De jaarwisseling aan de Opaalkust

Golven

Net zoals voorafgaande jaren zijn we voor de jaarwisseling naar de Opaalkust gegaan. Dit betekent niet alleen een fantastische omgeving om het nieuwe jaar mee te beginnen, maar ook het ontbreken van vuurwerk. Dat is wel zo fijn voor onze trouwe viervoeter Bruc.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Vuurwerk is natuurlijk prachtig om te zien. Maar het ongecontroleerde geknal dat al weken vooraf aan de jaarwisseling gebeurd is een ramp voor huisdieren. Zo ook voor Bruc, onze trouwe viervoeter. Daarom hebben we al een aantal jaren de jaarwisseling aan de Opaalkust doorgebracht. Dat geeft rust voor Bruc, en dus ook voor ons. Het is heerlijk om dagelijks over het strand en over de kliffen te wandelen. Hoewel vuurwerk zien en fotograferen prachtig is, geef ik toch de voorkeur om de jaarwisseling aan de Opaalkust door te brengen.

De jaarwisseling aan de Opaalkust
De laatste dag van ons verblijf aan de Opaalkust was een zonnige dag… Tot het ‘s-middags weer begon te regenen.

Storm aan zee tijdens de jaarwisseling aan de Opaalkust

Ik geloof dat de storm die over Europa trok Gerrit genoemd werd. Wat de naam ook was, we kregen niet alleen springtij maar ook nog aanlandige wind met stormkracht. Op het hoogtepunt was de windkracht 8 op de schaal van Beaufort. Bovendien hadden we hoogtij gedurende het middaguur, met een hoogteverschil van maar liefst 6 tot 7 meter.

Een voorspelling voor veel regen

De voorspellingen voor de jaarwisseling aan de Opaalkust zagen er niet rooskleurig uit. Naast de harde wind voorspelde de weerberichten veel regen, heel veel regen. Dat wil natuurlijk niet zo heel veel zeggen, want niets is zo onvoorspelbaar als de weersvoorspellingen. En inderdaad, hoewel er menig regenbui is gevallen, viel het op één dag na best wel mee. Natuurlijk scheelt het ook waar je bent, want terwijl we over de kliffen van Pointe Nid-du-Corbet naar Cap Gris-Nez wandelden zagen we menig regenbui over Wimereux en Boulogne-sur-Mer trekken.

De regenbui ver weg
Ergens ver weg, richting Wimereux en Boulogne-sur-Mer regende het flink. Maar de wind joeg de regenbuien met grote snelheid voorbij.
Mt de neus in de wind
Bruc met de neus in de wind tijdens de terugweg naar Pointe Nid-du-Corbet.

De storm op haar hoogtepunt

We zijn naar Audresselles gegaan tijdens het hoogtepunt van de storm. Met regenkleding en laarzen aan, een regenhoes over de rugzak, en een theedoek om regelmatig het objectief en de bril schoon te maken. Het schuim op het strand kwam tot onze knieën en de wind maakte het soms moeilijk om overeind te blijven. Een enkele regenbui waaide snel over, waarna zelfs de zon haar gezicht nog even liet zien.

De jaarwisseling aan de Opaalkust
Het strand van Audresselles tijdens de storm, vol met schuim.
de jaarwisseling aan de Opaalkust
Soms leek het opwaaiend schuim sneeuw. Alleen veel natter en vooral zouter.

Juist de harde wind zorgt voor wisselende omstandigheden. De regenbui kan het minder aantrekkelijk maken om erop uit te gaan, maar als je dan ter plekke bent, ben je op tijd voor dat ene moment dat het licht magische is. Dit gebeurde ook op de natste dag van deze jaarwisseling aan de Opaalkust, toen tijdens zonsondergang de lucht een half uur lang volledig onbewolkt was. Ondertussen was het een kunst om overeind te blijven op de boulevard van Wimereux door de stormachtige wind.

Een reklame boodschap
de jaarwisseling aan de Opaalkust
De harde wind brak de wolken regelmatig. Dan werd het magisch.

Alle plannen zijn overhoop gegooid

Ik had grootse plannen voor deze jaarwisseling aan de Opaalkust. Sterrensporen fotograferen, lange sluitertijden, ICM technieken en een timelapse van de getijden stonden op het wensenlijstje. Even speelde ik nog met het idee van lichttekenen en drone fotografie, maar die plannen had ik al laten varen. We hadden statieven bij ons, camera’s, filters en alle andere hulpmiddelen die nodig zouden zijn.

de jaarwisseling aan de Opaalkust
Een dag regende het heel veel. Dat was te merken in het gebied dat Le Fartz heet. De beek was ver buiten de oevers getreden.

Uiteindelijk zijn de filters de tas niet uit geweest. De weersomstandigheden tijdens de jaarwisseling aan de Opaalkust lieten het gewoon niet toe. Het statief bleef in de auto liggen, want de wind zou het toch omblazen. We hebben alles uit de hand gefotografeerd, hoewel er een paar momenten waren dat het gebruik van het statief wel handig zou zijn geweest. Wat ik wel heb kunnen doen is een klein beetje ICM, intentional camera movement.

ICM in Boulogne-sur-mer
ICM tijdens het inkomende tij op een strand bij Boulogne-sur-Mer.

Wat hebben we gedaan? Gewoon fotograferen met hoge ISO-waarden en gebruik maken van beeldstabilisatie. We hebben over de stranden gewandeld en boven over de kliffen. Dat was ook heerlijk. De lange sluitertijden bewaar ik wel voor de masterclass lange sluitertijden die we in april en september 2024 doen. En wie weet gaan we tussendoor nog wel een keer.

De foto’s van de jaarwisseling aan de Opaalkust

Ik heb elke dag gefotografeerd. ‘s-Morgens tijdens eb gingen we het strand op voor de zonsopkomst. ‘s-Middags, tijdens hoogtij, wandelden we over de kliffen om vervolgens ‘s-avonds de zonsondergang te fotograferen vanaf een willekeurig punt. Niets moest, alles mocht. Dit heeft tot een mooie set foto’s geleid waarvan ik er hier een aantal laat zien.

Een review

Tijdens de jaarwisseling aan de Opaalkust had ik de Panasonic Lumix DC-G9 II bij me. Deze mooie M42 camera, die ik voor Cameraland.nl en Panasonic Nederland aan het reviewen was, heb ik voor vrijwel alle beelden gebruikt. Alleen voor de foto’s die met het teleobjectief zijn gemaakt heb ik mijn oude vertrouwde Canon EOS R5 gebruikt.

Meer over de review van de Panasonic, en wat er nog meer in aantocht is, kan je lezen in mijn aankondiging.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Viviane
Viviane
15 dagen geleden

Wow! Wat een prachtige fotoreeks! Toen we nog een mobilhome hadden, waren we toch 3 keer per jaar daar te vinden. Heerlijk rustig en prachtige zichten… zelfs in de zomer is het er redelijk rustig. Jaarovergang hebben we nog niet gedaan.

Ali
Ali
4 maanden geleden

Prachtige beelden en hoewel de camera die ik gebruik (Fuji XT2) (spat)water en vuil bestendig zou zijn durf ik het toch niet aan tot nog toe om in dit soort weersomstandigheden naar het strand te gaan. Wat doe jij om je camera en objectieven te beschermen?

Peter Lambrichs
Peter Lambrichs
4 maanden geleden

De Opaalkust is sowieso een ‘speeltuin’ voor fotografen. Maar met deze omstandigheden lijkt het me helemaal genieten van/aan de vele prachtige plekken die er te vinden zijn.
Prachtige series beelden, Nando (en Hetwie)!