Big Stopper of toch niet deel 1

De afgelopen weekenden heb ik weer eens gelegenheid gehad om te fotograferen met de Big Stopper. Dit 10 stops grijsfilter maakt het mogelijk om zelfs overdag met lange sluitertijden te fotograferen. De f/16 regel leert ons dat op een zonnige onbewolkte dag de sluitertijd gelijk is aan 1/[ISO-waarde] als het diafragma op f/16 staat. Staat de camera op ISO125 ingesteld? Dan zal de sluitertijd 1/125sec zijn. Wanneer we 10 stops langer fotograferen is het mogelijk om maar liefst 8 seconden te belichten. Maar moet je fotograferen met een Big Stopper of toch niet, beantwoord ik in dit deel 1.

Geschatte leestijd: 4 minuten

In de Ardennen is een bekende waterstroom met de naam Ninglinspo. Het is een zijrivier van de Amblève met enkele leuke stroomversnellingen. Een prachtige locatie om te fotograferen met lange sluitertijden. Maar het is er altijd verschrikkelijk druk met wandelaars en kinderen die het riviertje als een wildwaterglijbaan gebruiken. Tussen die bedrijvigheid door hebben we wel enkele foto’s kunnen maken. Helaas stroomde er dit keer maar weinig water.

Big Stopper of toch niet deel 1
Ninglinspo
ISO50 | f/11 | +0,3EV | 3,2Sec | 0,9ND grijsfilter

Een rivier in een donker bos

De Ninglinspo ligt in een bosrijk gebied. Het is er al vrij donker, zelfs op een zonnige dag. Mijn voornemen was om foto’s met de Big Stopper te maken om zodoende het water als een melkwitte entiteit in de foto’s te laten verschijnen. Maar het water was op de meeste plekken niets meer dan een kabbelend stroompje.

De eerste pogingen met de Big Stopper leverde dus niet de resultaten op die ik had gewild. De bovenstaande foto van een van de watervalletjes is gemaakt met een 3 stops ND filter in plaats van de Big Stopper.  Met de 3,2 seconden belichtingstijd leverde het gebruik van dit filter het mooiste resultaat op. De volgende twee foto’s zijn ook met een 3 stops ND gemaakt, elke met een sluitertijd van 4 seconden belicht.

Big Stopper of toch niet deel 1
Big Stopper of toch niet deel 1

    

Ik gebruik tegenwoordig de filters van Haida
Lees er meer over in mijn bericht Review van de Haida M10 II filterhouder

Een te donker grijsfilter

Dat de Big Stopper soms ook tè veel licht kan tegenhouden werd bij de Ninlingspo weer een keer heel duidelijk.  Een 3 stops ND filter was in dat geval voldoende. Maar bij een van de vele boomstammen die als brug fungeren heb ik de tijd genomen om toch een keer met de Big Stopper aan de slag te gaan.

Een reklame boodschap

Met niet meer dan enkele centimeters boven het water heb ik een compositie gezocht zodat het water de foto uit lijkt te lopen. De schaduwrijke omgeving zorgde voor een belichtingstijd van maar liefst 211 seconden met de Big Stopper op. Alle detail is zo uit het water verdwenen, in feite precies zoals ik voor ogen had. Maar of het mooi is, is een ander verhaal. Kortom, reden voor dit bericht over een Big Stopper of toch niet deel 1.

Extreem lange sluitertijd is niet altijd nodig
Met de Big Stopper
ISO100 | f/11 | 0EV | 211sec

Zwartwit met een reden

De combinatie van het heldere water, de groene kleur van de begroeide rotsen en het spel van zon en schaduw leverde geen kleurenfoto’s met een mooie uitstraling op. Dat is de reden waarom ik ervoor gekozen heb om de foto’s zwartwit te maken. Zeker met de lange sluitertijden en dat stromende water geeft zwartwit een krachtiger beeld.

Wil je meer weten over zwartwit fotografie?
Lees dan Landschappen fotograferen in zwartwit

De zomertijd is voor de Ninlingspo een verkeerde tijd. Na een periode met veel neerslag zou dit riviertje veel meer water bevatten. De herfst lijkt me een prachtige periode om terug te gaan. Niet alleen voor het water, maar ook voor de herfsttinten van het bos zelf.

Kijk ook naar het vervolg op dit blogbericht Big Stopper of toch niet deel 1.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] Wachten tot het donker is een oplossing maar niet altijd mogelijk of wenselijk. Bovendien kan het wachten op het donker betekenen dat er maar een hele korte tijd de belichtingen gemaakt kunnen worden die je wilt hebben. Want voor je het weet is het tè donker. Uiteraard is er een hele goede oplossing voor het fotograferen met lange sluitertijden tijdens (helder) daglicht; de grijsfilters. […]