De Canon mirrorless camera keuzehulp

Alle canon mirrorless camera's

Het is alweer een hele tijd geleden dat Canon de eerste full frame mirrorless camera op de markt bracht. Inmiddels zijn er heel wat modellen verschenen. Mocht je de overweging nemen om een Canon mirrorless camera te kiezen, dan kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Deze Canon mirrorless camera keuzehulp kan je op weg helpen.

Geschatte leestijd: 19 minuten

Wat zou het makkelijk zijn wanneer een fabrikant slechts een select aantal camera’s op de markt zou brengen. Dat maakt het kiezen heel eenvoudig. Helaas werkt het in de werkelijkheid niet op die manier. De ene nieuwe camera na de andere komt op de markt. Dit maakt het lastig een goede keuze te maken.

Het kiezen wordt er nog extra moeilijk gemaakt, omdat opties die in de duurdere camera modellen zaten ook op de nieuwste goedkopere modellen verschijnen. Dat betekent dat de autofocus mogelijkheden van een Canon EOS R8 uitgebreider zijn dan op de veel duurdere Canon EOS R5, om maar een voorbeeld te noemen. Daarom heb ik de Canon mirrorless camera keuzehulp gemaakt

Bepaal je eigen wensen en eisen

Ben je in de markt voor een nieuwe of andere camera, dan kan je het beste zorgen dat je het systematisch aanpakt. zo hou je overzicht voor jezelf. Hoeveel wil je uitgeven, waar gebruik je de camera voor, welke eisen stel je? Hou er rekening mee dat met een nieuwe camera er altijd extra kosten kunnen zijn.

Hoeveel wil je uitgeven?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe camera is het belangrijk om als eerste te weten wat je budget is. Hoeveel geld wil je uitgeven? Hoeveel geld kan je uitgeven? Het heeft geen zin om je te verdiepen in een camera van 3000 euro wanneer je niet meer dan 1500 euro kan of wilt uitgeven. Bepaal eerst je budget, en de keuze wordt al voor een heel groot deel beperkt.

Review van de canon eos r3
De Canon EOS R3 ligt fantastisch in de hand, en is niet al te zwaar. Maar het is een dure camera. Reikt je budget niet zo ver, kijk er dan verder niet naar. Kans is groot dat deze camera sowieso niet de beste keuze voor jou is.

Maak een lijst met je eisen

Wat wil je gaan fotograferen? Weet je dat al, of ben je nog zoekende? Dit is namelijk bepalend voor de eisen die je aan je camera kunt stellen. Ben je dol op dierenfotografie, dan kan een goede autofocus belangrijk zijn, en misschien een APS-C sensor zodat je objectief een extra vergroting oplevert.

Ga je voornamelijk landschappen fotograferen? Dan is de autofocus niet zo belangrijk, maar een full frame sensor geeft je meer groothoek bereik. Fotografeer je personen, dan kan een full frame sensor met een goede autofocus wel belangrijk zijn. Je hebt dan minder profijt van een ingebouwde beeldstabilisatie en razendsnelle beeldsnelheid is niet nodig.

Cano EOS R5 met Haida filters
Het enige waar de EOS R5 zich in feite nog in onderscheid is de resolutie en het filmen in 8K RAW

Zo stelt elke soort fotografie weer andere eisen aan een camera. Ben je meer all-round, dan wil je misschien zoveel mogelijk opties op je camera. Deze Canon mirrorless camera keuzehulp kan je in ieder geval op weg helpen. Maar wees gerust, over het algemeen kan je niet meer mis grijpen, ongeacht welke camera je kiest. Ze zijn allemaal fantastisch.

APS-C of een full frame?

Een van de moeilijkste keuzes blijft nog altijd de sensor maat. Vaak wordt gedacht dat alleen een full frame camera professioneel is, maar dat is helemaal niet waar. De maat van de sensor heeft weliswaar invloed op sommige beeldkwaliteiten, maar een grotere sensor is niet per se een betere keuze. Laat staan dat het een professionele keuze is.

Croppen in de camera of in de nabewerking?
Een fullframe sensor en een cropsensor. Welke is de beste keuze voor jou?

APS-C geeft meer vergroting

Fotografeer jij vaak met een teleobjectief, zoals bij dierenfotografie en sportfotografie? Dan kan een APS-C sensor met de vergrotingsfactor een flink voordeel opleveren. Koop een 135mm objectief en het werkt op een APS-C camera als een 216mm objectief. Een 70-200mm objectief met f/2,8 zal zich gedragen als een 112-320mm met f/2,8.

