Burg Eltz op mijn manier

Burg Eltz in zwart-wit

Het is een van de beroemdste kastelen in Duitsland en daarbuiten. Het wordt bezocht door duizenden toeristen van allerlei pluimage, en door veel fotografen. Het fotograferen van deze burcht brengt weinig verrassingen meer. Maar dit is dan Burg Eltz op mijn manier. Gewoon omdat ik het leuk vind om een prachtig object te fotograferen.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Burg Eltz ligt bij Wierschem, vlak bij de Moezel. Het ligt ingesloten in een bosrijk dal waar het riviertje de Eltz doorheen stroomt. De burcht is ongeveer 900 jaar oud en kent vijf bouwperiodes dat tot de huidige vorm heeft geleid. Samen met het omliggende Eltzer Wald is het in privé bezit van Johann Jakob, de Graaf van Eltz.

Het prachtige kasteel bij Wierschem
De toegangsweg naar Bug Eltz, wat een indrukwekkend zicht op deze burcht geeft.

Duizend en een keer gefotografeerd

Door de unieke uitstraling is Burg Eltz al duizend en een keer gefotografeerd. Waarschijnlijk ook van elke denkbare positie en standpunt. Dat betekent dat je bij een bezoek aan dit kasteel nauwelijks meer een unieke foto kan maken. Het enige wat je kunt doen is wat ik gedaan heb. Ik heb Burg Eltz gewoon op mijn manier gefotografeerd.

Burg Eltz in zwart-wit
Burg Eltz vanuit een andere hoek, in zwaart-wit.

Trek je daarom niets aan van de foto’s van al die andere fotografen. Doe het gewoon op jouw manier en maak je eigen foto. Je zult merken dat jouw foto dan op een of andere manier toch uniek is. De ervaring en indrukken die je opdeed toen je er stond komen dan tot uiting in je foto. Voor ons was dat een wandeltocht in de regen door het Eltzer Wald, samen met de dreigende regenwolken boven het kasteel.

Een reklame boodschap
Burg Eltz op mijn manier
Ik zag wat gele bloemetjes naast de toegangsbrug. Zouden anderen die bloemen ook gezien hebben? Of zelfs maar gefotografeerd?

Direct bij de entree van het kasteel zag ik een bosje gele bloemen staan, achter het muurtje en naast het pad. Dit zou een mooi contrast kunnen opleveren bij de overwegend blauwe dreigende wolken. Ik geloof niet dat veel toeristen hier oog voor hadden. Het was opvallend dat, toen we enkele dagen terug waren voor nachtfotografie, dit deel gemaaid was. Er was geen bloemetje meer te zien.

Burg Eltz op mijn manier vanaf een andere plek

Wij houden er van om rond te wandelen, over bospaden en trails. We bleven dan ook niet bij de ingang staan maar volgden een pad dat de heuvel op leidde. Het was stijl, glad, maar bracht ons naar een rotspartij met vrij zicht op het kasteel. Uiteraard is dit dan ook geen unieke plek, maar wel eentje die minder vaak bezocht wordt. Het was perfect voor een picknick, waarvoor het lang genoeg droog bleef.

Een picknick plek met uitzicht
Een picknick plek met uitzicht op Burg Eltz. Ik heb geprobeerd om de lijnpatronen in de rotsen mee te nemen in de compositie.

Indrukwekkend en dreigend

Het pad vanaf de entree loopt via een trap naar het riviertje. Je kijkt vanaf dat pad vanuit een bijzonder standpunt naar het kasteel. Het doemt boven je op, reikt naar de hemel en geeft zo een indrukwekkend en dreigend beeld. De donkere regenwolken hielpen bij het gevoel dat ik hier kreeg. Dit was een plek waar ik Burg Eltz heel goed op mijn manier kon fotograferen. Niet in volle glorie, maar als een dreigende entiteit in het landschap.

De dreigende aanwezigheid van Burg Eltz
De dreiging van een onneembare burgt, hoog bovenop een rotspunt. Zo kijk ik naar deze foto.

Burg Eltz op mijn manier in het donker

De periode dat we in dit gebied waren zat tegen het hoogtepunt van de Perseïden meteorenregen aan. Dat leek een mooie gelegenheid om dat bij Burg Eltz te fotograferen. Bovendien staat de Melkweg boven het kasteel. Ondanks dat de nacht, twee dagen voor het maximum van deze meteorenregen, met een heldere hemel begon, trok de lucht al snel dicht met wolken. Een dag later was het echter helemaal helder.

Burg Eltz in de nacht
Burg Eltz met de Melkweg in volle glorie erboven

Helaas is het niet gelukt om vallende sterren in beeld te krijgen. Ze vielen vrijwel allemaal buiten beeld. De nacht van het maximum zelf was de hemel volledig bewolkt. Hoewel dit alles jammer is, ben ik heel blij met de kans die ik had om de Burg Eltz op mijn manier te fotograferen, met de Melkweg in volle glorie daarboven.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties