Menu Sluiten

De juiste brandpuntafstand

Vandaag hebben we door de Zwaanse Bergen gewandeld: het (kleine) bos op de rand van Helmond / Brouwhuis. Daar troffen we een stuk dat vol staat met berkenbomen. Dit was een foto waard.

Advertisements

Voor deze korte wandeling door het besneeuwde bos had ik niets meer bij me dan mijn EOS 5D full frame camera met EF17-40mm f/4L objectief. De bovenstaande foto is gemaakt met 17mm brandpuntafstand om zoveel mogelijk van de groep berken op de foto te krijgen.
Ik zie echter op deze foto niet hoe dicht de berken werkelijk op elkaar stonden. Wat ik hier zie is een groep berken die ver van elkaar staan, met veel open ruimte ertussen.

Natuurlijk heb ik ook een foto gemaakt met een ander brandpuntafstand: in dit geval het andere uiterste van mijn objectief: 40mm. Het resultaat van deze foto, exact vanaf hetzelfde standpunt gemaakt, laat veel beter zien hoe deze groep berken erbij stonden.

Advertisements

Het eerste waar men aan denkt bij het fotograferen van indrukwekkende landschappen is: er zoveel mogelijk van op de foto zetten. En dat is begrijpelijk. Maar er moet met één ding rekening gehouden worden: groothoek en ultragroothoek trekt afstanden uit elkaar!

Door dit effect lijken objecten verder van elkaar te staan dan in de werkelijkheid. Het geeft een gevoel van ruimtelijkheid. In het geval van deze groep berken lijken de bomen in de eerste foto dus verder van elkaar af te staan dan ze in werkelijkheid staan, puur omdat ik gebruik gemaakt heb van (ultra)groothoek. Bij de tweede foto heb ik een brandpuntafstand gebruikt die ruwweg overeenkomt met wat wij met onze ogen zien (50mm brandpunt heeft dezelfde vergrotingsfactor als onze ogen).  Hierdoor komt dit beeld vrijwel exact overeen met de werkelijkheid: de berken stonden zo dicht bij elkaar als te zien is op de foto.

De foto met 17mm brandpuntafstand laat weliswaar de hele groep berken zien die daar in de Zwaanse Bergen staan, maar de foto met 40mm brandpuntafstand geeft pas weer hoe dicht ze op elkaar staan. Dat niet alle bomen op de foto terecht komen is niet belangrijk.


Denk aan de volgende regel bij het fotograferen:  50mm brandpuntafstand op fullframe geeft het onderwerp weer zoals wij met onze ogen zien (gebruikers van cropcamera’s moeten rekening houden met de cropfactor).
Brandpuntafstanden die korter zijn (groothoek) verkleinen het onderwerp en trekken afstanden uit elkaar waardoor alles verder van elkaar af lijkt te staan.
Langere brandpuntafstanden (tele) vergroten het onderwerp en drukken afstanden in elkaar waardoor alles dichter op elkaar lijkt te staan.

Gebruik deze kenmerken om op die manier het effect te bereiken dat je wenst, en grijp niet als vanzelfsprekend naar groothoek als je landschappen gaat fotograferen.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Alweer zo’n duidelijke en zeer bruikbare uitleg waar je soms gewoon niet bij stil staat bij het kiezen van je lens/brandpunt.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x