APS-C geeft meer scherptediepte

Een APS-C sensor zal ook van nature een grotere scherptediepte vertonen dan op een full frame bij een vergelijkbare beeldhoek. Dat betekent zelfs dat je met een APS-C camera bij landschappen makkelijk alles scherp in beeld krijgt. Een full frame is dan weer beter wanneer je juist veel met heel kleine scherptediepte werkt.

APS-C maakt een kleinere camera mogelijk

Vergeet echter één ding niet. Een APS-C sensor maakt het mogelijk om een kleinere camera te hebben, en kleiner formaat objectieven te gebruiken. Ben je veel op reis en wil je niet veel mee dragen, dan is een APS-C camera waarschijnlijk ook een betere keuze.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen. http://www.cameraland.nl


Een overzicht van Canon mirrorless camera’s

Er zijn al heel wat mirrorless camera’s van Canon op de markt gekomen, en ik voorzie dat er alleen nog maar meer bij komen. Van één camera is er al een tweede versie uitgekomen, de Canon EOS R6 mark II.

Ik heb in deze Canon mirrorless camera keuzehulp een heel korte beschrijving van de betreffende camera opgeschreven, met daarin de plus- en minpunten. Daarbij heb ik vermeld voor wie ik de camera geschikt vind. Dit laatste is natuurlijk heel persoonlijke mening, en dat kan afwijken. Ik heb ook een link vermeld naar een uitgebreide review en een affiliate link.

Alle canon mirrorless camera's
Alle mirrorless camera’s van Canon op een rij (mei 2023) De camera’s zijn op schaal weergegeven. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Een overzicht

Om direct een overzicht te krijgen, kan je de onderstaande lijst raadplegen. Ik heb daar een aantal belangrijke verschillen vermeld. Hou er rekening mee dat dit niet een complete lijst met verschillen is. Deze lijst is van mei 2023, en ik zal proberen dit regelmatig te updaten wanneer er nieuwe modellen uitkomen.

functie / camera modelEOS R50EOS R10EOS R7EOS R8EOS R6 mkIIEOS R5EOS R3
sensor24 mp24 mp32,5 mp24 mp24 mp45 mp24 mp stacked
typeAPS-CAPS-CAPS-Cfull framefull framefull framefull frame
IBIS icm objectief ISneeneemax 8 stopsneemax 8 stopsmax 8 stopsmax 8 stops
joy-stickneejajaneejajaja
PSAM instellenwielwielwielwielwielmode knopmode knop
Top schermneeneeneeneeneejaja
fps mechanisch12 fps15 fps15 fps6 fps12 fps12 fps12 fps
fps elektronisch15 fps23 fps30 fps4040 fps20 fps30 fps (14-bit)
RAW burst/pre-shootingnee / nee30 fps / ja30 fps / ja30 fps / ja30 fps / janee / nee195 fps / nee
max video resolutie4K 30p4K 60p4K 60p4K 60p4K 60p8K 60p RAW6K 60p RAW
opslag1x UHS-II SD1x UHS-IISD2x UHS-II SD1x UHS-II SD2x UHS-II SD1x UHS-II SD /
1x CFExpress B
1x UHS-II SD /
1x CFExpress B
EVF2,36 mp2,36 mp2,36 mp2,34 mp3,68 mp5,69 mp5,69 mp HDR
gewicht (alleen body)328 gram382 gram530 gram461 gram588 gram650 gram822 gram
Prijs (affiliate link)829 euro979 euro1629 euro1819 euro2929 euro4499 euro6499 euro
De vermelde prijs is voor de camera body, zonder objectief. De pijldatum is van mei 2023 en kan afwijken.

Wat alle camera’s zeker hebben

Alle mirrorless camera’s uit de EOS R serie hebben de fantastische oog-AF en AF tracking mogelijkheden voor mensen, dieren en voertuigen. De instelmogelijkheden verschillen per model. Samen met de beschikbare beeldsnelheden zijn alle camera’s te gebruiken voor de nodige actie fotografie.

