De komeet NEOWISE op de foto

Het is eindelijk dan zover, we hebben een fotogenieke komeet aan de hemel. Een staartster die zelfs met het blote oog goed te zien is, en nog mooier op de foto verschijnt. Veel fotografen hebben de komeet NEOWISE op de foto. Dit is mijn ervaring met het fotograferen van C/2020 F3 (NEOWISE), zoals de komeet officieel heet.

Het jaar 2007 was in zekere zin een frustrerend jaar. Dat was het jaar dat de grote komeet McNaught (c/2006 p1) aan de Zuidelijke hemel stond. Een fantastisch schouwspel dat we helaas moesten missen.

Nu hebben we C/2020 F3 (NEOWISE), zoals de komeet officieel heet. Ze staat in juli 2020 laag aan de hemel vanaf ongeveer middernacht, richting het Noorden. Misschien is ze niet zo spectaculair als NcNaught in 2007, dertien jaar geleden, maar voor mij (en met mij voor velen) een uniek schouwspel.

Oude foto van kometen uit het verleden

Ik heb al verschillende kometen gefotografeerd. Deze waren, op een enkele uitzondering na, niet zichtbaar met het blote oog. Je had een (hele) donkere plek nodig, en een verrekijker om ze te zien. Of een camera, waarmee het met wisselend succes lukte. Mijn eerste foto van een komeet was de beroemde komeet Halley in 1986, maar het was komeet Holmes in 2007 die me enthousiast maakte om kometen met niets meer dan normale foto apparatuur op de foto te zetten.

Komeet 17P/Holmes in 2007
Komeet 17/P Holmes uit 2017, die in oktober dat jaar binnen 24 uur enorm in helderheid toenam. De gaswolk rond de komeet was met 1,4 miljoen kilometer groter dan de zon. Helaas had ik nog niet voldoende ervaring met dit soort fotografie.

In de volgende galerij staan een aantal van de meest geslaagde foto’s.

Lees meer over het fotograferen van kometen
in het blog artikel:
Kometen fotograferen

De komeet C/2020 F3 (NEOWISE) op de foto

NU, in juli 2020, hebben we dan eindelijk de gelegenheid om een prachtige komeet in beeld te krijgen. En als bonus staat NEOWISE laag aan de hemel, waardoor het ideaal is om deze onderdeel van een landschap uit te laten maken, wat een mooi perspectief oplevert. Dit maakt deze komeet zoveel leuker dan al die andere die we de afgelopen jaren aan de hemel hebben gehad. Althans, hier aan het Noordelijk halfrond. Maar dan moet het wel onbewolkt zijn, natuurlijk.

Meer over de komeet C/2020 F3 (NEOWISE) is te lezen op de website van hemel.waarnemen.com
http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07__C-2020_F3_NEOWISE.html

Een reklame boodschap
De komeet NEOWISE op de foto - of toch niet, want er hangt een wolk voor
Op pad voor een komeet, maar als er een wolk voor blijft hangen wil het niet. (25mm (2x crop) – ISO1600 – f/2,5 – 6 sec)

Als het even niet meezit

Helaas speelt het weer een grote rol met het succesvol fotograferen van een komeet. Wolken en regen gooien roet in het eten, en dat was wat er in het begin van juli dan ook gebeurde. Gelukkig veranderde het weer en kregen we een mooie kans om NEOWISE te fotograferen.

Helaas duurde mijn eerste pogingen om de komeet te zien en fotograferen tot laat in ochtendschemering. Toen pas waren de wolken uit de hemel verdwenen. In de snel lichter wordende lucht was het moeilijk om NEOWISE opvallend in beeld te krijgen.

De komeet NEOWISE op de foto, vaag in de lichte ochtendhemel
Eindelijk gevonden, de komeet NEOWISE aan de rechterkant in de ochtendhemel. Helaas was het al te licht geworden (50mm – ISO1600 – f/8 – 5 sec)

Maar als het dan wel meezit

Gelukkig is het een kwestie van volhouden, en een beetje geluk met betrekking tot de weersomstandigheden. Als het dan zover is staat de komeet NEOWISE prachtig op de foto.

Haasten is niet nodig met het fotograferen van kometen, behalve als er wolken op komen zetten. We hebben dan ook een paar locaties op één avond bezocht. Het geeft wat afwisseling in beelden, die je niet hebt wanneer je alleen op één enkele plek blijft.

