Je kiest een onderwerp om op de foto te zetten. Immers, zonder onderwerp vertelt je foto niet erg veel. Je moet echter ook een brandpunt kiezen, en dat is belangrijker dan je in eerste instantie denkt. De brandpuntkeuze bepaald de uitstraling die het onderwerp in de foto krijgt en welke relatie tot de achtergrond er is. Het is goed om daar bewust gebruik van te maken. In dit blogbericht vertel ik meer over de relatie tussen de brandpuntkeuze en uitstaling van je onderwerp.
Geschatte leestijd: 8 minuten
We gebruiken onze objectieven vaak heel ondoordacht. Een zoomobjectief stelt je in staat om iets dichterbij te halen zodat het groot in beeld komt. Of je kiest een groothoek om zoveel mogelijk van al dat moois in beeld te brengen. Verder dan dit gaat het meestal niet, terwijl er zoveel meer is dan alleen dichterbij halen of meer in beeld brengen.

Kies een onderwerp, maar ook achtergrond
Een onderwerp in een foto kiezen is iets wat we in veel gevallen wel doen. Maar niet altijd, zeker niet in landschapsfotografie. Door een onderwerp te kiezen ga je de kijker iets laten zien. Ik denk dat dit wel logisch is, zeker als je dit zo leest.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van de achtergrond. Daarom vertel ik er altijd bij dat als je eenmaal een onderwerp gekozen hebt, je veel aandacht aan de achtergrond moet besteden. Wat zie je daar? Wat staat er in beeld, en hoe staat het in beeld. Stoort het? Leidt het af? Is het te druk, of vertelt het te weinig?
Meer lezen over de achtergrond in je foto? Lees dan mijn artikel
Hou altijd een oogje op de achtergrond

In veel gevallen wordt met het fotograferen van mensen hier redelijk goed rekening mee gehouden. En toch zie je regelmatig dat er iets in de achtergrond teveel afleidt. Maar in bijvoorbeeld landschapsfotografie wordt er vaak te weinig rekening mee gehouden. Daarom is het verstandig om na het kiezen van een onderwerp, veel aandacht te besteden aan wat je in de achtergrond hebt.
Wil je meer weten over mijn trouwfotografie? Kijk dan op mijn website
http://www.trouwfotograafnando.com
Brandpuntkeuze bepaald de uitstraling van je onderwerp
Op de achtergrond letten bij het in beeld brengen van je onderwerp is één ding. Het kiezen van de brandpuntsafstand is net zo belangrijk. Brandpuntkeuze bepaald namelijk de uitstraling die je onderwerp krijgt. Je hebt daarbij in principe de keuze uit drie soorten brandpunten, elk met een eigen effect op die uitstraling: groothoek, standaard en tele.

Ik ga niet in op de specifieke lengte van je brandpunt, maar beperk me tot die drie groepen. Als referentie neem ik de beeldhoek van een 50mm brandpunt op fullframe omdat dit het perspectief van ons oog het beste benaderd. Groothoek is alles waarbij de beeldhoek groter is, en tele is natuurlijk alles met een beeldhoek die kleiner is.
De uitstraling van je onderwerp bij groothoek
Door groothoek te gebruik geef je in je beeld heel veel ruimte voor de omgeving en achtergrond. Hierdoor gaat die omgeving een grote rol spelen in je beeld. Het komt echter wel klein in beeld, omdat het anders niet binnen het kader van je foto valt.

Door je onderwerp van een afstand te fotograferen, laat je het onderwerp opgaan in die omgeving. Ze worden er onderdeel van. Ga je het onderwerp dichtbij fotograferen, dan druk je de achtergrond juist weg en ontstaat het tegenovergestelde effect. Het onderwerp wordt immers veel groter weergegeven dan de achtergrond.
Let erop dat met groothoek de kans op ongewenste elementen in je achtergrond (omgeving) sneller in beeld zullen verschijnen. Let dus heel erg goed op de randen van de foto, zodat je geen storende dingen in beeld krijgt.
De uitstraling van je onderwerp bij tele
Door een teleobjectief te gebruiken wordt de achtergrond veel groter in beeld gebracht. Je laat daarmee het onderwerp een sterkere relatie met die achtergrond aangaan. Hoe duidelijk en herkenbaar die achtergrond is, is afhankelijk van hoeveel verder die achtergrond van je onderwerp af staat.

Er kunnen twee dingen gebeuren. Met een herkenbare achtergrond is er een sterke relatie, met een onduidelijke achtergrond zal het onderwerp verder geïsoleerd worden van die achtergrond. Scherptediepte speelt hier ook een sterke rol in.
Met een lang brandpunt zal maar een klein deel van de achtergrond in beeld komen. Dat maakt het makkelijker om storende elementen uit beeld te houden.
De uitstraling van je onderwerp bij het standaard brandpunt
Een standaard objectief zal je onderwerp een heel natuurlijke relatie met de omgeving aangaan. Dit komt omdat door deze beeldhoek het perspectief van ons oog benaderd wordt. De verhouding tussen voorgrond en achtergrond komt heel natuurlijk over.

Hoe kies je het juiste brandpunt?
Zoals gezegd, brandpuntkeuze bepaald heel erg de uitstraling van je onderwerp. Dit heb ik laten zien. Maar hoe bepaal je nu welke brandpunt de juiste keuze is? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De keuze maak jij door te vooraf te weten wat je met je foto wil laten zien. Is het voornamelijk het onderwerp, of het onderwerp in de omgeving, of wil je het onderwerp laten zien in een heel natuurlijke manier?


Je hoeft je overigens niet te beperken tot het kiezen van één van de drie. Je kunt ze alle drie gebruiken, want elke manier geeft een unieke foto. Heb je echter een bepaalde gedachte, of verhaal bij het onderwerp in je foto? Dan kun je dat vertellen (of versterken) door heel bewust een brandpuntkeuze te maken, zodat de uitstraling van je onderwerp perfect in dat beeld past.