De Haida NanoPro magnetische ND filters

Haida NanoPro Magnetic filter

Ik gebruik al geruime tijd het filtersysteem van Haida. Daar ben ik heel tevreden over en de kwaliteit van deze filters laat niets te wensen over. Toch wil je niet altijd met een hele filtertas op pad. Misschien dat de magnetische ND filters een mooi alternatief zijn. Ik kreeg een set filters om uit te proberen. Dit is de review van de De Haida NanoPro Magnetische ND filters.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Landschappen fotograferen met filters is leuk om te doen. Je bent echt bezig met je fotografie, om in het veld de belichting zo goed mogelijk te krijgen, zeker met de grijsverloopfilters. Het is echter geen wondermiddel om nabewerking te voorkomen. Dat is met grijsverloopfilters nog steeds nodig.

De Haida M10 houder met het Red DIamond 0,9 medium GND filter

Behalve grijsverloopfilters kun je gebruik maken van grijsfilters. Daarmee kun je de sluitertijd langer maken zodat je beweging van het water kunt vastleggen. Het kan een egale wateroppervlakte verkrijgen, of juist de dynamiek laten zien. Ook voor een wolkenlucht kan een lange sluitertijd mooie effecten veroorzaken.

Ik leg alles uit over het gebruik van ND filters in mijn blogbericht
Gebruik van ND gradient filters

Een hele filtertas of met slechts enkele filters?

Ik maak al geruime tijd gebruik van het M10 filtersysteem van Haida. Dit systeem kan ik iedereen aanraden. Het gebruik van filters vereist een filterhouder, verloopringen voor de verschillende objectieven, en natuurlijk de filters zelf. Een polarisatiefilter, een twee tot drietal grijsverloopfilters, en twee of drie grijsfilters. Dat alles moet in een aparte tas.

Haida Red Diamond filters op een rij
Enkele Red Diamond filters van Haida op een rij. Als je dit mee wilt nemen moet je een hele filtertas hebben.
Vergeet niet, de houder moet er ook nog bij.

Wil je alles weten over het Haida M10 systeem en de Haida Red Diamond filter?
Lees dan mijn review Review van het Haida M10 filtersysteem

Alles bij elkaar opgeteld is het toch wel veel spullen om mee te nemen. Stel dat je alleen maar grijsfilters mee wil nemen. Is het dan niet makkelijker om alleen de filters bij te hebben, zonder een grote filterhouder?

Haida NanoPro magnetische ND filters

Natuurlijk is het mogelijk om losse ND schroeffilters te gebruiken. Neem een aantal verloopringen en je kunt je schroeffilter op elk objectief gebruiken. Het enige nadeel is het schroeven. Dat kan nogal wat werk zijn, of simpelweg een gedoe.

Daarvoor in de plaats kun je ook gebruik maken van de nieuwe Haida magnetische ND filters. Door middel van een metalen ring die je op het objectief schroeft, klik je elk gewenst magnetisch NanoPro filter op zijn plek. Het is dan niet langer nodig om in het veld te rommelen met de vaak lastige schroefdraad.

Haida Nanopro magnetic ND filter
Haida Nanopro magnetic ND filter klikt eenvoudig op een magnetische ring. Makkelijker kan niet

Ik kreeg van Haida de 6 en 10 stops NanoPro magnetische ND filters om uit te proberen. Deze filters heb ik gebruikt in verschillende situaties, waaronder tijdens de fotoreis op Ameland die ik voor Fotografiereizen.nl begeleidde.

Hoe zien de Haida NanoPro magnetische ND filters eruit?

Het filter bestaat uit een magnetische houder en een los magnetische filter. Het is heel eenvoudig van opzet. Je schroeft de dunne magnetische adapterring op je objectief. Vervolgens kun je het filter er simpelweg tegenaan houden. De sterke magneet houdt het filter perfect in de daarvoor gemaakte uitsparing. Zelfs met het schudden met je objectief blijft het filter perfect op zijn plek.

Haida Nanopro magnetische filter
Je schroeft de adapter op je objectief. Vervolgens hou je het filter er gewoon voor. Het klikt perfect in de uitsparing zodat het perfect zit.

De adapterring is heel erg dun. Het Haida NanoPro magnetische ND filter maakt het geheel wat dikker, maar niet veel. Met een beeldhoek van 16mm op een fullframe zie je absoluut geen vignettering.