De camera’s van dichtbij

Canon EOS R50

De Canon EOS R50 kan gezien worden als de vervanger voor de Canon EOS M50 mark II. Het heeft een APS-C sensor, is compact, licht en eenvoudig van opzet. Je kan deze camera zien als een alternatief voor een smartphone camera. De beeldkwaliteit is vele malen beter, en je hebt de mogelijkheid tot het wisselen van objectieven. De camera is ook uitermate geschikt voor eenvoudig te vloggen, video of als webcam.

Enkele kenmerken

 • APS-C sensor van 24 megapixels
 • Oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • Er is geen IBIS en een joystick ontbreekt.
 • De accu is klein, en er is plaats voor één enkel geheugenkaartje
 • Eenvoudig menu met hulp schermen en uitgebreide creatieve functies

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R50 wanneer je meer mogelijkheden zoekt dan wat je in een smartphone vindt. Je krijgt de mogelijkheid tot het wisselen van objectieven, en een groot aantal handige functies zonder dat je veel kennis van fotografie wil hebben. De camera is goed voor eenvoudige vlogs en video opnamen, met een keur aan connectie mogelijkheden. Je hebt echter ook de mogelijkheid om er meer professioneel mee te werken.

Canon EOS R10

De Canon EOS R10 is een heel eenvoudige, compacte camera met een APS-C sensor. Hij is lichtgewicht en perfect als reisgenoot of als eenvoudige camera voor de amateur en liefhebber. Ondanks dat heeft de camera voldoende mogelijkheden voor snelle actie met een fantastische beeldsnelheid en top-of-the-line autofocus. Tijdens mijn review ben ik een beetje verliefd op deze camera geworden.

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Enkele kenmerken

 • APS-C sensor van 24 megapixels
 • Tot 40 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • Er is geen IBIS en een joystick ontbreekt.
 • De accu is klein, en er is plaats voor één enkel geheugenkaartje
 • Eenvoudig menu met hulp schermen en uitgebreide creatieve functies

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R10 wanneer je een kleine en eenvoudige all-round camera wilt hebben die je makkelijk mee neemt. Je wilt geen concessies doen met betrekking tot autofocus of beeldsnelheid. Kies wel voor een objectief met beeldstabilisatie, want er zit geen IBIS ingebouwd. Je hebt wel een ingebouwde flits ter beschikking. Ik vind deze camera een aanrader.

Canon EOS R8

Een reklame boodschap

Je kunt de Canon EOS R8 zien als de full frame versie van de Canon EOS R10. De camera heeft nagenoeg dezelfde mogelijkheden en kenmerken, met de grootte van de sensor als belangrijkste verschil. De autofocus is vergelijkbaar met die van de duurdere EOS R6 mark II. De EOS R8 wordt min of meer als een budget EOS R6 mark II gezien.

De camera is klein en lichtgewicht waardoor misschien minder prettig voor mensen met grote handen. er is geen mogelijkheid om een extra grip eronder te plaatsen.

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Enkele kenmerken

 • Full frame sensor van 24 megapixels
 • Tot 40 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • Er is geen IBIS en de joystick ontbreekt.
 • De accu is klein, en er is plaats voor een enkel geheugenkaartje
 • Eenvoudig menu met hulp schermen en uitgebreide creatieve functies

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R8 wanneer je een compacte en eenvoudige all-round full frame camera wilt hebben die je makkelijk mee neemt. Je wilt geen concessies doen met betrekking tot autofocus of beeldsnelheid. Kies wel voor een objectief met beeldstabilisatie, want er zit geen IBIS ingebouwd. Zie het als een EOS R6 mark II voor de fotograaf met een klein budget.

Canon EOS R7

De Canon EOS R7 wordt als de vervanger van de EOS 7D mark II gezien. Het is een camera die gericht is op snel en intuïtief gebruik dankzij de unieke combinatie van scrol wiel en joystick. Geen enkele andere EOS camera heeft dit systeem. De MF-AF switch maakt schakelen tussen handmatig en automatische autofocus eenvoudig.

De camera is relatief klein dankzij de APS-C sensor, waardoor je een extra vergrotingsfactor hebt. De IBIS geeft je extra stabilisatie mogelijkheden die tot 8 stops kan gaan met een geschikt objectief.

