Bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic

Exposure to the Right voor zwartwit landschapsfotografie

Fotografeer jij met Exposure to the Right? Dan weet je waarschijnlijk wel dat het resultaat niet zo fraai oogt. In ieder geval, op het scherm van je camera. Dat komt omdat je de foto nog moet bewerken. Hoe je het bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic doet laat ik zien in deze video van Photofacts.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het belichten volgens de EttR methode betekent dat je zorgt dat de foto zo licht mogelijk is, zonder dat je overbelichting krijgt. EttR betekent Exposure to the Right. In het Nederlands is dit rechts belichten.

Bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic
Een screenshot uit de video die ik voor Photofacts heb gemaakt. Het laat het resultaat naast het origineel zien en illustreert wat mogelijk is met EttR belichten.

De beste beeldkwaliteit

Rechts belichten levert de beste beeldkwaliteit op. Het levert namelijk heel veel speelruimte op in de donkere delen van de foto. Helaas zal de preview foto er op het scherm van je camera niet echt oogstrelend zijn, hoewel je misschien wel een aparte beeldstijl zou kunnen gebruiken om dat te voorkomen.

Exposure to the Right is voor de fotograaf die in raw fotografeert. Je moet de foto namelijk bewerken om tot het juiste eindresultaat te komen. Hoe je van die fletse foto, die in feite veel te licht is, een goed ogende foto maakt laat ik zien in de video over het bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic, die ik voor Photofacts Academy heb opgenomen.

In deze video komt het bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic uitgebreid aan bod, net als een korte uitleg over deze manier van belichten. Zo weet je zeker dat je de best mogelijke kwaliteit uit raw bestand kunt halen.

Meer over het goed belichten van je foto

Wil je nog veel meer weten over het goed belichten van een foto? Dan kan ik mijn e-book Licht Vangen zeker aanraden. Hierin komt het gebruik van EttR aan bod, net als het goed gebruik van het histogram van je camera.Belicht jij je foto ook met EttR?

Bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic is heel eenvoudig, dat heb ik in de video laten zien. Maar je moet de foto wel met EttR belichten, natuurlijk. Doe jij dat al, of heb je er nog nooit gebruik van gemaakt?

Ik ben heel benieuwd hoe jij de foto belicht. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Photofacts Academy is het leerplatform waar ik video cursussen geef over fotografie. Een lidmaatschap geeft je toegang tot al mijn cursussen, maar ook van veel andere fotografen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Met een proeflidmaatschap krijg je een goed idee. Ik zie je graag bij mijn video cursussen.
Ga naar www.photofactsacademy.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties