De kwaliteit van een JPEG

Opslaan als JPEG bestand., in de beste kwaliteit. Zelfs dit levert kwaliteitsverlies op

Ik vind het altijd aan te raden om te fotograferen in RAW. Het levert een foto op die je tot op zekere hoogte ongestraft kunt bewerken en aanpassen. Aangezien je het RAW bestand zelf niet kunt laten zien of publiceren, moet er altijd een JPEG bestand van gemaakt worden. Tot op heden is JPEG nog steeds het meest bruikbare bestandsformaat voor foto’s. In dit blogbericht vertel ik over de kwaliteit van een JPEG en waar je op moet letten als je dit formaat gebruikt.

Estimated reading time: 7 minuten

Er nog altijd veel fotografen die uitsluitend in JPEG fotograferen. Dat kan zijn omdat je niet goed weet hoe je met RAW bestanden moet werken, of omdat je vindt dat nabewerking niets met fotografie te maken heeft. Er is ook een groep Fujifilm fotograferen die graag gebruik maken van de prachtige filmsimulaties die hun camera biedt, en daarom niet langer in RAW fotograferen, maar direct in JPEG. Wat de reden ook is, ieder moet dat voor zichzelf weten.

De film simulaties van Fujifilm op een rijtje. Dit zijn de opties van de X-Pro2. Het resultaat zie je alleen als je in JPEG fotografeert.
De film simulaties van Fujifilm op een rijtje. Dit zijn de opties van de X-Pro2. Het resultaat zie je alleen als je in JPEG fotografeert.

De kwaliteit van een JPEG foto

JPEG is een bestand dat gecomprimeerd wordt, zelfs als je de foto in de hoogste kwaliteit opslaat. De eerste keer dat dit bestand gemaakt wordt, is in de camera als er van de ruwe sensordata een foto wordt gegenereerd met de instellingen die je op de camera hebt gedaan. Vervolgens kopieer je de foto van je geheugenkaart naar de harde schijf van je computer en kun je de foto op een groot scherm bekijken.

Stel je wilt toch wat aanpassen aan je foto, iets lichter maken, of iets meer kleur erin brengen, of wat dan ook. Misschien wil je de foto alleen maar recht zetten omdat deze toch niet helemaal recht stond. Wat je ook doet, je opent de foto, doet de aanpassing, en slaat de foto vervolgens met de wijzigingen op. Dan is de foto voor de tweede keer gecomprimeerd tot een JPEG foto en heb je weer wat informatie verloren.

Opslaan als JPEG bestand., in de beste kwaliteit. Zelfs dit levert kwaliteitsverlies op
Opslaan als JPEG bestand in Photoshop 2020, in de beste kwaliteit. Zelfs dit levert kwaliteitsverlies op

Het verlies van informatie bij JPEG bestanden

Dit is het probleem met JPEG; elke keer als je de foto opent en weer opnieuw opslaat, verlies je informatie. Ik was benieuwd hoe erg dat verlies is, en heb als test een foto geopend, en weer opgeslagen als nieuwe JPEG. Die nieuwe JPEG heb ik vervolgens geopend, en opnieuw opgeslagen als weer een JPEG.

Een reklame boodschap

Dit heb ik 99 keer gedaan, om te zien wat dit voor invloed heeft op de foto. Ik heb geen bewerkingen gedaan, alleen maar geopend, en weer opgeslagen. Ik laat een kleine selectie van de 99 foto’s zien, en let op de kwaliteit van het beeld.

Het originele bestand, gegenereerd door Lightroom van een RAW bestand
Het originele bestand, gegenereerd door Lightroom van een RAW bestand
De foto is geopend in Photoshop 2020, en opgeslagen als nieuw bestand. Die foto is opnieuw geopend en weer opgeslagen. Dit is 10x gedaan.
De foto is geopend in Photoshop 2020, en opgeslagen als nieuw bestand. Die foto is opnieuw geopend en weer opgeslagen. Dit is 10x gedaan en je ziet al kwaliteit achteruitgang.
Dit is het resultaat na 20x
Dit is het resultaat na 20x. De foto is al onbruikbaar geworden.
Dit is het resultaat na 30x
Dit is het resultaat na 30x
Dit is het resultaat na 50x
Dit is het resultaat na 50x
Dit is het resultaat na 70x
Dit is het resultaat na 70x
Dit is het resultaat na 99x
Dit is het resultaat na 99x

Je ziet dat al na 10 keer opnieuw opslaan, de kwaliteit merkbaar achteruit gaat. Als je de foto twintig keer opnieuw hebt opgeslagen, is het alleen maar erger geworden. Na dertig keer vind ik de foto niet bruikbaar meer, laat staan na 99 keer.

Het verschil naast elkaar, het origineel, en als het origineel 99 x geopend is en overschreven.
Het verschil naast elkaar, het origineel, en als het origineel 99 x geopend is en overschreven.

De oplossing voor het aanpassen van een JPEG bestand

Er is een oplossing voor de liefhebbers van fotograferen in JPEG. Een eenvoudige oplossing zelfs. Als je een foto van je geheugenkaartje op je harde schijf zet, maak er dan je “originele fotobestand” van. Elke aanpassing die je wilt maken, maak die dan van dit originele bestand, en schrijf deze nooit over. Dan heb je altijd de beste JPEG kwaliteit die je kunt verlangen.

Het grappige is, dat je in dat geval een soort digitaal negatief hebt gemaakt, alleen niet in RAW maar in JPEG. In mijn ogen kun je dan net zo goed direct een RAW bestand maken, want er zitten nog veel meer voordelen aan.

Is het realistisch, zo vaak open en weer opslaan?

Is het 10x of meer openen en opslaan van een JPEG foto realistisch? Ik denk het niet, maar misschien dat je door de jaren heen een foto vaker opnieuw opslaat dan je zou verwachten. Overschrijf je het origineel, dan blijft er uiteindelijk niets meer van je foto over.

Tot slot wil ik duidelijk maken, dat deze achteruitgang van kwaliteit niet gebeurd door het kopiëren van een fotobestand. Het kopiëren kan ongestraft en zo vaak als je maar wilt. De kwaliteit blijft hetzelfde. Die achteruitgang gebeurd alleen als je de foto opnieuw comprimeert.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cees
Cees
4 jaren geleden

Puik artikel weer, erg verhelderend en duidelijk!

M Noorlander
M Noorlander
4 jaren geleden

Dag Nando, verhelderend artikel weer.
Heb ook wel gelezen dat als je de onbewerkte jpg opnieuw als tiff opslaat, dat er ook minder achteruitgang ontstaat.

Maar de werkwijze die jij beschrijft lijkt me nog veiliger.

Dankjewel voor deze informatie.

Groetjes
Mieke

Donald
Donald
4 jaren geleden

Ik beweer dit al jaren. Goed dat het eens bevestigd wordt