Concert: KMFDM en Deadcell in Tivoli de Helling

In 2009 trad KMFDM op in Dynamo. Dat was in een tijd dat het bij mij persoonlijk erg moeizaam ging. Ik herinner me daarom weinig van dit optreden. Op 15 april 2013 stond de band in Tivoli. Een goede reden om nog eens naar KMFDM te gaan kijken en mijn geheugen op te frissen.

Sascha Konietzko van KMFDM in actie

Dat het optreden niet in een weekend viel maar op een maandag kwam mij wel goed uit. Na een weekend vol bruiloft reportages was dit optreden een leuke afwisseling. Bovendien trad Deadcell als voorprogramma op. Die band had ik in geen jaar meer live gezien.

Deadcell heeft zojuist een nieuw album uitgebracht. Dit album wordt op 20 april in de Willemeen officieel released. Deze avond kregen we al een voorproefje van wat deze vijfde cd van Marcus Bodine te bieden heeft. Het optreden is typisch Deadcell: Marcus als frontman en Gea en Snowflame op respectievelijk bas en gitaar. In tegenstelling tot wat ik gewend ben is het optreden een stuk ingetogener. Eigenlijk bevalt dat wel. Tijdens het oudere werk komt Marcus wel wat meer los. Ik ben benieuwd of die trend in het volgende optreden doorzet.

 

Binnenkort zal Snowflame wegens een gevorderde zwangerschap een tijdje niet optreden. Deze avond is een van de laatste voor haar en daarom vroeg ze om daar een paar foto’s van te maken. Indien mogelijk met haar dikke buik. Dat valt natuurlijk niet mee als ze niet echt in het licht staat, en als haar gitaar er voor hangt. Op 20 april krijg ik nog een laatste kans.

Tijdens Deadcell is het niet druk in de zaal. Als KMFDM het podium betreedt is het aanzienlijk drukker. Een volle zaal is het niet, maar dit is niet zo vreemd op een maandag. Voor mij als fotograaf is het niet erg en ik krijg voldoende ruimte voor het podium. Wat ik me in ieder geval wel goed herinner is dat het in 2009 in Dynamo heel erg druk was. Wat ook weer in mijn herinneringen naar boven borrelt is de act van zangeres Lucia Cifarelli die zich gedraagt als een katje dat niet zonder handschoenen vastgepakt kan worden. Ze daagt daarbij continu het publiek uit en vooral de fotografen zijn daar natuurlijk dol op. Het levert dan ook leuke foto’s op.

Een reklame boodschap

 

Lucia Cifarelli

Rond de klok van elf uur houdt KMFDM het voor gezien. Ze hebben nog een paar nummers als toegift gespeelt en dan is het ook voor mij tijd om naar huis te gaan. Het is ten slotte maandag.

De foto’s van de optredens zijn natuurlijk te vinden op mijn website. Ik kreeg naar aanleiding van de foto’s van Lucia de vraag of ik deze foto’s thuis uit een grotere foto heb uitgesneden. Het antwoord daarop is nee: alle beelduitsnedes en composities zijn ter plekke gemaakt en thuis niet meer bijgesneden. Gebruik van de minimale scherptediepte die diafragma f/1,2 en f/1,4 geeft geeft de mooie onscherpte die in de bovenstaande foto’s te zien is. Ik blijf die lichtsterke objectieven bijzonder fijn vinden. Geen enkele 70-200mm of 24-70mm met f/2,8 kan daar tegenop.

Alle foto’s van Deadcell: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=396

Alle foto’s van KMFDM: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=397

Een van de bezoekers heeft het optreden in zijn geheel gefilmd. Dit is te vinden op Youtube in verschillende stukken. De oplettende kijker zal mij ook nog voorbij zien komen, ben ik bang.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7Qqwf8gq2vo&feature=share&list=PLJ77rAeVbWwiDjcRXS60tfGCP60LOQAmf]

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] week stond Deadcell in het voorprogramma van KMFDM, op 20 april speelden ze als headliner in de zaal Willemeen in Arnhem. Het is de officiële release […]