Bloemencirkels en spiralen

Bloemcirkels en spiralen

Bloemen fotograferen, het is niet echt mijn ding. Ik vind bloemen mooi, en ik zie ze graag. Als ik er een foto van maak beland die foto vaak ergens in mijn Lightroom Classic catalogus, vergeten en verloren. Nu heb ik echter iets leuks gevonden. Bloemencirkels en spiralen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Soms is het leuk om te doen, het fotograferen van bloemen. Een veld vol met klaprozen, wilde orchideeën of het. Ik ben een paar keer naar de boshyacinten in het Hallerbos geweest, maar daar blijft het meestal bij. Wanneer ik bloemen fotografeer verdwijnen vaak ze vergeten en verloren in mijn Lightroom Classic catalogus. Mijn interesse ligt er simpelweg niet, en dat zie je dan vaak aan de foto’s. Die zijn minder de moeite waard.

Een veld vol wilde orchideeën
Bloemen fotograferen, soms doe ik dat zoals hier een gevlekte orchis in het avondzonnetje.

Meervoudige belichtingen

Je hebt misschien gezien dat ik vanaf begin 2023 met beweging en meervoudige belichtingen aan de slag ben gegaan. Het is een bijzondere manier van fotograferen, die niet in ieders smaak zal zijn. Dat is niet erg, want je fotografeert ten slotte voor jezelf.

In plaats van een enkelvoudige foto ben ik aan de slag gegaan met meervoudige belichtingen van bloemen. Dit is niet de eerste keer, want ik heb al eens eerder klaprozen met deze techniek gefotografeerd. Een foto scherp, en de andere met de klaprozen in beweging of zelfs onscherp. Het kan een mooie dromerige sfeer geven.

klaprozen fotograferen met dubbele belichtingen
Klaprozen fotograferen met dubbele belichtingen kan mooie resultaten opleveren. De eerste foto met normale belichting, de tweede met een 10 stops grijsfilter voor beweging.

Een stapje verder met bloemencirkels en spiralen

Ik ben wat verder gegaan dan een dubbele belichting van klaprozen. Wat als je meervoudige belichtingen gebruikt om bloemencirkels en spiralen te maken? Door vijf, zeven of zelfs negen foto’s over elkaar heen te leggen, waarbij de camera voor elke foto een klein beetje geroteerd wordt. Het effect kan erg bijzonder worden.

Bloemencirkels en spiralen
Een passiebloem, met maar liefst zeven foto’s over elkaar heen.

Het is belangrijk om een goed contrast tussen de bloem en de achtergrond te hebben. Doe je dat niet, dan wordt het een chaos, een foto zonder aandachtspunt. Door één bloem als centraal punt te nemen raakt de aandacht niet verstrooid.

Een reklame boodschap
Bloemcirkels en spiralen
Een spirea met negen foto’s over elkaar heen. Het levert een drie dimensionaal effect op.
Bloemcirkels en spiralen
Een gele roos, met de camera geroteerd en de afstand tussen de foto’s veranderd.

Geen Photoshop, maar in de camera gecreëerd

Deze bloemencirkels en spiralen zijn geen resultaat van meerdere foto’s maken en deze vervolgens in Photoshop samenvoegen. Dit kan natuurlijk wel, maar het is veel leuker om dit zo direct te fotograferen. Daarvoor moet je camera de mogelijkheid wel hebben. Canon heeft dit gelukkig.

Canon menu dubbele belichtingen
Meervoudige belichtingen in het menu van een Canon camera. Het resultaat wordt opgeslagen als een doodnormaal raw bestand.

Het voordeel van een Canon is, dat het resultaat van de meervoudige belichtingen als een doodnormaal raw bestand wordt opgeslagen. Hierdoor blijf je het maximale dynamische bereik en de bewerkingsmogelijkheden houden.

Andere merken kunnen ook meervoudige belichtingen hebben, zoals Olympus en Nikon. Helaas is het resultaat van deze instelling vaak een jpeg bestand en geen raw bestand. Dat betekent dat je minder vrijheid in het bewerken hebt.

Bloemcirkels en spiralen
Een haagwinde met vijf foto’s over elkaar heen.
Bloemcirkels en spiralen
Deze Hortentia geeft een mooie diepte in de foto. Het zijn negen foto’s over elkaar heen.

Heeft je camera de mogelijkheid tot dubbele belichtingen niet? Dan kan je nog steeds bloemencirkels en spiralen fotograferen door meerdere foto’s in Photoshop over elkaar heen te leggen. Hoewel dit meer bewerkingsvrijheid oplevert dan direct in de camera, is het maken van de foto’s een stuk lastiger. Je kan immers het resultaat van de beweging, en hoe de beelden over elkaar vallen, niet zien.

Erg leuk, en uitdagend

Het fotograferen van bloemencirkels en spiralen is erg leuk om te doen. Het is ook uitdagend om er variaties op te vinden, door andere vormen en vlakvullingen te maken. En wellicht is er ook plaats voor onscherpte en beweging. Om dit te ontdekken moet je de tijd nemen en veel uitproberen. Wie had ooit gedacht dat ik bloemen fotograferen toch leuk ging vinden.

Wat vind jij van dit soort fotografie? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht. Ik kijk uit naar je reactie.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chantal
Chantal
9 maanden geleden

Wow … ik vind de bloemencirkels prachtig! Ik hoop er zelf ook in te slagen om er te maken want ik vind het resultaat iets dat zo bij mij aan de muur mag. Dank je wel om deze info met ons te willen delen.

Hester
Hester
9 maanden geleden

Ik vind ze prachtig! Ik probeer het ook, mijn toestel Nikon D7500 kan het maar het lukt me nog niet.

Hester
Hester
Antwoord aan  Nando Harmsen
9 maanden geleden

Met mijn camera is het mogelijk. Ik stel hem in maar dan weet ik niet meer hoe het verder moet. Ik druk een paar keer af en opeens zie ik dan een meervoudig belichte foto in mijn camera maar hoe die dan is ontstaan is me nog een raadsel.

Hester
Hester
Antwoord aan  Nando Harmsen
9 maanden geleden

Dank je wel. Ik weet nu hoe het moet!!

hortensia (1 van 1).jpg
Ad Verhoeven
Ad Verhoeven
9 maanden geleden

Geweldig mooi en leuk om te doen.