Blacksun Corp festival in Amstelveen

De avond voor Koningsdag stond de P60 in Amstelveen in het teken van harde industrial, ebm en aggrotech muziek. Het Blacksun Corp festival presenteerde vijf bands waarvan ik alleen de eerste (goed) kon: Synthetica. De andere waren Benjamin’s Plague, Nitro/Noise, Die Sektor en Phosgore. Voor mij onbekende bands maar daar zou de avond snel verandering in brengen.

Het tijdstip van het festival, de avond voor Koningsdag, is misschien niet het meest ideale moment voor een festival met muziek waarvoor in Nederland sowieso een kleine scene is. Bij aankomst op het plein in Amstelveen tref ik de voorbereidingen van de feestelijkheden ter ere van de Koning en zijn komst naar de stad. Gelukkig had ik besloten om de auto op een andere plek te parkeren waar dat (nog) gratis is.

Phosgore @ P60 (5D327723)
Phosgore in de late uurtjes van de avond tijdens het Blacksun Corp Festival

Zoals verwacht is het niet druk. Ik kan beter zeggen dat de zaal nog bijna leeg is als Synthetica het festival moet openen. Ik blijf het zeggen dat het altijd weer jammer is wanneer een band voor een (bijna) lege zaal moet optreden. De ervaring leert dat het te vaak voorkomt in deze scene en dat de meeste artiesten er wel een beetje aan gewend zullen zijn of moeten zijn wanneer ze in ons land is optreden. Ik zou het graag anders zien maar het is nu eenmaal niet anders.

Zanger Robert Palmen van Synthetica roept direct vol ironie dat hij het fijn vindt dat we met zovelen op zijn komen dagen. Precies zoals het hoort laat hij het optreden er helemaal niet onder lijden. Dat doen de andere bands van de avond ook niet, gelukkig maar, en waarvoor mijn complimenten voor de inzet. De enige uitzondering daarop is misschien Nitro/Noise, die toch wel de indruk wekken er weinig zin in te hebben.

Robert Palmen van Synthetica in zijn element.

Het wordt direct duidelijk dat het fotograferen geen eenvoudige taak zal zijn. Hoewel het licht op zich niet slecht is en samen met de rook voor mooie fotokansen zorgt, maakt het veelvuldig gebruik van de stroboscoop fotograferen tot een moeizame taak. Soms levert dat bijzondere foto’s op, maar vaker nog betekent het beelden die òf overbelicht zijn (lees: compleet wit), òf maar voor de helft verlicht. Tegelijkertijd is dat juist de uitdaging bij concertfotografie, om de sfeer te pakken te krijgen, stroboscoop of niet.

Een reklame boodschap

Wanneer je niet bekend bent met de bands is het altijd afwachten hoe de optredens zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet meer op de websites van de bands heb gekeken, iets wat ik normaal toch wel doe. Het was eigenlijk niet de bedoeling om het Blacksun Corp festival te bezoeken, ware het niet dat ik gevraagd ben om te komen fotograferen. Maar ik ben blij dat ik er ben want anders had ik Benjamin’s Plague (voorlopig) niet ontdekt: een veelbelovende Nederlandse band waarvan het optreden en de muziek me zeker aansprak. Het is een band die ik zeker in het oog zal houden.

Benjamin’s Plague
Uit Atlanta: Die Sektor met de charismatige Edwin Alter

Die Sektor uit Atlanta is ook een band die indruk op mij maakt, mede door de podium presentatie van zanger Edwin Alter. De energie en emotie die hij in zijn optreden laat zien werkt aanstekelijk. Het optreden van Die Sektor is heel anders dan de band waarmee ze samen op tournee zijn door Europa: Nitro/Noise. Nitro/Noise wekt niet de indruk dat ze gemotiveerd spelen. De bassist en gitarist op het podium staan er maar bij, lopen met lood in de schoenen op en neer en lijken hun instrument alleen maar voor de vorm vast te hebben. Of dat aan de hoeveelheid bezoekers ligt weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als dat zo is.

Nitro/Noise wekt een ongemotiveerde indruk

De afsluiting van de avond werd verzorgd door Phosgore. Als ik de enorme mengtafel op het podium zie verschijnen ben ik even bang dat het band is waarvan de leden achter de tafel verscholen gaan terwijl ze hun muziek aan elkaar mixen (ik zeg al: ik wist totaal niets van de bands die zouden optreden). Maar die vrees is ongegrond. Hoewel FLo D. en Sonja inderdaad hun muziek achter de tafel maken, weet Flo D. de weg over het podium te vinden om zo het publiek met zich mee te krijgen. Het gebruik van een pest-masker waar een rookmachine in verborgen is, geeft voor mijn gevoel een leuke verborgen en waarschijnlijk onbedoelde link terug naar Benjamin’s Plague. De donkere, vette en vooral harde industrial en electro sound van Phosgore staat als een huis en maakt het een waardige afsluiter van een geslaagde avond. Alleen is het jammer dat het niet een stuk drukker was.

Phosgore in actie

Een uitgebreide review (ENG) van de avond is te vinden op de website van Reflections of Darkness.
http://www.reflectionsofdarkness.com/…/live-review-blacksun-corp-festival-amstelveen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Huijbers - Gemert
Jan Huijbers - Gemert
9 jaren geleden

Nando, opnieuw ben ik positief verrast door het complete fotoverhaal dat je hebt gemaakt.
Ik doe de overige foto’s ongetwijfeld tekort maar die van Robert Palmen vind ik geweldig.
Weer bedankt voor het delen.

Gr. Jan