Sterrensporen fotograferen is leuk om te doen. Als je het geduld kunt opbrengen en geen probleem hebt met ‘s-avonds in het donker op pad te gaan. Het bewerken van sterrensporen is niet moeilijk, maar je kunt een paar dingen in het oog houden. Ik heb een video opgenomen waarin ik laat zien hoe ik te werk ga.
Ik heb lang geleden al eens een tutorial over sterrensporen geschreven. Die heb ik later weer eens herschreven en verbeterd. Deze kun je natuurlijk op mijn site vinden. Het zijn twee delen. Het eerste deel gaat over het fotograferen, en het tweede deel voornamelijk over het bewerken.
Benieuwd naar de tutorial. Kijk op de volgende pagina en ga zelf aan de slag met sterrensporen.
https://www.nandoonline.com/tutorial/sterrensporen-fotograferen-deel-1/
Voor wie wil weten wat sterrensporen zijn, een korte uitleg. Sterren staat stil aan de hemel. Maar de Aarde draait rond; een heel rondje in een dag (24 uur). Omdat wij op de Aarde staan, lijkt het alsof de sterren draaien.
Ga je sterren fotograferen, en je maakt je belichting te lang, dan zal die beweging van de sterren zichtbaar worden als bewegingsonscherpte. Hoe langer je belicht, hoe meer de ster bewogen in beeld is. Wacht je lang genoeg, dan zullen alle sterren in je foto als strepen in beeld staan.
Fotograferen bij het kasteel van Geldrop
Voor de foto die ik wil bewerken heb ik een 12mm Laowa ultragroothoek objectief gebruikt op mijn vertrouwde werkpaardje, de Canon EOS 5D mark IV. Hierbij heb ik de volgende instellingen gebruikt:
- witbalans daglicht
- f/2,8
- ISO1600
- 30s sluitertijd
- timelapse opname – continu opnamen
- RAW bestandsformaat
Ik heb in totaal 76 foto’s gemaakt, wat overeenkomt met 38 minuten belichting (76 x 30 seconden). Deze ben ik gaan bewerken in Lightroom, Photoshop en StarStax, om zo tot het volgende resultaat te komen.
Een video tutorial voor het bewerken van sterrensporen
Hoe ik dit gedaan heb staat natuurlijk te lezen in het tweede deel van mijn tutorial over sterrensporen. Ik kan me voorstellen dat je het leuk vindt om het mij ook daadwerkelijk te zien doen. Daarom heb ik een uitgebreide video tutorial opgenomen waarin ik je stap voor stap mee neem in het bewerken van deze foto.
Ik hoop dat je deze video nuttig vindt, en dat je daarmee op weg geholpen bent voor je eigen sterrensporen foto.
Heb je een sterrensporen foto gemaakt, deel je foto dan onderaan dit bericht en schrijf er je instellingen bij. Misschien kan ik je nog wat tips geven.
Nando,
heel mooie startrails, ook de uitleg voor deze te stapelen zeer goed ,dank u.
Kan je ook gebruik maken van filters? ik heb een lens 50mm – f 1,8 zou het hier ook mee lukken,
Ik ben een begingeling en nog niet gestart, ben aan het opzoeken wat er moet gebeuren.
Hallo Andre, Dank je voor je reactie. Afgezien van speciale nachtfilters (zie mijn review Review: PureNight filter van Lonely Speck ) zou ik niet snel filters gebruiken. Mogelijk zou een omgekeerd grijsverloop mogelijk zijn, wanneer de voorgrond heel erg helder is, maar ik heb dit nog nooit geprobeerd. Met een 50mm objectief kun je perfect sterrensporen fotograferen. Je krijgt met een wat langer brandpunt wel een heel ander beeld dan met groothoek, maar zeker niet minder mooi. Een voorbeeld is de foto die ik in Helmond heb gemaakt. Dit is omgerekend dezelfde beeldhoek als een 50mm objectief op een fullframe… Lees verder »
[…] naar mijn video over het samenvoegen via deze manier. Dit is te vinden op mijn site via deze link: Bewerken van Sterrensporen. Of lees mijn uitgebreide tutorial over sterrensporen […]
Mooie tutorial Nando.
En mooie foto.
Tenslotte, knap dat je bijna 4 minuten stil hebt gezeten.
Dank je, Andre.
Gewoon als een standbeeld gedacht. 🙂
Om een start te maken met het plaatsen van sterrensporen, dit is er eentje die ik eerder dezelfde week gemaakt heb.
Kasteel Heeze, 35mm, ISO1600, f/4, 84x 30 seconden
https://www.flickr.com/photos/nandoonline/49708359511