Dit jaar hebben we de Opaalkust gevonden. Côte d’Opale, zoals het zo mooi in het Frans genoemd wordt. Het ligt vlak onder Calais, waar een scherp oog de krijtrotsen van Engeland aan de horizon kan zien. Maar zo ver hoef je niet te kijken. De “deux caps” zijn de krijtrotsen van Frankrijk, genaamd Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. Ze steken respectievelijk 50 en 135 meter hoog boven de Noordzee uit. De Opaalkust strekt zich uit over 120 kilometer kust, dat bij de grens van België begint. Wij hebben ons beperkt tot het gebied dat bij de twee kapen ligt.
Geschatte leestijd: 9 minuten
Aan de slag bij Côte d’Opale met twee nieuwe camera’s
Tijdens het weekend aan de Opaalkust had ik twee nieuwe camera’s in gebruik; de Fujifilm GFX-50S middenformaat camera, en mijn nieuwe Canon EOS 5D mark IV. Het doel was om ze eens aan de tand te voelen en om te zien of ik één van beiden zou willen hebben.
Het fotograferen met de Fujifilm GFX gaf enige beperking omdat ik geen filters kon gebruiken; ik had geen adapterring om mijn Lee filterhouder erop te plaatsen. Gelukkig levert een schemering weer voldoende mogelijkheden op om gebruik te maken van langere sluitertijden. Er was natuurlijk altijd nog de EOS 5D mark IV, voor de momenten dat ik filters wilde gebruiken, of wanneer ik meer brandpuntsafstand wilde hebben dat wat ik voor de Fujifilm ter beschikking had. Het enige grote probleem waar ik mee worstelde was dit: welke camera zal ik gebruiken?
De ontdekkingsreis bij Côte d’Opale
Een nieuwe locatie is altijd weer een ontdekkingsreis. Voorbij elke bocht en achter elke heuvel ligt weer een verrassing te wachten. We hebben voornamelijk de bekende plekken bezocht, de plaatsen waar iedereen naar toe gaat. Het is een begin, want het is zeker de bedoeling dat we vaker zullen gaan.
De ontdekkingstocht leerde tevens een belangrijk ding: de uitgestrekte stranden die we de eerste dag aantroffen staan bij vloed volledig onder water, zover zelfs dat de golven op de krijtrotsen stuk slaan en de zee een argeloze wandelaar kan insluiten.
Een fotogenieke Côte d’Opale
Net als in Nederland leent deze kust zich uitstekend voor het fotograferen van zonsondergangen. Tijdens ons korte verblijf was het verplicht kiezen vanwaar we het einde van de dag zouden bekijken. We zochten onder andere het deel ten Zuiden van Cap Gris Nez op, Pointe du Nid de Corbet, waar we tussen getijdenpoelen door en over rotsen heen over het strand wandelden, om vervolgens boven over de rotsen terug te keren terwijl de zon achter de horizon verdween en het duister over het land neerdaalde.
Een weekend is altijd te kort
De laatste avond hoopte ik op een weer een fantastische zonsondergang, om die dan vanaf het strand van Cap Blanc Nez te fotograferen. In plaats daarvan werd ik getrakteerd op een regenachtige avond, vol donkere wolken en harde wind die vrij spel had op het nagenoeg verlaten strand. Gelukkig hebben ook deze weersomstandigheden hun charme en uitstraling. Dwalend over het lege strand, vergezeld door de meeuwen die schreeuwend langs de enorme rotswand scheerden, heb ik me op deze laatste avond aan de Opaalkust voorgenomen om hier nog vaak terug te komen.
Gebruikte apparatuur
- Fujfilm GFX-50S
- Fujinon GF63mm f/2,8R WR
- Fujinon GF120mm f/4R LM OIS WR macro
- EOS 5D mark IV
- EF 24-70mm f/2,8L II
- EF70-200mm f/2,8L II IS
- EF 100-400mm f/4-5,6L II IS
- Laowa 12mm f/2,8 zero-D
- Landscape Polariser van Lee
- Lee soft GND 1 stop, 2 stop en 3 stop
- Big Stopper
- Haida ND4,5
- Gitzo GT2542LS met RRS BH-55 balhoofd
Met dank aan Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de Fujfilm GFX met objectieven.
[…] dit jaar (2017) zijn we voor het eerst naar Côte d’ Opale geweest; de Opaalkust. Slechts een weekend lang, met een verblijf in Wissant dat precies tussen de […]
Beste Nando
Deze kust valt ook bij mij in de smaak , zeer mooi ! Veel van die beelden zouden ook in zwart wit tot zijn recht komen, maar ik heb een vraag, kan een circulaire polarisatiefilter gebruikt worden in zwart wit in plaats van een grijs filter of lukt dat niet?
grt Roland
Hallo Roland,
Zwartwit is inderdaad heel mooi. Je kunt voor zwartwit foto’s ook gewoon een polarisatiefilter gebruiken, hoor. Ter vervanging van een grijsfilter is echter beperkt mogelijk, aangezien een polarisatiefilter maximaal 1 à 2 stops licht tegenhoudt. Wil je lange sluitertijden, dan zou ik zeker voor een grijsfilter kiezen… of in de schemering fotograferen, natuurlijk.
Prachtige blog weer!
Is dit niet een voortreffelijk gebied voor een nieuwe/aanvullende workshop?
Een workshop bij de Opaalkust geven?
Dat lijkt me wel leuk.
Het enige waar ik dan nog even goed over na moet denken is hoe het eruit moet gaan zien, aangezien logies wel goed geregeld moeten zijn.
Ik ga erover nadenken.