De extra kosten bij een nieuwe camera

De review van de Sony A7 IV

Start je met fotografie? Sta je op het punt om een camera te gaan kopen? Hou dan rekening met de extra kosten bij een nieuwe camera. Ook bij een upgrade kunnen er onverwachte kosten ontstaan waar je misschien niet direct rekening mee hebt gehouden. Welke dat zijn vertel ik in dit blog bericht. Dan weet je waar je aan toe bent, zeker als er een budget is waar je niet overheen mag gaan.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Het is relatief eenvoudig om een nieuwe camera te kopen. Je zet de wensen en eisen op een rijtje en kiest een budget. Vervolgens ga je naar de winkel, een echte of eentje online, en dan heb je binnen een paar dagen de nieuwe camera in je handen. Zo kan je al snel beginnen met fotograferen. Er zijn echter extra kosten die bij een nieuwe camera komen.

Kies je ervoor om online een camera te kopen, gebruik dan mijn affiliate links voor Kamera-Express, Cameranu.nl of Cameraland.nl. Zo help je mij om deze website te onderhouden.

Ben je op zoek naar een Canon camera? Ik heb een mooi overzicht gemaakt om het je makkelijker te maken het juiste model mirrorless camera te kiezen. De Canon mirrorless camera keuzehulp

Alle canon mirrorless camera's
Alle mirrorless camera’s van Canon op een rij (mei 2023) De camera’s zijn op schaal weergegeven.

Wanneer je start met fotografie

Je hebt een camera nodig als je met fotografie gaat starten. Er is veel keuze, soms zelfs teveel. Enige hulp kan daarbij handig zijn. Er wordt echter nooit gesproken over de extra kosten die bij een nieuwe camera komen, ,terwijl dat toch belangrijk is. Zeker omdat dit een flinke aanslag op je budget kan zijn. Het is goed om hier rekening mee te houden. Misschien dat niet alle dingen ook voor jou nodig zijn, of niet direct, maar het is goed om ze wel in je achterhoofd te houden.

Accu

Een camera heeft stroom nodig. Soms zelfs meer dan je verwacht, waardoor de accu die bij je camera geleverd wordt sneller leeg is dan je verwachtte. Een reserve accu is dan zeker aan te raden. Zo kom je bijna nooit zonder te zitten.

Bedenk dat tegenwoordig een acculader ook niet standaard bij een camera geleverd wordt. Je kunt de camera in dat geval met een kabel opladen. Dat heeft echter het nadeel dat je dan niet kan fotograferen als je met een lege accu zit, tot die opgeladen is. Het kan dan handig zijn om een losse lader erbij te kiezen. In dat geval leg je de accu op de lader, en gebruik je de tweede om verder te fotograferen.

De extra kosten bij een nieuwe camera
Sommige camera’s verbruiken veel stroom. Dan heb je veel accu’s nodig. Meestal is een extra voldoende

Geheugenkaart

De foto’s die je maakt moeten opgeslagen worden. Daarvoor heb je een geheugenkaartje nodig die in jouw camera past. Dit zijn de eerste extra kosten die bij een nieuwe camera komen. Kies daarbij het juiste kaartje, en bovendien een goed kaartje. Het moet snel genoeg zijn voor je camera, en voldoende opslag capaciteit hebben. En je moet erop kunnen vertrouwen dat je data niet verloren gaat.

In sommige camera’s kunnen twee kaartjes, voor extra opslag of voor een backup terwijl je fotografeert. Maar als je op vakantie gaat kan het sowieso goed zijn om een extra kaartje te hebben. Je weet maar nooit of je meer foto’s maakt dan verwacht.

De extra kosten bij een nieuwe camera
De meest gebruikte kaartjes zijn de SD kaartjes. Maar pas op, er zijn veel soorten en niet elk kaartje is geschikt.

