Toen ik de gelegenheid kreeg om een Fujifilm X-Pro 2 systeemcamera te testen riep ik natuurlijk “ja” uit volle borst. Het mag namelijk geen geheim zijn dat ik helemaal onder de indruk was van de Fujifilm X100t, die ik begin 2016 gekocht heb. De kans om met deze nieuwe X-Pro 2 te fotograferen wilde ik niet laten schieten, zeker omdat Fujifilm de camera maar liefst enkele maanden lang ter beschikking stelde. Dat gaf de mogelijkheid om een echte gebruikers ervaring op te doen en niet alleen maar een impressie. Wat eerlijk is eerlijk; je weet pas wat je aan een camera hebt wanneer je er al wat langer mee fotografeert, als het eerste enthousiasme wat bekoeld is en het van een nieuw speeltje getransformeerd wordt naar een gebruiksvoorwerp. Wat dat is een camera tenslotte, een voorwerp dat jou als fotograaf in de gelegenheid stelt om de foto’s te maken die je wilt maken. Het is een tool, gereedschap, dat moet doen waarvoor het gemaakt is.
Enthousiast en onder de indruk was ik zeker toen ik een postpakket via Cameraland.nl mocht ontvangen. Een robuuste camera, stevig, volwassen en bovendien bijna net zo mooi als de X100t die ik naast me op tafel had liggen. Vanaf dat moment startte het leren kennen van de camera, van binnen en buiten, de voor- en nadelen, de goede en vervelende eigenschappen, maar vooral de mooie beelden die de bejubbelde X-trans sensor kon produceren. Geen fullframe, helaas, maar een 1,5 crop sensor. Het doel: landschapsfotografie.
Ja, dat was het idee. Het fotograferen van landschappen. Er waren al genoeg testen die de camera lieten presteren op andere fotografie disciplines. De vraag was, hoe presteert de camera bij het maken van landschappen. Om dat te leren heb ik in de maanden die na ontvangst volgden steeds vaker de oude vertrouwde spiegelreflex terzijde gelegd en alleen de X-Pro II meegenomen. Dat was even onwennig, maar uiteindelijk ging ik met goed vertrouwen op pad. Het enige wat ik mistte was een tele (zoom) objectief. Want wees eerlijk, met alleen een groothoek kom je er niet bij het fotograferen van landschappen.
Ik heb veel foto’s gemaakt. Heel erg veel. En ook erg divers. Van zonsopkomst tot zonsondergang, en in de nacht. Aan zee, op de heide, tussen de bloemen en in bossen. Ik stond naast en in de bergriviertjes van de Ardennen, zowel tijdens zonnige dagen als in de regen. Ik was zo tevreden dat ik besloot om de camera op vakantie naar het Müllerthal trail mee te nemen en al mijn Canon spullen thuis te laten. En op die manier raakte ik vertrouwd met de camera; leerde ik de sterke punten kennen, en de zwakke punten. Want eerlijk is eerlijk, geen enkele camera is perfect.
Wat heb ik geleerd in de maanden die ik met de Fujifilm X-Pro 2 heb doorgebracht? In ieder geval dat het een prachtige veelzijdige camera is. Eentje die ik graag zou willen hebben… voor erbij. Want er kleven ook wat nadelen aan die eerder te maken hebben met het ontwerp dan met de prestaties die de camera kan leveren. Inmiddels is de tegenhanger, de Fujifilm X-T2, op de markt verschenen die naar mijn vermoeden een aantal van die minpunten adresseert en wellicht nog beter geschikt is voor gebruik als camera voor landschappen. In ieder geval, voor mijn soort fotografie. Het zou prachtig zijn als ik die camera ook zou kunnen uitproberen.
De ervaringen met de Fujifilm X-Pro 2 zijn opgeschreven in een heel uitgebreid artikel dat verschenen is op de website van Cameraland.nl. Dit artikel is geen saaie opsomming van de opties en mogelijkheden van de camera, maar praktisch en toegespitst op het gebruik en gebruiksgemak bij het fotograferen van landschappen. Sterker nog, sommige opties, die voor andere takken van fotografie een enorme meerwaarde zouden kunnen hebben, komen niet eens aan bod. Het was dan ook niet de bedoeling om een dergelijke review te schrijven.
Voor de uiteindelijke conclusie van mijn review moet je het artikel op Cameraland.nl lezen, maar ik wil wel kwijt dat ik het erg jammer vond dat ik de camera weer terug moest sturen.
De link naar de volledige review is; http://www.cameraland.nl/blog/review-fujifilm-x-pro-2/182
Meer resultaten en impressies van de Fujifilm X-Pro II zijn ook te vinden in de fotoset op flick-r:
https://www.flickr.com/photos/nandoonline/albums/72157666814188893
Met dank aan Cameraland.nl en Fujifilm Nederland voor het beschikbaar stellen van de camera en objectieven. Het was een plezier om deze prachtige camera zo uitgebreid te mogen testen.
[…] bereik. De prijs is een klein beetje vriendelijker, het uiterlijk meer traditioneel – met de fantastische fysieke instelmogelijkheden die we inmiddels van Fujifilm gewend zijn. Met andere woorden; ook een heel interessante camera, […]
[…] heb eerder al eens met de timelapse functie van een Fujifilm X-Pro2 en X100t gewerkt. Maar ook met die van de Nikon D500, die ik met enige verbazing bekeek. Moest je […]
[…] spiegelreflexcamera’s die ik normaliter gebruik. Ook heel anders dan een Fujifilm X100t of de Fujifilm X-Pro2, welke laatstgenoemde natuurlijk – net als de Hasselblad – ook een echte mirrorless […]
[…] krijg om een camera uit te proberen, zal dat zeker een groot deel uitmaken. Dat was zo met de Fujifilm X-Pro2, en onlangs met de Nikon D500. En nu dus ook met een Hasselblad X1D-50C, die een sensor heeft die […]