Bewerken van sterrensporen

Sterrensporen fotograferen is leuk om te doen. Als je het geduld kunt opbrengen en geen probleem hebt met ‘s-avonds in het donker op pad te gaan. Het bewerken van sterrensporen is niet moeilijk, maar je kunt een paar dingen in het oog houden. Ik heb een video opgenomen waarin ik laat zien hoe ik te werk ga.

Ik heb lang geleden al eens een tutorial over sterrensporen geschreven. Die heb ik later weer eens herschreven en verbeterd. Deze kun je natuurlijk op mijn site vinden. Het zijn twee delen. Het eerste deel gaat over het fotograferen, en het tweede deel voornamelijk over het bewerken.

Benieuwd naar de tutorial. Kijk op de volgende pagina en ga zelf aan de slag met sterrensporen.
https://www.nandoonline.com/tutorial/sterrensporen-fotograferen-deel-1/

Voor wie wil weten wat sterrensporen zijn, een korte uitleg. Sterren staat stil aan de hemel. Maar de Aarde draait rond; een heel rondje in een dag (24 uur). Omdat wij op de Aarde staan, lijkt het alsof de sterren draaien.

Ga je sterren fotograferen, en je maakt je belichting te lang, dan zal die beweging van de sterren zichtbaar worden als bewegingsonscherpte. Hoe langer je belicht, hoe meer de ster bewogen in beeld is. Wacht je lang genoeg, dan zullen alle sterren in je foto als strepen in beeld staan.

Een reklame boodschap

Fotograferen bij het kasteel van Geldrop

Bewerken van sterrensporen - fotograferen van startrails in actie
Sterrensporen fotograferen in de kasteeltuin van Geldrop

Voor de foto die ik wil bewerken heb ik een 12mm Laowa ultragroothoek objectief gebruikt op mijn vertrouwde werkpaardje, de Canon EOS 5D mark IV. Hierbij heb ik de volgende instellingen gebruikt:

  • witbalans daglicht
  • f/2,8
  • ISO1600
  • 30s sluitertijd
  • timelapse opname – continu opnamen
  • RAW bestandsformaat

Ik heb in totaal 76 foto’s gemaakt, wat overeenkomt met 38 minuten belichting (76 x 30 seconden). Deze ben ik gaan bewerken in Lightroom, Photoshop en StarStax, om zo tot het volgende resultaat te komen.

Bewerken van sterrensporen
Het resultaat van het bewerken van de 76 foto’s tot een enkel beeld, met mijzelf in beeld.

Een video tutorial voor het bewerken van sterrensporen

Hoe ik dit gedaan heb staat natuurlijk te lezen in het tweede deel van mijn tutorial over sterrensporen. Ik kan me voorstellen dat je het leuk vindt om het mij ook daadwerkelijk te zien doen. Daarom heb ik een uitgebreide video tutorial opgenomen waarin ik je stap voor stap mee neem in het bewerken van deze foto.

Ik hoop dat je deze video nuttig vindt, en dat je daarmee op weg geholpen bent voor je eigen sterrensporen foto.

Heb je een sterrensporen foto gemaakt, deel je foto dan onderaan dit bericht en schrijf er je instellingen bij. Misschien kan ik je nog wat tips geven.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ANDRE VAN HOOF
ANDRE VAN HOOF
4 jaren geleden

Nando,
heel mooie startrails, ook de uitleg voor deze te stapelen zeer goed ,dank u.
Kan je ook gebruik maken van filters? ik heb een lens 50mm – f 1,8 zou het hier ook mee lukken,
Ik ben een begingeling en nog niet gestart, ben aan het opzoeken wat er moet gebeuren.

trackback
4 jaren geleden

[…] naar mijn video over het samenvoegen via deze manier. Dit is te vinden op mijn site via deze link: Bewerken van Sterrensporen. Of lees mijn uitgebreide tutorial over sterrensporen […]

Andre Zwiers
4 jaren geleden

Mooie tutorial Nando.
En mooie foto.
Tenslotte, knap dat je bijna 4 minuten stil hebt gezeten.