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Enkele kenmerken

 • APS-C sensor van 32,5 megapixels
 • Tot 40 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • IBIS aanwezig
 • Joystick is geïntegreerd met een scrol wiel.
 • Dubbel kaart-slot is aanwezig
 • Eenvoudig menu met hulp schermen en uitgebreide creatieve functies

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R7 wanneer je vaak actie en dieren met lange brandpunten wilt fotograferen, en een razendsnelle intuïtieve bediening wenst. Ondanks dat wil je geen grote en zware camera hebben, zodat die makkelijk en zonder moeite meegenomen kan worden op reis. Je kunt twee geheugenkaartjes plaatsen voor een real-time backup.

Canon EOS R6 mark II

Deze tweede versie van de EOS R6 is een op de professionele markt gerichte full frame camera. De camera heeft een dubbel kaart-slot, IBIS, en een high-end AF systeem. De zoeker is groot en helder. De camera is een stuk groter dan de voorafgaande modellen., en kan nog uitgebreid worden met een verticale grip.

De autofocus is drastisch verbeterd ten opzichte van de eerste versie, waarbij de mogelijkheden die van de EOS R3 benaderen. Het is min of meer een kleinere EOS R3 geworden.

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Enkele kenmerken

 • Full frame sensor van 24 megapixels
 • Tot 40 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • IBIS en joystick
 • raw burst met pre-shooting
 • Er is ruimte voor twee UHS-II SD kaartjes
 • Professionele bouw en ergonomie, en de mogelijkheid tot plaatsing van verticale grip

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R6 mark II wanneer je een top model camera wilt hebben met een heel gangbare resolutie en een fantastisch dynamisch bereik. Je wilt all-round goede prestaties, en een onfeilbare autofocus. De ergonomie moet fantastisch zijn en je wilt een grote heldere zoeker.

De Canon EOS R6 mark II is momenteel de beste keuze uit de gehele EOS R serie, wanneer de camera binnen budget is. Mocht dat laatste niet het geval zijn, overweeg dan zeker de Canon EOS R8.

Canon EOS R5

Dit is een professionele full frame camera met hoge resolutie, een dubbel kaart-slot, IBIS, en een OLED scherm bovenop de camera. Het inmiddels een wat oudere camera waarvan de autofocus iets minder geavanceerd is vergeleken met de overige modellen. Desalniettemin heb je een feilloos oog-AF en tracking AF voor mensen, dieren en voertuigen.

De camera heeft een CF Express type B kaartslot naast een UHS-II SD kaartslot, en het is mogelijk om maar liefst in 8K RAW te filmen. Het filmen werkt het beste met een externe recorder aangezien je dan geen opname limiet meer hebt.

De canon EOS R5 mirrorless camera
De canon EOS R5 mirrorless camera, met links de camera samen met de nieuwe battery grip

Enkele kenmerken

 • Full frame sensor van 45 megapixels
 • Tot 20 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • IBIS en joystick
 • Er is plaats voor een CF-Express Type B en een UHS-II SD kaartje
 • Kan filmen in 8K RAW
 • Professionele bouw en ergonomie, en de mogelijkheid tot plaatsing van verticale grip
 • OLED scherm bovenop de camera met de belangrijkste instellingen
 • PSAM wiel ontbreekt, heeft daarvoor in de plaats een mode knop
 • Enigszins gedateerd

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R5 wanneer een hoge resolutie belangrijk voor je is, of dat je in 8K RAW wilt filmen. Het moet een top model zijn met een goede ergonomie en uitgebreide mogelijkheden. De camera is perfect voor landschapsfotografie, portretfotografie en trouwreportages. Daar gebruik ik deze camera al jaren met tevredenheid voor. Heb je de resolutie echter niet nodig, dan is een EOS R6 mark II een betere keuze.

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is een professionele full frame camera die helemaal op actie en sport gericht is. Er is een verticale grip geïntegreerd waardoor de ergonomie nagenoeg perfect is. Er is natuurlijk een dubbel kaart-slot en een high-end autofocus systeem. Het bijzondere is de oog aansturing voor de autofocus. Je kijkt naar de plek waar je de camera wilt laten scherpstellen. Bovendien zijn er tal van andere instelingen die de autofocus mogelijkheden ver boven overige EOS R modellen laat uitsteken.

Dit is momenteel het top model van de Canon EOS R serie camera’s. De camera die hier het dichtst bij komt wat betreft mogelijkheden is de EOS R6 mark II.

De Canon mirrorless camera keuzehulp
De Canon EOS R3, een fantastische camera gericht op de snelle actie.