Vignettering of toch niet?

De Haida NanoPro Magnetische ND filters zijn dun genoeg om zonder probleem bij een 16mm objectief op een fullframe te gebruiken. Je kunt eventueel ook een tweede magnetisch filter plaatsen. Bij twee magnetische filters op een 16mm objectief op een fullframe is er wel enige vignettering te zien.

Vignettering bij twee filtersVignettering bij twee filters met lens correctie

Met twee Haida NanoPro Magnetische ND filters is er een heel klein beetje vignetting. De linker foto is zonder de automatische lenscorrectie in Lightroom Classic, de rechter is met automatische lenscorrectie ingeschakeld.

De vignettering die je krijgt bij het plaatsen van twee filters is minimaal. Een automatische lenscorrectie in Lightroom Classic kan dit voor een groot deel corrigeren. De hoeveelheid vignettering die dan overblijft is zo klein, dat een geringe crop voldoende is om het helemaal te verwijderen.

Gevoeligheid voor flare

Moderne objectieven hebben coatings die flare vorming zoveel mogelijk moeten voorkomen. Door het plaatsen van een filter op je objectief kan er toch weer flares ontstaan. Het is daarom verstandig om altijd voor goede kwaliteit filters te kiezen.

Een reklame boodschap

Om te controleren hoe gevoelig de Haida NanoPro magnetische ND filters voor flare zijn heb ik een eenvoudige test gedaan door recht in de zon te fotograferen. In hoeverre dit een goede test is, laat ik even buiten beschouwing. Het laat in ieder geval wel de situatie zien die uit de praktijk gegrepen is.

Flares die ontstaan door gebruik van het Haida NanoPro magnetische ND filter
Recht in de zon fotograferen, met de zon in de hoek van het beeld, kan voor sterke flarevorming zorgen. Het Haida NanoPro magnetische ND filters lijkt er niet gevoelig voor te zijn. Net zo min als mijn objectief.

Zoals je ziet is er geen flare in de foto te zien. Dit betekent dat onder deze specifieke omstandigheden het filter geen afbreuk doet aan de uitstekende coatings van mijn objectief.

Kleurechtheid van het Haida NanoPro magnetische ND filter

Een van de belangrijkste dingen van een grijsfilter is natuurlijk de kleurechtheid. Herinner je de beroemde of beruchte Lee Big Stopper nog? Hoewel het toen geaccepteerd werd, is tegenwoordig het afwezig zijn van kleurzweem uitermate belangrijk. De kleurechtheid moet gegarandeerd zijn.

Om dit te testen heb ik een serie foto’s gemaakt met de witbalans vast op daglicht (zoals ik dat altijd al doe) en zowel met als zonder het Haida NanoPro magnetisch 10 stops ND filter gefotografeerd. Bovendien heb ik nog een extra foto met het NanoPro magnetisch 6 stops ND filter erbij gemaakt.

De kleurechtheid van de NanoPro ND filters
Zonder en met de Haida NanoPro magnetische ND filters. Er is geen enkele kleurzweem te bekennen, ook niet met twee ND filters

De foto’s in dit voorbeeld zijn recht uit de camera, zonder enige belichtingscorrectie of kleurcorrectie in Lightroom Classic. Het is goed om te zien dat je met deze filters niet bang hoeft te zijn voor kleurzweem, ook niet bij het gebruik van twee filters.

Twee filters gebruiken is geen probleem
Twee filters gebruiken is geen probleem, de kleurechtheid blijft gewaarborgd. Hou er wel rekening mee dat de tweede makkelijker verschuift omdat die uitsparing minder diep is.

Step-up ringen

Ik koos voor een filterdiameter van 82mm omdat dit de grootste lensdiameter is die mijn objectieven hebben. Met een step-up ring kan ik deze maat van het filter ook gebruiken op objectieven met een kleinere diameter. Zo maakt een 72mm-82mm step-up ring het mogelijk om de 82mm filters ook op een 72mm lensdiameter te gebruiken. Het voorkomt dat je meerdere van dezelfde filters moet kopen als je verschillende lensdiameters hebt.

Step-up ringen zijn perfect te gebruiken
Step-up ringen zijn perfect te gebruiken. Koop een grote maat filter, en met wat step-up ringen is het filter op alle objectieven te gebruiken.

