De keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6

De canon EOS R5 en Canon EOS R6 naast elkaar

Canon bracht in 2020 twee prachtige mirrorless full frame camera’s op de markt. Het waren de camera’s waar de fotografiewereld naar uitkeek. Maar dan komt de moeilijke vraag: welke moet je kiezen? Natuurlijk kan die keuze vanuit financieel oogpunt redelijk makkelijk zijn, want het zijn kostbare machines. Maar dan toch, als je de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6 moet maken, welke is dan geschikt voor jou?

Estimated reading time: 5 minutes

In 2020 kreeg ik van Canon Nederland de beschikking over zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6. Niet tegelijkertijd, en slechts voor een korte tijd. Over beide camera’s heb ik een uitgebreide review geschreven op het blog van Photofacts.

Lees de volledige reviews op Photofacts:

Review van de Canon EOS R5

Review van de Canon EOS R6

Ondanks dat ik de camera’s in detail besproken heb, kan ik me voorstellen dat de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6 heel moeilijk kan zijn. Daarvoor moet je de camera’s naast elkaar zetten, en alle andere aspecten tegen elkaar afwegen.

De keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6
De Canon EOS R5 en Canon EOS R6 broederlijk naast elkaar (fotomanipulatie).

De kleine verschillen tussen de Canon EOS R5 en de R6

Op het eerste oog zijn de verschillen tussen de Canon EOS R5 en de R6 heel klein. Als je ze niet naast elkaar zet, vallen ze niet eens op. Maar het zijn toch echt twee verschillende camera’s die niet alleen anders zijn in het aantal beschikbare pixels en de filmresoluties.

Natuurlijk is er op de Canon EOS R6 het opvallende PSAM wiel, iets wat bij de Canon EOS R5 op een heel andere manier ingesteld moet worden. En de Canon EOS R6 accepteert de CF Express Type B geheugenkaart niet. Kijk je echter beter, dan valt op dat de vormgeving heel anders is.

De canon EOS R6 met een tiltshift objectief
De Canon EOS R6 met een tilt-shift objectief. Een gulden combinatie voor vastgoedfotografie

Exact dezelfde bediening

Een sterk punt van deze twee camera’s is de overkomst. Ondanks de oppervlakkige verschillen die je terug ziet, waaronder het PSAM wiel, is de bediening van beide camera’s volledig gelijk. Ben je bekend met de bediening van de ene camera, dan stap je zonder enig probleem over naar de andere.

De knoppen zijn gelijk, het menu is hetzelfde, en de hele camera voelt identiek aan. Sterker nog, stap je over van een Canon EOS 5D mark IV, dan is de gewenningsperiode heel kort. Er zijn enkele kleine verschillen in bediening, dat wel. Maar die heb je heel snel onder de knie.

Een reklame boodschap
De Canon EOS 5D mark IV naast de Canon EOS R5
De Canon EOS 5D mark IV naast de Canon EOS R5 tijdens een trouwreportage.

Lees het uitgebreide artikel op Cameraland.nl dat je helpt
in de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6

DE CANON EOS R5 VS DE EOS R6

Uiteindelijk komt het neer op resolutie

Als de verschillen zo klein zijn, hoe maak je dan de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6? Dat is een vraag die je alleen voor jezelf kunt beantwoorden. Vraag jezelf daarom af of je de enorme resolutie van de Canon EOS R5 nodig hebt, of dat je voldoende hebt aan de meer gangbare resolutie van de Canon EOS R6.

Het klinkt leuk, die 45 miljoen pixels, maar heb je het ook echt nodig? Voor de meesten is dat waarschijnlijk niet het geval. Natuurlijk kun je daarmee heel veel croppen, om bijvoorbeeld dieren dichterbij te halen dan je tele objectief toe laat. Of je hebt een enorme hoeveelheid details in je landschapsfoto, waardoor je tot nog grotere afmetingen zou kunnen afdrukken.

Een meerkoet aan het rennen
Een meerkoet die over het water rent. De Canon EOS R5 geeft je ruimte om te croppen. Of je kiest de goedkopere Canon EOS R6 en een Canon RF600mm f/11 tele objectief. Dat kan ook.

De 20mp resolutie van de Canon EOS R6 is over het algemeen voldoende voor de meeste soorten fotografie. De lagere resolutie geeft ook een klein voordeel over de signaal-ruis verhouding waardoor je iets meer speelruimte in ISO prestaties hebt. Hoewel de Canon EOS R5 ook uitstekend presteert.

De prijs speelt ook een rol

En dan is er natuurlijk de prijs die een rol kan spelen in de keuze tussen Canon EOS R5 en de R6. Je betaalt immers meer voor de hogere resolutie van de Canon EOS R5, zowel voor fotografie als voor video.

landschapsfotografie met de Canon EOS R6
Landschapsfotografie met de Canon EOS R6

Ik schreef het al in het begin van het artikel, de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6 is er een die alleen jij kunt beantwoorden. Maak die keuze door alle verschillen en overeenkomsten tussen deze twee camera’s naast elkaar te leggen. In mijn artikel op de website van Cameraland.nl heb ik dit gedaan. Hopelijk helpt het je om die weloverwogen keuze te maken.

Lees het uitgebreide artikel op Cameraland.nl dat je helpt
in de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6

DE CANON EOS R5 VS DE EOS R6

Meer leesvoer

Wil je meer weten over de fotosessies die ik met beide camera’s heb gedaan, kijk dan zeker even in de volgende artikelen. Misschien helpt het je verder bij het kiezen.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze twee camera’s.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guido Bellens
Guido Bellens
3 jaren geleden

Hallo Nando,

Bedankt voor dit artikel, heel duidelijk en helder.
Het bevestigd helemaal mijn aankoop van de R6. Ik heb er lang over getwijfeld omdat het toch een serieus prijskaartje heeft maar ik beklaag het mij geen seconde. Het verschil is imens komende van een crop 760D naar de R6.
Ik begrijp soms niet waarom mensen nu nog spiegelDSLR’s kopen, tenzij voor de prijs.

Groetjes,

Guido

Franky Staes
Franky Staes
Antwoord aan  Guido Bellens
3 jaren geleden

Ik heb ook tussen de twee gestaan en heb gekozen voor de EOS 5D IV voor deze prijs
van 2700 euro en 300 euro terug van Canon dus koste deze mij maar 2400 euro en dit is een pracht camera