Enkele kenmerken

 • Full frame stacked sensor van 24 megapixels
 • Tot 30 beelden per seconde met oog-AF, AF-tracking voor mensen, dieren, voertuigen
 • Oog aansturing voor de autofocus
 • Smart controller in de AF-ON knop
 • IBIS, joystick en ingebouwde verticale grip met dubbele bediening
 • Er is plaats voor een CF-Express Type B en een UHS-II SD kaartje
 • Professionele bouw en ergonomie
 • OLED scherm bovenop de camera met de belangrijkste instellingen
 • PSAM wiel ontbreekt, heeft daarvoor in de plaats een mode knop

De Canon mirrorless camera keuzehulp

Kies voor de EOS R3 wanneer het beste van het beste wilt. Je wilt sport en actie fotografie beoefenen, of vogels en dieren fotograferen waarbij je het maximum van de autofocus mogelijkheden wilt benutten. Ook voor portretten, bruiloften en soortgelijke fotografie is dit een top model. Het gewicht moet geen probleem voor je zijn, net zo min als de afmetingen.

Hoe zit het met de Canon EOS R100?

Behalve de modellen die hier genoemd zijn is er ook nog een Canon EOS R100. Dit is het meest eenvoudige en goedkope EOS-R-model dat verkrijgbaar is. Deze camera is echter nog eenvoudiger dan de EOS R50, en ontdaan van veel van de aantrekkelijke mogelijkheden die de EOS-R-modellen bieden.

Hoewel er natuurlijk goede foto’s mee gemaakt kunnen worden, kan ik dit model niet als een serieuze camera zien. Het is een vervanging van een smartphone, waarbij de laatstgenoemde vaak meer mogelijkheden biedt. Het enige waar de EOS R100 ter vergelijk met een smartphone beter in is, is de objectiefwissel mogelijkheid en de betere beeldkwaliteit.

Je vindt een meer uitgebreid vergelijk tussen de EOS R100, de EOS R50 en de EOS R10 in een artikel dat ik geschreven heb op de website van Cameraland.nl.

Tot slot

Deze Canon mirrorless camera keuzehulp moet je al wat wegwijs hebben gemaakt in het bepalen welke camera in je budget past, en welke het meest geschikt is. Lees vooral de reviews van de camera die ik gemaakt heb, want het is niet mogelijk om alle aspecten van een camera in dit artikel aan bod te laten komen.

Alle canon mirrorless camera's
Alle mirrorless camera’s van Canon op een rij (mei 2023) Welke is geschikt voor jou?.

Bedenk ook dat als je budget voldoende is voor een EOS R6 mark II, dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk die camera moet kopen. Als een eenvoudiger model beter bij je eisen past, kies daar dan voor en besteed het restant van je budget aan een goed objectief.

Elke camera is gewoon goed

Met andere woorden, elk van deze camera’s zal je in staat stellen om fantastische foto’s te maken. Heb je een keuze gemaakt, overweeg de aanschaf dan via mijn affiliate links te doen. Zo help je mij om deze site draaiende te houden. Succes met je keuze en laat in een reactie weten welke keuze je gemaakt hebt en waarom.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen. http://www.cameraland.nl

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gert Varekamp
Gert Varekamp
1 jaar geleden

Hi Nando, ik mis in dit overzicht de EOS R. Met welke kan ik die vergelijken?

Sylvia
Sylvia
1 jaar geleden

Hallo Nando, Dank voor dit overzicht en korte bespreking van de toestellen afzonderlijk. Zelf ben ik toe aan een nieuwe camera omdat mijn 70D problemen met de AF heeft. Nu twijfel ik sterk of ik voor een 7D Mii (2e hands) of voor de R7/R10 zal gaan. Kun je wat zeggen over de sensor verbeteringen bij de nieuwe mirrorless (crop)camera’s? Hoe verhoudt die nieuwe sensor van de R7/R10 zich, qua dynamisch bereik, t.o.v. de 7D MKii? Is dat ook zo’n revolutie (verbetering) als de AF-mogelijkheden en snelheid van de mirrorless camera’s? En hoe (smooth) werken de EF(s) lenzen op de… Lees verder »

Sylvia
Sylvia
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Dank je wel Nando! Ik begrijp dus goed dat er wél third party lenzen met RF-vatting beschikbaar gaan komen? Dat zal veel Canon gebruikers heel erg goed doen
Dan ga ik me toch serieus beraden op de R10… Want die biedt wel heel veel bang for bucks zeg!