De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel

Workshop Nachtfotografie

De eerste workshop “Nachtfotografie” in de Groote Peel is een feit. Op zaterdag 4 oktober 2014 verzamelden de deelnemers zich op het parkeerterrein van Buitencentrum de Pelen. Met spanning had ik uitgekeken naar dit moment waarbij ik de weersomstandigheden met argusogen gevolgd had. Want een heldere hemel zou toch wel ideaal zijn.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De eerste reeks workshops Nachtfotografie van een aantal jaar geleden, werden gehouden in een omgeving waar overal om ons heen kunstlicht aanwezig was. Dit betekende dat het vinden van onderwerpen om te fotograferen redelijk makkelijk was, ongeacht de weersomstandigheden. In de Groote Peel is het kunstlicht echter ver te zoeken, hoewel altijd aan de horizon in de vorm van lichtvervuiling.

Hoewel het tijdens deze eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel bijna volle maan was (90% verlicht) zou het moeilijk worden om onder een dik wolkendek te fotograferen. Mijn hoop was gericht op een heldere hemel, eventueel met hier en daar een paar wolken.

Wolken, maar met voldoende gaten voor een glimp van de nachtelijke sterrenhemel en het maanlicht
Wolken, maar met voldoende gaten voor een glimp van de nachtelijke sterrenhemel en het maanlicht

Starten met een introductie

Bij het laatste licht van de avond, in de schemering, zijn we in de Peelboerderij onder het genot van een kop koffie of thee begonnen met een introductie. Toen we een plekje gingen zoeken bij het ven Meerbaansblaak was de duisternis gevallen. De Maan wist zo nu en dan tussen de wolken door te glippen en soms kon je een glimp van de nachtelijke sterrenhemel zien.

Hoewel het landschap donker was gaf de Maan voldoende licht. Bovendien bracht de lichtvervuiling van de dorpen Asten, Heusden en Meijel de kenmerkende oranjegele gloed aan de horizon. Hoewel niet ideaal, was dit zeker wel een mooi begin van de eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel.

Aan de slag bij het Meerbaansblaak
Aan de slag bij het Meerbaansblaak

Verschillende locaties vinden

Na het eerste begin met landschapsfotografie in het donker, waarbij het water van het ven een mooie toevoeging geeft, was het tijd om verder het gebied in te lopen. Niet te ver, want je hebt de tijd hard nodig bij het fotograferen onder deze omstandigheden. Dat is een van de grote verschillen met overdag. Het duurt niet 1/300e seconde om een foto te maken, maar 30 seconden. Of nog langer, hoewel tot ieders verbazing de Maan zoveel licht gaf dat het landschap zichtbaar werd wanneer de ogen eenmaal aan het duister gewend waren.

Een reklame boodschap
Fotograferen van het landschap met de Maan en wolken aan de hemel
Fotograferen van het landschap met de Maan en wolken aan de hemel
Maanlicht
De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel

     

De Maan fotograferen

De Maan is een bijna onmisbaar onderdeel van nachtfotografie. Het verlicht het landschap, soms zelfs te veel waardoor de foto bij een langere sluitertijd al snel een ‘daglichtfoto’ kan worden. Een goede belichting is dus belangrijk.

Of de Maan nu aan de hemel staat of niet, compositie blijft toch een van de lastigste dingen bij nachtfotografie in de natuur. Dit is niet iets wat eenvoudig even tijdens een workshop geleerd kan worden. Veel doen en ervaring zal nodig zijn, gewapend met de kennis die ik tijdens deze workshop heb gegeven.

De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel
Maanlicht en lichtvervuiling: voldoende licht voor een camera om dit soort beelden te kunnen maken
De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel
Aan de hemel, tegenover de plek waar de Maan te vinden was, waren er toch enkele sterren goed zichtbaar.
Tegen het einde van de avond trokken donkere wolken over de hemel - De eerste workshop Nachtfotografie in de Groote Peel
Tegen het einde van de avond trokken donkere wolken over de hemel

De wolken komen

Uiteindelijk trok een donker wolkendek over de hemel, ongeveer op het moment dat de workshop ten einde was. De weg terug was bij het verdwenen maanlicht een stuk donkerder dan de heenweg. We hebben geluk gehad tijdens deze eerste workshop nachtfotografie in de Groote Peel.

Gewapend met een stapel kennis en een aantal spannende foto’s van de avond vertrokken de deelnemers richting huis.

Ik wil alle deelnemers danken voor hun deelname en succes wensen met het fotograferen in de avond en nacht. Met dank aan Buitencentrum De Pelen voor het beschikbaar stellen van de Peelboerderij.

Wil jij ook mee doen aan een workshop nachtfotografie in de Groote Peel die ik in samenwerking met Staatsbosbeheer geef? Kijk op de workshop pagina voor de data. Je kunt dat doen via het menu, of via deze rechtstreekse link.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Klerks
Jan Klerks
9 jaren geleden

Hey Nando

een boeiende workshop in een mooie omgeving waarin ik nieuwe kennis opdeed. En dat in aangenaam gezelschap. Ik kijk uit naar je volgende workshop: natuurfotografie

Harry Engels
Harry Engels
9 jaren geleden

Hallo Nando, Het was een heel leuke en leerzame avond in de Groote Peel,thanks .

De Wilde An
9 jaren geleden

Voor ons was het ook een hele leuke, toffe en leerzame ervaring met nachtfotografie ! en fijne kennismaking met jullie Nando & Hetwie .
An & Janne

Roel
Roel
9 jaren geleden

Het was een mooie, leuke, interessante en vooral leerzame workshop! Ik heb veel zin in de volgende workshop, natuurfotografie.

Dank je wel