De Faeröer eilanden 2019 – deel 2

De noordkust van het eiland Viðoy, waar nieuwe regenbuien aangedragen worden op stormachtige winden.

Het is inmiddels alweer maanden geleden dat we de Faeröer eilanden bezocht hebben. Het is soms moeilijk om de vele foto’s te selecteren en bewerken. In een eerste selectie komen toch veel foto’s voor die bol staan van de mooie herinneringen. Hoe vaker ik de foto’s voorbij zie komen, hoe meer er niet echt de moeite waard zijn. Het zijn niet meer dan heerlijke herinneringen. Maar er zijn ook veel foto’s die wel in de selectie blijven, en een redelijk goed beeld geven van het indrukwekkende landschap. In dit bericht, de Faeröer eilanden 2019 – deel 2, heb ik een selectie die wel de moeite waard zijn.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Selecteren van foto’s is moeilijk. Zeker met dit soort fotoreizen. De herinneringen spelen namelijk een belangrijke rol en je bent al snel emotioneel betrokken bij de beelden. Zo kunnen foto’s die in feite niet zo bijzonder zijn toch bijzonder lijken. Er kleven herinneringen aan.

De Faeröer eilanden 2019 – deel 2, Dranganir en Tindhólmur in het bijzondere licht van de Faeröer eilanden.
Dranganir en Tindhólmur in het bijzondere licht van de Faeröer eilanden.
De Faeröer eilanden 2019 – deel 2, De kust bij Gjógv, met het eiland Kalsoy op de achtergrond. De woeste branding in de avondschemering en regenbuien karakteriseren de eilanden uitstekend.
De kust bij Gjógv, met het eiland Kalsoy op de achtergrond. De woeste branding in de avondschemering en regenbuien in de verte karakteriseren de eilanden uitstekend.

Foto’s die mooie herinneringen laten zien zijn niet fout. Maar als landschapsfotograaf wil je toch wat meer dan dat. De twee foto’s hierboven zijn twee van mijn favoriete beelden van deze reis. Toch doen deze foto’s nog altijd geen recht aan de eilanden; ze zijn slechts een moment opname, en geven niet meer dan een glimp van de werkelijke grandeur, wat je alleen kan ervaren door er daadwerkelijk te zijn.

Ondanks dat laat maak ik je in dit blogbericht, de Faeröer eilanden 2019 – deel 2, toch deelgenoot van een selectie van mijn foto’s.

Fotograferen op de Faeröer eilanden met een Drone

Dit jaar had ik de beschikking over een drone. Deze gaf mij gelegenheid om het landschap op een geheel nieuwe manier te bekijken. Het gaf gelegenheid om op plekken te komen die normaal ontoegankelijk zijn, of te gevaarlijk. Vooral van die laatste zijn er voldoende te vinden op de Faeröer eilanden. Het bood een kans om de kliffen en watervallen van voorbij de rand te fotograferen, mits de weersomstandigheden het toe lieten.

Een reklame boodschap
De Faeröer eilanden 2019 – deel 2, De noordkust van het eiland Viðoy, waar nieuwe regenbuien aangedragen worden op stormachtige winden.
De noordkust van het eiland Viðoy, waar nieuwe regenbuien aangedragen worden op stormachtige winden.  Dit beeld is zonder een drone onmogelijk te maken.

Vliegen met een drone vergt vertrouwen in de techniek. Je stuurt immers een kostbaar ding de lucht in, gedragen op propellers, overgeleverd aan weer en wind. Van dat laatste was er voldoende aanwezig om te twijfelen of het wel verstandig was om de drone ver boven zee uit te sturen. Zeker als de afstandsbediening continu waarschuwingen laat horen over sterke wind en het advies over ‘zo snel mogelijk landen,’ bekruipt me het gevoel dat het slechts een kwestie van tijd is voor echt fout gaat.

Er waren momenten dat ik de drone zag vechten tegen windstoten en onder een hoek van 45° of meer zag hangen, of dwarrelen, en menig keer kwam de kleine vliegmachine nat van onverwachte regenbuitjes terug. Het leverde in ieder geval prachtige foto’s op, die je in dit bericht, de Faeröer eilanden 2019 – deel 2 terug kunt zien.

De Faeröer eilanden 2019 – deel 2, Gjógv, op het eiland Eysturoy. Dit panorama werd gefotografeerd met continu waarschuwingen op het scherm van de afstandsbediening voor sterke wind.
Het eiland Eysturoy, met het dorp Gjógv links in de kom. Dit panorama werd gefotografeerd terwijl er continu waarschuwingen op het scherm van de afstandsbediening verscheen voor extreem sterke wind. Dat is de reden waarom het eiland niet helemaal op de foto is gekomen… het was te eng om verder weg te vliegen.

Een nieuw perspectief op een fantastisch landschap

Er waren momenten dat ik de drone niet gebruikt heb wegens echt ongeschikte weersomstandigheden, maar het was niet continu kommer en kwel. Er waren ook veel momenten die heel geschikt waren en die een fantastisch nieuw perspectief van het landschap gaven. De loop van de vele waterstromen kon ik prachtig vastleggen, of de kliffen vanaf de zee waar watervallen tientallen meters naar zee vielen. Fjorden schitterden en de wegen die over het land slingerden lieten pas zien hoe ongerept dit land is.  Soms was er niet meer nodig dan even een tiental meter omhoog te gaan, andere keren vroeg het landschap om meer hoogte en vanaf een normaal gesproken onbereikbare positie.

Het was fantastisch om de Faeröer eilanden van een ander perspectief te kunnen bekijken. Makkelijk is het niet, met de strijd tegen weer en wind, en het vinden van interessante composities. De grootsheid van het landschap komt ook niet overal goed uit de verf omdat vaak een goede referentie ontbreekt. Niettemin is in veel gevallen een pixel te vinden – in het grote hoge resolutie formaat – die mij moet uitbeelden. Nietig klein, onvindbaar in dit kleine formaat op internet.

Ik heb niet op alle plekken kunnen vliegen die ik graag had gewild, en tegelijkertijd hebben we prachtige gelegenheden gehad die tot vele mooie en verrassende beelden hebben geleid. En ik heb altijd nog de foto’s die gewoon als herinneringen dienst doen.

De Faeröer eilanden 2019 – deel 2
Hetwie aan het fotograferen bij he dorp Viðareiði.

Lees ook mijn vorige bericht, de Faeröer eilanden 2019 – deel 1 met foto’s die ik gemaakt hebt. Wil je nog meer van de Faeröer eilanden zien, bezoek dan de vier blogberichten van de reis in 2018. Die zijn ook zeker de moeite waard.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gonda van Wijk
Gonda van Wijk
4 jaren geleden

Dank voor je mail en ik geniet altijd weer van je prachtige foto’s van die bijzondere eilanden…

Leo Vonk
Leo Vonk
4 jaren geleden

Prachtige platen van een bijzondere locatie. Ik denk echter dat het er ondertussen vol loopt met fotografen wanneer ik YouTube bekijk. Zullen deze eilanden binnenkort ook niet kreunen onder de toeristen zoals het met Ijsland gebeurde?
Wat niet wegneemt dat jij er uitzonderlijk mooie foto’s genomen hebt…