Chemelot

Iedereen die over de A2 naar Zuid-Limburg reist zal bij knooppunt Kerensheide het enorme industriegebied aan de rand van de steden Sittard en Geleen zien liggen. Het heet Chemelot. Vooral ‘s-avonds en ‘s-nachts levert het rijkelijk verlichtte gebied een bijzondere blik. Voor een privé workshop ging ik er naar toe.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Elke keer dat ik voorbij kwam bedacht ik me dat het fotograferen van dit gebied wel hele leuke foto’s kon opleveren. Maar stoppen op de A2 van Maastricht naar Eindhoven is niet aan te raden, ook niet om even snel een foto uit het raam van de auto te schieten.

Om deze fabrieken te fotograferen is het nodig om dichterbij te gaan, op invals- en toegangswegen, waar er veilig en rustig een compositie gekozen kan worden. Dit bleef echter bij voornemens tot ik gevraagd werd om een privé workshop nachtfotografie bij Chemelot te geven.

Heb je interesse in een privé workshop?
Neem dan contact op om te horen of ik daar iets in kan betekenen

Chemelot
Chemelot, verboden voor onbevoegden. Uiteraard, want veiligheid staat voorop.

De juiste plekken vinden op Chemelot

Zoals op veel industriële plekken is ook het terrein van Chemelot verboden voor onbevoegden. Het is dus belangrijk te weten waar je mag komen en waar niet. In dit geval bleek het zoeken naar een geschikte plek niet echt makkelijk. Hoewel normaal gesproken Google Maps uitkomst kan bieden, bleek het niet eenvoudig om de juiste plek te vinden.

Navraag bij bekenden, die in de buurt van Chemelot wonen, bevestigde mijn vermoedens. Er zijn weinig plekken die een vrij uitzicht op het complex bieden. Uiteindelijk wist ik toch met hun hulp, en die van de terreinbeheerder van Chemelot zelf, enkele locaties te vinden waar ik mijn workshop nachtfotografie kon geven.

Typisch nachtbeeld van Chemelot?
Typisch nachtbeeld van Chemelot?

Een mistig begin van de dag

De dag had geen gunstige start gehad, met de lang verwachtte zonsverduistering die verborgen bleef in een dikke mist. Die mist bleek hardnekkig en hoewel het aan het einde van de middag enigszins opklaarde was het even onzeker of de workshop door kon gaan. Uiteindelijk zijn we toch op weg gegaan en dit bleek de juiste keuze.

Tanks op het parkeerterein

Van de locaties die ik doorgekregen had hebben we er maar een paar gebruikt, puur wegens tijdgebrek want nachtfotografie kost nu eenmaal meer tijd. De paar plekken die we gekozen hadden leverden wel een paar mooie beelden op. Het blijft ondanks alles moeilijk om dichtbij te komen waardoor de meeste fotografie beperkt bleef tot het gebruik van telelenzen.

Een reklame boodschap

Een bewolkte avond

Het tijdgebrek, maar meer nog de bewolkte hemel, leverde geen mogelijkheid op om uitgebreid opnamen van het gebied onder een mooie sterrenhemel te maken. Daarvoor zal een ander bezoek ingepland moeten worden, iets wat zeker nog zal gebeuren want ik heb nog een aantal plekken op de lijst staan vanwaar Chemelot gefotografeerd kan worden.

Die hardnekkige wolken van deze dag en avond, gevoed door de enorme rookontwikkeling die er ter plekke plaats vindt, leverde wel leuke beelden op. Eén ding is zeker: ik weet nu waar alle wolken vandaan kwamen die de zonsverduistering voor ons verborgen hield. Althans, zo gaat het grapje.

Chemelot
Closeup van de industrie

Chemelot

Chemelot

Een geslaagde workshop bij Chemelot

Al met al was het een geslaagde en leerzame avond. Met dank aan iedereen die geholpen heeft; Marjan, Roger, Eric, en Fred. En natuurlijk Klaas van Chemelot die tevens de security op de hoogte heeft gesteld. Met jullie hulp is het een geslaagde workshop geworden.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefanie
4 jaren geleden

Geef je nog workshops bij chemelot? Of kan ik misschien wat locaties van je lospeuteren? Ik ben er laatst langs gereden maar kon geen goed plekje vinden, en heb het dan ook snel weer opgegeven.

Miek
Miek
9 jaren geleden

Prachtige sfeervolle foto’s, ondanks een industrieel gebied.