De komeet NEOWISE op de foto, met het laatste licht van de avondschemering
NEOWISE in de late avondschemering. (165mm – ISO3200 – f/4 – 1sec)
De komeet NEOWISE op de foto, met een flinke tele objectief
Komeet NEOWISE met een tele objectief. Dit zijn 50 foto’s gestacked in Deep Sky Stacker. (560mm – ISO12800 – f/8 – 50x 1 sec)

Al bij al hebben we heel wat slapeloze uren doorgebracht om NEOWISE op de foto te krijgen, maar ik ben erg blij met een aantal beelden die ik heb gemaakt.


Heb jij NEOWISE ook op de foto?

Ben jij ook op pad geweest om NEOWISE op de foto te zetten? Ik ben heel benieuwd naar je resultaat en nodig je uit om deze foto te delen in een reactie onder dit bericht.


Gebruikte apparatuur

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre Zwiers
4 jaren geleden

Neowise op het Wierdense Veld, bij Nijverdal. Foto is combinatie van 1 achtergrondfoto en meerdere voorgrond foto’s (lightpainting).
Zie ook mijn website voor meer.
https://www.andrephoto.eu/neowise/

Neowise Wierdense veld.jpg
Andre Zwiers
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 jaren geleden

Bedankt Nando.

Hans Brinkel
Hans Brinkel
Antwoord aan  Andre Zwiers
4 jaren geleden

Fraaie opnamen Andre!

Andre Zwiers
Antwoord aan  Hans Brinkel
4 jaren geleden

Bedankt Hans.

Andre Zwiers
4 jaren geleden

Neowise vanaf ons huis, tussen een boom en het huis van de buren door kon ik hem net vangen.

Neowise vanaf huis.jpg
trackback
4 jaren geleden

[…] hemel fotograferen is leuk, maar niet zo spannend. Een mooie voorgrond is veel interessanter, zoals de vele foto’s van de komeet NEOWISE zo goed hebben laten zien. Maar hoe vind je zo’n plek? Simpel: Google Maps en Google Earth […]

Emile
4 jaren geleden

Hi, viel niet mee. Gisteren weer geprobeerd maar kon hem niet vinden. Wil nog wel een kans wagen maar ik ben niet uit over de locatie. Wil net als jij ook iets als een kasteel ofzo maar goed das nog goed zoeken en meestal een eind rijden helaas.

AA8C716A-D8F3-47CB-9C5E-90EA667F95C1.jpeg
Sjoukje
4 jaren geleden

Tjeukemeer

CC73BA1B-456E-4734-B2C8-46C490C9D565.jpeg
Sjoukje
4 jaren geleden

Hallo Nando! Alweer een mooie, interessante nieuwsbrief, dankjewel!
Ook ik ben in de ban van Neowise. Heb na mijn vakantie een paar pogingen gedaan om hem vast te leggen, maar helaas is het nogal eens bewolkt. Dinsdagavond 14 juli was het onverwacht helder en heb ik foto’s gemaakt vanaf ons erf. Vrijdagavond was ik bij het Tjeukemeer en kwam de komeet na zonsondergang gelukkig even achter de bewolking vandaan. Niet zo helder als dinsdag, met de camera goed vast te leggen, maar moeilijk te zien met het blote oog.

10357110-0957-4A6A-9891-BAB350CFBBFD.jpeg
Hans Brinkel
Hans Brinkel
4 jaren geleden

qua compositie is deze misschien nog leuker dan die andere die ik eerder heb gespost?

20200713-_DSC0203.jpg
Ed van Loon
4 jaren geleden

Hoi Nando, dank je wel voor het interessante artikel en heel herkenbaar. Mooie locaties ook. Hierbij een foto gemaakt in de nacht van 11 op 12 juli.

Ed van Loon
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 jaren geleden

Hoi Nando, ik zie waarom, de maximale upload is 1 MB en mijn foto was 4,7MB. Hierbij de verkleinde versie.

Screenshot 2020-07-15 at 23.45.51 copy.png
Ed van Loon
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 jaren geleden

Dank je wel Nando.

Werner Hax
Werner Hax
4 jaren geleden

Hallo Nando,
alleen met de komeet om middernacht in onze tuin en met mijn individuele nachtkleur….

Canon EOS 90 D, EF 70-300 mm; f/5,6 – 4 sec – 300 mm – ISO 1600 – di 14.07. – 00:10

50112976341_dc648d7b38_o.jpg
Ruud Overes
Ruud Overes
4 jaren geleden

NeoWise C/2020 F3, boven Gortelse Hei, omstreeks 1:00 zaterdag 11 juli 2020

200mm

20200712-_DSC4559.jpg
Ruud Overes
Ruud Overes
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 jaren geleden

Weinig licht hier inderdaad. Valt dus ook niet mee om de voorgrond te belichten.