Fototas

Het is verstandig om een camera veilig mee te nemen. Een goede fototas of fotorugzak is daarom belangrijk. Het beschermt je apparatuur, en maakt het meenemen een stuk prettiger. Het kan zelfs goed zijn om voor twee verschillende tassen te kiezen, elk voor een speciaal doel. Wil je weten wat voor fototas je het beste kunt kiezen? Lees dan mijn artikel over fototassen op Fstoppers. Dit is wel in het Engels, natuurlijk.

Mijn fototassen. Hoeveel heb jij er?
Kies een goede tas, zodat je jouw kostbare camera goed en veilig mee kunt nemen.

Zonnekap / filter

Sommige objectieven zijn standaard voorzien van een zonnekap, andere niet. Heb je er geen bij je objectief gekregen, dan kan het verstandig zijn om er een bij te kopen. Ze zorgen dat je minder last van invallend licht hebt, en bieden bovendien extra bescherming. Zet de zonnekap er dan wel op de goede manier op, en niet omgekeerd. Anders kan je die beter helemaal niet gebruiken.

Een zonnekap gebruiken, of toch niet?
Een zonnekap is geen vereiste, maar het kan helpen tegen ongewenste reflecties en het biedt bescherming. Kies wel de juiste voor jouw objectief als er geen standaard meegeleverd wordt.

Over bescherming gesproken, een filter wordt vaak door winkeliers aangeraden. Maar bedenk dat je een erg goed filter moet kopen om de beeldkwaliteit te garanderen. Ze zullen echter weinig extra bescherming bieden, hoewel de meningen daarover zullen wisselen. Een zonnekap geeft je vaak betere bescherming.

Extra objectief

Het standaard objectief dat bij een camera geleverd wordt is vaak prima voor algemeen gebruik. Ga je echter de camera voor speciale fotografie gebruiken, dan zal een extra objectief nodig kunnen zijn. Denk aan een macro objectief of een tele objectief. Welke je dan moet kopen hangt af van je fotografie, maar ook van je budget. Dit zijn misschien wel de grootste extra kosten bij een nieuwe camera.

leer je eigen lens kennen voor je een andere koopt
Welk extra objectief moet je kopen? Begin eerst met fotograferen voor je je daar druk over maakt. Maar hou rekening met de extra kosten, ook als je er een grotere fototas voor nodig hebt.

Een extra objectief is niet altijd direct nodig bij aanschaf van een camera. Dat kan ook na een tijdje, als je zeker weet wat je nodig hebt. Denk er ook aan dat je met een extra objectief ook extra ruimte in je fototas moet hebben, en dat je misschien ook een extra zonnekap nodig hebt.

Software

Hoewel je voor het fotograferen geen software nodig hebt, zal er een moment komen dat je toch wat meer wilt doen met je foto’s. Kleuren aanpassen, contrast optimaliseren, donkere delen oplichten, noem maar op. Al dat soort bewerkingen kunnen je foto verbeteren. Daar is software voor nodig.

De extra kosten bij een nieuwe camera
Lightroom Classic, een van de vele fotobewerkingsprogramma’s. Kies er een die jouw het meeste aanspreekt. Hou wel rekening met de kosten.

Er is gratis software verkrijgbaar, en ook prima bruikbaar. Je kan dan wel tegen beperkingen aanlopen, waardoor je niet kan doen wat je graag zou willen doen. Zeker als je in raw gaat fotograferen is een goed stukje software aan te raden.

Mocht je fotograferen in raw eng vinden, of weet je niet goed hoe je daarmee moet beginnen? Bedenk dan dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Lees er maar eens over in het artikel dat ik geschreven heb.

Ik gebruik Lightroom Classic voor mijn bewerkingen en beheer, maar je kunt ook voor een van de alternatieven gaan. De kosten hiervoor kunnen eenmalig zijn, of een maandelijks bedrag via een abonnement. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Een cursus

Wil je snel grote stappen maken met het gebruik van je camera en het fotograferen in het algemeen? Dan kan een cursus een goede investering zijn. Hiermee bedoel ik niet een workshop bloemetjes fotograferen, of boomkikkers, of soortgelijke workshops. Ik bedoel een echte cursus.

