Bevestig een draagriem goed aan je camera

Een tip voor iedereen die zijn of haar camera aan een draagriem heeft hangen, ongeacht welk merk, soort of type. Deze tip is dus niet alleen bestemd voor het bevestigen van de originele riem die bij de camera geleverd wordt, maar ook voor alle andere draagriemen die gebruik maken van de haakjes die op de camera te vinden zijn. Welke riem je ook gebruikt: zorg ervoor dat die riem goed vast zit. Het is immers niet de bedoeling dat deze riem losschiet. Maar je moet er ook geen hinder van hebben. Daarom: hoe bevestig je een draagriem aan de camera?

De handleiding over het bevestigen van een camera riem.

Hoe een draagriem bevestigd moet worden staat vermeld in de handleiding van de camera. In de bovenstaande foto is duidelijk te zien hoe het vermeld staat, compleet met een mooie tekening. De riem zit goed vast en de kans dat deze los schiet is nauwelijks aanwezig. Ik zeg bewust nauwelijks, want ik herinner me een moment waarbij ik merkte dat door de jaren heen het uiteinde van de riem ongemerkt tot gevaarlijk dicht bij de gesp verzakt was. Een stukje verder en de riem had los gezeten, met het risico dat de camera valt.  En dat is een scenario dat niemand wil meemaken.

Er is echter nog een ander probleem bij deze manier van bevestigen: het uiteinde van de riem steekt altijd een stuk(je) uit wat hinderlijk kan zijn. De onderstaande foto laat dat perfect zien.

De draagriem volgens de handleiding bevestigd.

Natuurlijk is de riem in de bovenstaande foto erg krap bij het oog bevestigd. Maar ook als er meer ruimte is zal het uiteinde van de riem altijd uitsteken. Zeker voor de mensen die een riem niet te lang willen hebben kan dit losse uiteinde vervelend zijn.

Er is een oplossing voor dit losse uiteinde van de riem: knip het kort af, en smelt het materiaal vast met een lucifer of aansteker zodat het niet meer gaat rafelen. Zo deed ik het in het verleden. Maar zelfs dan blijft het een stukje dat uitsteekt, èn dat uiteindelijk misschien wel los schiet.

Dit artikeltje zou niet bestaan als er geen alternatieve methode was om een riem vast te maken. Die laat ik hier met behulp van een paar foto’s zien. Het voorkomt niet alleen het ongemerkt verschuiven en losschieten, maar ook het hinderlijke uiteinde van de riem.

Kijk eerst nog even naar de eerste foto van het artikel om te zien hoe de riem normaliter vastgemaakt moet worden. Dat zal de basis zijn.

Stap 1:
haal de riem door het haakje op de camera, precies zoals in de handleiding staat. Zorg dat het oogje tussen de camera en de gesp zit. Dit is belangrijk.

Stap 2:
haal de riem door het oogje en – nu komt het GROTE verschil – steek de riem  boven in de gesp in plaats van onder door. De onderstaande foto laat exact zien hoe dit gaat. Hierin  zit het verschil is met de manier uit de handleiding.

Stap 3:
Zorg dat de riem zo lang is als je wenst en trek de lus aan tot deze strak zit. Zoals je zult zien zal het uiteinde netjes opgeborgen zitten tussen de riem in waardoor deze niet meer uitsteekt of in de weg zit (zie foto hieronder). Doe dit ook bij de andere kant van de camera en ga vervolgens de lengte van de riem bijstellen tot deze precies naar wens is.

Stap 4:
Wanneer de riem de juiste lengte heeft komt de laatste stap. Trek het oogje in de richting van de gesp zodat het uiteinde van de riem goed vastgeklemd zit. Dit staat afgebeeld in de onderste foto. Zoals je zult voelen gaat dit erg stroef, en dit moet ook. Neem het oogje in een hand en hou de camera in de andere hand: dat maakt het wat makkelijker om kracht te zetten. Het resultaat is een riem die muurvast zit.

