Menu Sluiten

De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel

De eerste workshop “Nachtfotografie” in de Groote Peel is een feit. Op zaterdag 4 oktober verzamelden de deelnemers zich op het parkeerterrein van Buitencentrum de Pelen. Met spanning had ik uitgekeken naar dit moment waarbij ik de weersomstandigheden met argusogen gevolgd had. De eerste reeks workshops “Nachtfotografie”,  van een aantal jaar geleden, werden gehouden in een omgeving waar overal om ons heen kunstlicht aanwezig was. Dit betekende dat het vinden van onderwerpen om te fotograferen redelijk makkelijk was, ongeacht de weersomstandigheden. In de Groote Peel is het kunstlicht echter ver te zoeken, hoewel altijd aan de horizon in de vorm van lichtvervuiling. Hoewel het bijna volle maan was (90% verlicht) zou het moeilijk worden om onder een dik wolkendek te fotograferen. Mijn hoop was gericht op een heldere hemel, eventueel met hier en daar een wolkendek.

Wolken, maar met voldoende gaten voor een glimp van de nachtelijke sterrenhemel en het maanlicht
Wolken, maar met voldoende gaten voor een glimp van de nachtelijke sterrenhemel en het maanlicht

Bij het laatste licht van de avond, in de schemering, zijn we de Peelboerderij  binnen gegaan voor een inleidend gesprek onder het genot van een kop koffie of thee. Het moment dat we een plekje gingen zoeken bij het Meerbaansblaak was de duisternis gevallen. De Maan wist zo nu en dan tussen de wolken door te glippen en hier en daar was een glimp van de nachtelijke sterrenhemel zichtbaar. Hoewel het landschap donker was, gaf de Maan voldoende licht. Bovendien bracht de lichtvervuiling van de dorpen Asten en Heusden de kenmerkende oranjegele gloed aan de horizon. Een mooi begin van de workshop.

Advertisements
Aan de slag bij het Meerbaansblaak
Aan de slag bij het Meerbaansblaak

Ik kon me nauwelijks betere weersomstandigheden wensen. Misschien hooguit iets minder wolken. Na de eerste stappen in landschapfotografie in het donker, waarbij het water van het ven een mooie toevoeging geeft, was het tijd om verder het gebied in te lopen. Niet te ver, want de tijd is hard nodig bij het fotograferen. Dat is een van de grote verschillen met overdag: het duurt niet 1/30e seconde om een foto te maken, maar 30 seconden. Of nog langer, hoewel tot ieders verbazing de Maan zoveel licht geeft dat het landschap zichtbaar is wanneer de ogen eenmaal aan het duister gewend zijn.

Fotograferen van het landschap met de Maan en wolken aan de hemel
Fotograferen van het landschap met de Maan en wolken aan de hemel

     

De Maan is een bijna onmisbaar onderdeel van nachtfotografie. Het verlicht het landschap, soms zelfs te veel waardoor de foto bij een langere sluitertijd al snel een ‘daglichtfoto’ kan worden. Een goede belichting is belangrijk. Of de Maan nu aan de hemel staat of niet, compositie is toch een van de lastigste dingen bij nachtfotografie in de natuur. Dit is niet iets wat eenvoudig tijdens een workshop geleerd kan worden, afgezien van de nodige aanwijzingen en ideeën. Veel doen en ervaring zal daar een rol moeten spelen, gewapend met de kennis die ik tijdens deze workshop heb gegeven: scherpstellen, belichting, witbalans, ISO instellingen en noem maar op.

Workshop Nachtfotografie
Maanlicht en lichtvervuiling: voldoende licht voor een camera om dit soort beelden te kunnen maken
Aan de hemel, tegenover de plek waar de Maan te vinden was, waren er toch enkele sterren goed zichtbaar.
Aan de hemel, tegenover de plek waar de Maan te vinden was, waren er toch enkele sterren goed zichtbaar.
Tegen het einde van de avond trokken donkere wolken over de hemel
Tegen het einde van de avond trokken donkere wolken over de hemel

Uiteindelijk trok een donker wolkendek over de hemel, ongeveer op het moment dat de workshop ten einde was. De weg terug was bij het verdwenen maanlicht een stuk donkerder dan de heenweg. Gewapend met een stapel kennis, waarvan veel terug te vinden is in de digitale reader die elke deelnemer ontvangen heeft, en een aantal uitdagende foto’s van de avond, vertrokken de deelnemers richting huis. Voor hen ligt de volgende uitdaging voor de deur: het nabewerken van de foto’s waarbij niet uit het oog verloren moet worden dat het hier om nachtfoto’s gaat. Het mooiste is dat de foto’s ook deze uitstraling krijgen.

Ik wil alle deelnemers danken voor hun deelname en succes wensen met het fotograferen in de avond en nacht. Veel doen is de boodschap. Met dank aan Buitencentrum De Pelen voor het beschikbaar stellen van de Peelboerderij.

In 2015 volgt er wederom een workshop Nachtfotografie. Meer informatie zal spoedig volgen.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Klerks
Jan Klerks
8 jaren geleden

Hey Nando

een boeiende workshop in een mooie omgeving waarin ik nieuwe kennis opdeed. En dat in aangenaam gezelschap. Ik kijk uit naar je volgende workshop: natuurfotografie

Harry Engels
Harry Engels
8 jaren geleden

Hallo Nando, Het was een heel leuke en leerzame avond in de Groote Peel,thanks .

De Wilde An
8 jaren geleden

Voor ons was het ook een hele leuke, toffe en leerzame ervaring met nachtfotografie ! en fijne kennismaking met jullie Nando & Hetwie .
An & Janne

Roel
Roel
8 jaren geleden

Het was een mooie, leuke, interessante en vooral leerzame workshop! Ik heb veel zin in de volgende workshop, natuurfotografie.

Dank je wel

5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x