Natuurlijk kan je daarvoor bij mij terecht. Er zijn ook veel andere online te vinden. Wil je dat niet, ga dan op zoek naar goede tutorials online, of koop een goed boek. Wist je dat ik er twee heb geschreven, die perfect geschikt zijn?

Een reklame boodschap

Wanneer je voor een upgrade kiest

Ben je al een tijdje aan het fotograferen, maar is het moment gekomen dat je tegen de limieten van je camera aan loopt? Dan is een upgrade het overwegen waard. Dat is dan een camera die de mogelijkheden biedt om verder te groeien in je fotografie, en die dingen mogelijk maakt die je met je huidige camera niet of moeilijk kon doen. Bedenk echter goed dat een nieuwe camera geen betere foto’s maakt. Een nieuwe camera zal echter wel meer mogelijkheden bieden.

De derde en vierde generatie Sony A7
De Sony A7 III naast de Sony A7 IV. Een nieuwe camera maakt geen betere foto’s, maar biedt vaak wel meer of nieuwere opties.

Vaak weet je goed waar je naar moet kijken bij een upgrade, omdat je al een tijdje aan het fotograferen bent. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, en die als extra kosten bij je nieuwe camera komen.

Geheugenkaart

Je hebt misschien al een geheugenkaart, of meerdere. Passen die ook in je nieuwe camera? Als ze passen, zijn ze dan ook geschikt? Zijn ze snel genoeg, en groot genoeg? En wie weet kan je twee geheugenkaartjes tegelijkertijd in je camera stoppen, wat je de mogelijkheid tot een real-time backup geeft.

De extra kosten bij een nieuwe camera
Een upgrade naar een professionele Nikon Z 9 vereist dat je ook de dure CF Express Type B kaartjes moet kopen.

Passen de kaartjes niet, of zijn ze niet snel genoeg? Dan is een nieuwe investering in kaartjes nodig. Bedenk dat sommige kaartjes ook echt hoog in prijs kunnen zijn. Dat kan wel eens honderden euro’s aan extra kosten bij een nieuwe camera betekenen.

Fototas

Je hebt waarschijnlijk al een goede fototas, of meerdere tassen. Hou er rekening mee dat je nieuwe camera misschien extra ruimte nodig heeft. Zeker als je fototas perfect op maat gekocht was, kan het nodig zijn om een nieuwe tas te kiezen.

De extra kosten bij een nieuwe camera
Een upgrade kan betekenen dat je tas te klein is geworden. Dan is het tijd om die ook te upgraden.

Nieuwe objectieven

Meestal kan je de objectieven die je hebt blijven gebruiken op je nieuwe camera. Maar niet altijd. Passen ze niet, of werken ze niet op je nieuwe camera, dan zal je ook deze moeten vervangen. Kijk daar goed naar, en hou daar rekening mee.

Het kan ook zijn dat je oude objectieven niet de beeldkwaliteit leveren die je nieuwe camera nodig heeft. Zeker de goedkopere objectieven, die geschikt zijn voor de eenvoudige camera’s, kunnen merkbaar minder presteren op je nieuwe camera.

De extra kosten bij een nieuwe camera
Een nieuwe camera kan betekenen dat je nieuwe objectieven nodig hebt.

Computer

Hoewel je waarschijnlijk al een computer gebruikt voor je fotografie, kan een nieuwe camera nieuwe eisen aan je computer stellen. Is je computer al wat ouder, dan kan het verwerken van de fotobestanden een stuk trager verlopen. Zeker wanneer de resolutie van je foto’s een stuk groter zijn geworden. Ook als je meer met video gaat doen kan een computer een bottleneck worden.

Een computer kan uiteraard altijd later nog een upgrade krijgen, wanneer je merkt dat het werken met je fotobestanden of video te traag wordt. Bedenk echter ook dat je misschien een extra harde schijf moet gaan kopen. En zorg voor backup, om te voorkomen dat je het gevaar loopt je werk kwijt te raken.

Een camera voor video

Heb je een camera waarmee je voornamelijk video opnames doet? Of fotografeer je, maar hou je er ook van om video op te nemen? Dan zijn er een paar belangrijke extra kosten waarmee je rekening moet houden bij een nieuwe camera. Dit zijn dingen die specifiek voor video gelden.

