje dan precies boven de vouw van de lus en kan het schuifje ook niet meer per ongeluk van het uiteinde schuiven. Heerlijk, zo’n voorbeeld van een simpele aanpassing aan een bestaand iets… Lees verder »
Het zijn de kleine dingen die verschil kunnen maken. Dank je voor je uitgebreide reactie 😀
Super netjes en gedetaileerd uitgelegd.
Top.
Had ik dit artikel maar eerder gelezen, dat had me attent gemaakt op het gevaar dat zo een riempje wel eens los kan schuiven wat dan ook gebeurd is met mijn eerste en enige spiegelreflex. Hij knalde op de stenen en mijn hart stond zowat stil. Het viel allemaal nog mee maar ik heb het riempje onmiddelijk vastgenaaid. Ik heb je website toevallig gevonden en ben al uren aan het lezen. Prachtig, alle uitleg die je wil delen, bedankt daarvoor!
Vriendelijke groeten,
Magda
Hallo Magda, Dank je voor je bericht. Vervelend om te lezen dat het fout is gegaan, maar gelukkig viel de schade mee. Het is nooit verkeerd om dit soort dingen extra goed in de gaten te houden, elke keer weer wanneer je de camera in handen neemt: zit de lens goed, is de draagriem vast, zit de zonnekap correct, is een (losse) flitser goed bevestigd en gelocked… Daarmee blijf je bewust van de (goede) staat van je apparatuur. Nu ik het opschrijf bedenk ik me dat het niet eens een slecht onderwerp is voor een artikel. Daar ga ik eens… Lees verder »
Meerdere wegen gaan naar Rome en voor iedereen is er wel een favoriete methode.
En je kunt natuurlijk ook gewoon met naald en draad de boel vastzetten als je de juiste lengte hebt ingesteld. Op die manier kun je ook nog een extra verdikking maken door meerdere stiksels over elkaar te plaatsen. Supersafe, supervast en ook weer los te maken.
Dat kan natuurlijk ook.
Ging prima aan een kant, aan de andere zijde ging het oogje dat ik naar de gesp toe trok helaas stuk.
Peter
Oei, dat is minder leuk.