Compositietechnieken voor landschapsfotografie

compositietechnieken voor landschapsfotografie

Als er iets als moeilijk ervaren wordt, dan zijn het wel de compositietechnieken voor landschapsfotografie. Hoewel compositie niet per se anders is voor een bepaalde soort fotografie, blijkt het bij landschappen toch wel lastig te zijn. Je kunt een landschap immers niet eenvoudig aanpassen aan je wensen. Het ziet er al snel druk en rommelig uit. Daarom ben ik een boek aan het schrijven, speciaal over dit onderwerp.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De laatste tijd heb ik wat minder blogberichten geschreven, afgezien van de wekelijkse bijdrage aan Fstoppers.com en andere blogs. Dat heeft een goede reden, want ik ben hard aan het werk met een nieuw boek over fotografie. Daarin moeten compositietechnieken voor landschapsfotografie aan bod gaan komen.

stabiele driehoek compositie
Een stabiele driehoek compositie, de stabiele variant.

Het schrijven is geen eenvoudige taak. Zoals compositietechnieken voor landschapsfotografie moeilijk is om in te praktijk uit te voeren, is het opschrijven daarvan ook niet de meest eenvoudige taak. Het zit allemaal in mijn hoofd, maar niet op een manier dat voor anderen begrijpelijk zou zijn.

Wat ik geschreven heb over compositie

Er zijn al een aantal artikelen in dit blog verschenen over compositietechnieken voor landschapsfotografie. Met een beetje zoeken kun je ze eenvoudig vinden. Ze zijn echter door het blog verspreidt, en sommige tips zijn verborgen in de diverse losse artikelen. Er is ook geen opbouwende structuur, aangezien ze als losse artikelen gezien moeten worden.

  • Vallée de la Hoëgne: Lijnen in composities

    Vallée de la Hoëgne: Lijnen in composities

  • Hoe gebruik ik compositieregels en compositieleer

    Hoe gebruik ik compositieregels en compositieleer

  • Het gebruik van lijnen in een foto

    Het gebruik van lijnen in een foto

Zo heb ik een artikel over compositie grondvormen, over de regel van derden en over de manier hoe ik met compositie om ga. Andere artikelen zijn over het gebruik van lijnen en hoe de relatie tussen voor- en achtergrond naar je eigen wens ingedeeld kan worden.

Een reklame boodschap

Op pad voor beeldmateriaal

Dit schrijven kost veel tijd, en ik heb veel beeldmateriaal nodig om dat wat ik geschreven heb te kunnen visualiseren. Dat is belangrijk, want het gaat natuurlijk over fotografie. Wat is een boek over fotografie zonder foto’s, nietwaar? Daarom ben ik tijdens de momenten dat we op pad zijn druk bezig met het zoeken naar de voorbeelden die ik nodig heb.

compositietechnieken voor landschapsfotografie
Voor een boek over fotografie zijn foto’s nodig. Dat zijn heel specifieke foto’s, en soms hebben ze ook bewerking nodig. Dat is veel werk en kost veel tijd, maar het is leuk om te doen.

Natuurlijk heb ik veel beeldmateriaal dat ook al op de website is gebruikt. Of in de avondvullende college-lezing over landschapsfotografie die ik al voor menig fotoclub heb mogen geven. Uiteraard gaat dit boek verder en dieper op de materie in. Niet voor niets is het veel en soms moeilijk om te schrijven. Nieuw beeldmateriaal is daarbij altijd leuk om te hebben en om te verzamelen.

compositietechnieken voor landschapsfotografie
Het boek over compositietechnieken voor landschapsfotografie in wording.

Deadline voor compositietechnieken voor landschapsfotografie

Het idee om dit boek te schrijven bestaat al vanaf de uitgave van het eerste boek van mij dat VanDuuren uitgegeven heeft (Perfect Belichten). Het is er pas medio 2022 daadwerkelijk van gekomen om een echte start voor dit nieuwe boek te maken. Vergis je niet, er zijn al meerdere valse starten geweest. Nu lijkt het dan eindelijk vorm te krijgen en ik hoop dat de uitgever het ook de moeite waard zal vinden. Zo niet, dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid tot een ebook.

Ergens eind september 2022 gaf ik mezelf een deadline op. Het boek over compositietechnieken voor landschapsfotografie moest voor het eind van het jaar gereed zijn. Of ik het zal halen is nog even de vraag, maar ik ben inmiddels een aardig eind op weg.

Even wat minder blogberichten

Dit is dus de reden waarom het even wat stiller is op mijn website. Maar ik probeer toch zo nu en dan een artikel te schrijven, zodat het toch altijd de moeite waard is om nog even te komen kijken, lezen, of genieten van de foto’s die ik maak, geplaatst heb, en alle andere dingen die op mijn site te vinden zijn.

compositietechnieken voor landschapsfotografie
Een avondschemering boven het Kiezelven op de Strabrechtse Heide. Hou altijd je compositie in het oog.

Vind jij compositie in landschappen moeilijk? Dan zal het boek dat ik nu aan het schrijven ben zeer zeker de moeite waard zijn. Hou het nieuws in het oog, en ik zal je op de hoogte houden van de vorderingen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MacBigfoot
MacBigfoot
1 jaar geleden

Ik kijk er graag naar uit, je andere boeken zijn ook zeer leerzaam en bruikbaar in de praktijk.

Marga Elberse
Marga Elberse
1 jaar geleden

Dag Nando,

Fijn, een boek over composities, een mooie aanvulling op je andere boeken.
Je andere boeken worden regelmatig ingekeken en bestudeerd.
Wat een mooie foto “Een avondschemering boven het Kiezelven op de Strabrechtse Heide” een mooie compositie en sfeer.

groet Marga

Frederik Jacobs
Frederik Jacobs
1 jaar geleden

Het toekomstige nieuwe boek ziet er veelbelovend uit, ik kijk er al vast naar uit. Perfect belichten heb ik al. Het is een prachtig boek met goede uitleg en mooie foto’s.