Deze methode kan dus gebruikt worden voor elk type draagriem dat gebruik maakt van dit systeem. Het hoeft niet persé de originele draagriem te zijn. Het kan zelfs gebruikt worden voor andere dingen zoals een draagriem van een verrekijker, of wat dan ook. In het verleden wilde ik het uiteinde van de riem nog wel eens afknippen, maar dat is niet langer nodig.

Tot slot heb ik een foto van beide bevestigingsmanieren naast elkaar. Het verschil mag duidelijk zijn.

 

24 Replies to “Bevestig een draagriem goed aan je camera”

 1. Super handig. Ik wissel soms van schouderriem naar polsriempje en daar heb ik extra driehoeksleutelringetjes en retro-musketonnetjes voor besteld. *Al* mijn camerariemen zitten nu op jouw manier vast aan hun driehoekjes, zonder flapperende stukjes.

  Ik doe eerst het gespje, dan het schuifje, en dan het oogje over het riempje, en steek het uiteinde dan terug volgens jouw methode. Als je het een beetje precies uitmikt, eindigt het riempje dan precies boven de vouw van de lus en kan het schuifje ook niet meer per ongeluk van het uiteinde schuiven.

  Heerlijk, zo’n voorbeeld van een simpele aanpassing aan een bestaand iets die zo’n groot verschil maakt.

 2. Had ik dit artikel maar eerder gelezen, dat had me attent gemaakt op het gevaar dat zo een riempje wel eens los kan schuiven wat dan ook gebeurd is met mijn eerste en enige spiegelreflex. Hij knalde op de stenen en mijn hart stond zowat stil. Het viel allemaal nog mee maar ik heb het riempje onmiddelijk vastgenaaid. Ik heb je website toevallig gevonden en ben al uren aan het lezen. Prachtig, alle uitleg die je wil delen, bedankt daarvoor!
  Vriendelijke groeten,
  Magda

  1. Hallo Magda,
   Dank je voor je bericht.
   Vervelend om te lezen dat het fout is gegaan, maar gelukkig viel de schade mee. Het is nooit verkeerd om dit soort dingen extra goed in de gaten te houden, elke keer weer wanneer je de camera in handen neemt: zit de lens goed, is de draagriem vast, zit de zonnekap correct, is een (losse) flitser goed bevestigd en gelocked… Daarmee blijf je bewust van de (goede) staat van je apparatuur.
   Nu ik het opschrijf bedenk ik me dat het niet eens een slecht onderwerp is voor een artikel. Daar ga ik eens over nadenken.
   Veel leesplezier. Hopelijk vind je veel nuttige informatie.

 3. En je kunt natuurlijk ook gewoon met naald en draad de boel vastzetten als je de juiste lengte hebt ingesteld. Op die manier kun je ook nog een extra verdikking maken door meerdere stiksels over elkaar te plaatsen. Supersafe, supervast en ook weer los te maken.

 4. Ging prima aan een kant, aan de andere zijde ging het oogje dat ik naar de gesp toe trok helaas stuk.
  Peter

  1. Of ze het van mij overgenomen hebben is maar de vraag. Er zwerven inmiddels meerdere varianten van mijn uitleg op het web. Maar het is wel leuk om te zien dat een fabrikant luistert naar betere manieren van bevestigen. Top

 5. Nadat mijn body zo ongeveer 4x bijna op de grond viel heb ik er gewoon een ordinaire knoop ingelegd. Werkt prima, zit na 3 jaar nog muurvast en het uiteinde steekt naar buiten uit. Ik geef toe: niet zo handig voor het verwisselen van riemen, maar die behoefte heb ik zelf nog nooit gehad. Als ik op termijn een nieuwe body heb zal ik de jouwe eens proberen, het ziet er wel clean uit.

  1. Hallo Marcel, dan je voor je berichtje.
   Een knoop !! Dat is wel heel rigoreus, en lijkt me alleen maar lastig. Maar als het werkt…
   Probeer deze methode maar eens. Zeker weten dat het bevalt.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)