Variabel ND filter

Voor video is de gekozen sluitertijd heel belangrijk. Je hebt het liefst een sluitertijd die 2x de framerate is. Dat betekent dat je minder makkelijk je belichting kan regelen, zeker als het een zonnige dag is. In dat geval komt een grijsfilter goed van pas.

In plaats van een enkel grijsfilter kan een variabel grijsfilter een veel betere keuze zijn. Op die manier kan je heel flexibel en makkelijk de belichting regelen door de sterkte van het filter te regelen. Ik adviseer het Haida Variabel ND filter met ingebouwd polarisatiefilter, wat een uitkomst is als je buiten filmt.

Snelle geheugenkaart

Voor video is de juiste geheugenkaart erg belangrijk. Er wordt nogal wat data weggeschreven, dus dat moet snel en soepel gebeuren. Bovendien kunnen de bestanden erg groot worden. Met het verkeerde kaartje kan het ook gebeuren dat je niet alle video mogelijkheden van je camera kan benutten.

Kortom, een voldoende snelle geheugenkaart is belangrijk. Bovendien moet je veel geheugen hebben. Een 256 GB of zelfs 512 GB kaartje is geen overbodige luxe. Misschien moet je er zelfs meer dan een hebben.

Extra accu’s

Filmen kost meer stroom dan alleen maar fotograferen. Het hangt echter ook van de camera af, hoe lang je met een accu kunt doen. Neem het zekere voor het onzekere, en kies voor zeker twee extra accu’s als je veel filmt. Dit zijn extra kosten bij een nieuwe camera waar je niet op wilt besparen.

Gimbal of Glidecam

Video is bewegend beeld. Met andere woorden, de beweging die je zelf maakt wordt ook zichtbaar. Sommige camera’s hebben een ingebouwde beeldstabilisatie die verrassend goed werkt. Toch kan het verstandig zijn om te investeren in een Gimbal. Daarmee krijgt je beeld nog meer stabiliteit, en het geeft je de vrijheid om hele soepele bewegingen te maken.

Een ander alternatief is een Glidecam, die het mogelijk maakt om heel stabiel snelle bewegingen te maken. Of je deze nodig hebt, of een gimbal, dat wordt bepaald door het soort video dat je gaat opnemen.

video opnames van palais ideal
Een Glidecam kan helpen om betere en meer stabiele opnames uit de hand te maken, zoals ik hier doe bij het opnemen van een videoclip voor de band Palais Ideal

Gimbals en glidecams zijn er in allerlei kwaliteiten. Kies voor een kwaliteit waarbij je zeker bent dat je lang vooruit kunt. Hierop besparen kan uiteindelijk betekenen dat je toch weer een upgrade moet doen. Voorkom dat door de eerste keer hier niet teveel op te proberen te besparen.

De bodemloze put

Er zijn nog veel meer accessoires waar je in kunt investeren. Flitsers voor portretfotografie, een statief voor nachtfotografie, filters voor landschapsfotografie, en nog veel meer.

Bedenk dat je voor je fotografie (en film) ontzettend veel dingen kunt kopen. Het kan aantrekkelijk zijn allerlei kleine accessoires te kopen die handig lijken en niet al te duur zijjn, maar vaak is dit een onnodige aankoop. De extra kosten bij een nieuwe camera lopen al snel op, ga dus geen onnodige accessoires kopen als je niet zeker weet dat je ze nodig hebt.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Spierings
Piet Spierings
8 maanden geleden

Hallo Nando,
Dank voor dit artikel: ik sta op het punt om (wellicht) mijn Canon 80D te upgraden. Jouw artikel over de bijkomende kosten, (waarvan een aantal al bekend, en een aantal niet) helpen mij om het financiële plaatje kompleet te maken.
Met hartelijke groet,
Piet

Paul
Paul
Antwoord aan  Piet Spierings
6 maanden geleden

Piet wat wil je hebben voor de 80D