In de praktijk

Het komt natuurlijk allemaal erop aan dat het gebruik in de praktijk prettig is. Deze praktijktest heb ik op het strand van Ameland uitgevoerd. Ik had daarvoor de adapterring op mijn 16-35mm objectief geplaatst en de 6 stops en 10 stops afwisselend gebruikt.

Eenvoud

Het bleek dat het werken met deze filters erg eenvoudig is. Het grote voordeel is in feite al wat ik genoemd heb. Ik had geen grote filtertas nodig met houder en filters. Het enige wat ik moest doen was het filter voor het objectief houden en het zat perfect op zijn plaats.

Gebruik filters op het strand van Ameland
Fotograferen met lange sluitertijd op het strand van Ameland. Het plaatsen en wisselen van filters was kinderlijk eenvoudig.

Het grootste voordeel was de perfecte plaatsing van het filter. Het sluit volledig af waardoor er totaal geen kans op lichtlekkage is. Bij de vierkante filters moet je zorgen dat ze perfect zitten. Bovendien zou je zelfs een zonnekap kunnen plaatsen, hoewel dit ook afhangt van je objectief zelf.

Dramatische omstandigheden bij zonsondergang
Dramatische omstandigheden bij zonsondergang, gefotografeerd met de Haida NanoPro magnetisch 10 stops ND filter
Minimalisme tijdens zonsondergang
Minimalisme tijdens zonsondergang, gefotografeerd met de Haida NanoPro magnetisch 10 stops ND filte

Ga voorbereid op pad

Het plaatsen van de metalen adapterring, waar de filters in vastgezet worden, kan wel wat lastig zijn. Allereerst zou ik voor deze filters adviseren om de adapterring niet te plaatsen met het filter erin. Bovendien kan het door het dunne profiel enige aandacht vereisen. Mijn advies is dan ook om dit al thuis te doen, voordat je op pad gaat. Of op een plek waar je even de ruimte en tijd hebt. Boven het water van de branding is absoluut niet de beste plek.

Zorg eventueel voor de magnetische lensdoppen die Haida ook levert, want de normale lenskappen passen niet meer. Zo kun je eenvoudig je frontlens/filter even beschermen tegen opspattend water, of een drup regen.

De vraag naar adapterringen

Het zou mooi zijn als Haida verschillende maten magnetische adapterringen zou maken, zodat een filter van 82mm ook zonder step-up ringen op objectieven met een kleinere diameter zou kunnen plaatsen. Helaas is dit niet het geval. Ik heb dit idee wel bij Haida ter sprake gebracht. Hiermee zouden deze NanoPro magentische ND filters een perfecte vervanging zijn voor een compleet filtersysteem.

Een update: Haida heeft nu een selectie magnetische step-up ringen zodat het eenvoudig wordt om een 82mm magnetisch filter op elke (kleinere) lensdiameter te gebruiken.
Kijk voor de beschikbare maten in mijn webwinkel

16 stops licht tegenhouden in de volle zon
Met een 10 stops en 6 stops NanoPro ND filter kunnen tijdens het middaguur, in de volle zon, lange sluitertijden bereikt worden. Er is totaal geen lichtlekkage doordat de filters perfect afsluiten. Bovendien is er geen kleurzweem te bekennen. De sluitertijd was 4 minuten.

Conclusie

Wil je alleen gebruik maken van ND filters voor je fotografie? Dan is het gebruik van de Haida NanoPro magnetische ND filters een goed alternatief voor de normale schroeffilters, of een volledig filter systeem. Het is handig in het gebruik, en bovendien erg flexibel. Kies voor een grote filtermaat en gebruik step-up ringen om ze passend te maken voor de kleinere lensdiameters.

Voordelen

 • Magneet houdt het filter perfect op zijn plek
 • Geen kleurzeem, ook niet met twee filters
 • Niet gevoelig voor flares
 • Vignettering op 16mm fullframe is afwezig, en gering bij twee filters
 • Je hebt geen grote filterhouder en tas nodig
 • Geen risico op lichtlekkage
 • Goed te gebruiken voor filmen in combinatie met een gimbal

Nadelen

 • Adapterring is heel dun waardoor wat lastig te plaatsen
 • Bij gebruik van twee filters zal het tweede minder stevig zitten
 • Step-up ringen nodig bij gebruik grote filters op kleine lensdiameters
 • Geen magnetische lenskap meegeleverd

Met dank aan Haida en Omnifoto voor het beschikbaar stellen van deze filters.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties