De Lee landscape polariser – een review

De laatste keer dat ik een polarisatiefilter gebruikt heb kan misschien wel dertig jaar geleden zijn. Het was een rond filter in een filterhouder van een merk dat de concurrent van Cokin was. Ik herinner me dat dit filter in binnenkant van de filterhouder gelegd werd, en zo tussen de adapterring en de filterhouder geklemd werd. Een ‘stokje’ aan het filter maakt het mogelijk om dit filter te draaien om de gewenste mate van polarisatie te krijgen.

Dat is geschiedenis en wat er uiteindelijk van dat filter geworden is herinner ik me niet. Sindsdien heb ik geen polarisatiefilter meer aangeraakt of gebruikt. Ik had niet het gevoel dat ik polarisatie in mijn beelden nodig had, tot ik onlangs een foto maakte van het pittoreske riviertje de Hoëgne waar ik een voor mijn gevoel bijzonder vervelende lichtreflectie in het water had.

Voor mijn gevoel een storende reflectie in het water. Dit is een van de eerste echte momenten dat ik een polarisatiefilter had willen gebruiken.
Voor mijn gevoel een storende reflectie in het water. Dit is een van de eerste echte momenten dat ik een polarisatiefilter had willen gebruiken.

Normaal gesproken wordt een polarisatiefilter als eerste geassocieerd met blauwe luchten te benadrukken. Maar het primaire doel van dit filter is volgens mij het voorkomen van ongewenste reflecties. Dat kan in glanzende oppervlakten zijn zoals metaal, glas en water, maar ook de glimmende huid van insecten en amfibieën, en zelfs het glinsterende licht op bladeren. Ik noem het bewust ongewenste reflecties want er zijn ook momenten dat de reflecties wel gewenst zijn, of minder sterk aanwezig. De onderstaande voorbeelden laten duidelijk de mogelijkheden zien die een polarisatie filter, al dan niet in combinatie met andere filters, kan bieden.

De eerste foto's met de Lee Landscape Polariser in een riviertje in de Hoge Venen (B). In deze setup is de flexibiliteit met het bestaande filtersysteem duidelijk te zien. Het is de reden waarom ik gekozen heb voor dit filter.
De eerste foto’s met de Lee Landscape Polariser in een riviertje in de Hoge Venen (B). In deze setup is de flexibiliteit met het bestaande filtersysteem duidelijk te zien. Het is de belangrijkste reden waarom ik gekozen heb voor dit type filter.
Traditioneel gebruik van een polarisatiefilter: het benadrukken en verfraaien van een blauwe lucht, samen met het effenen van het contrast tussen voorgrond en lucht.
Traditioneel gebruik van een polarisatiefilter: het benadrukken en verfraaien van een blauwe lucht, samen met het effenen van het contrast tussen voorgrond en lucht. Geen andere filters dan het polarisatiefilter is gebruikt.
Gebruik van het polarisatiefilter om reflectie in het water weg te filteren. Combineren met een grijsverloopfilter brengt de belichting in balans.
Gebruik van het polarisatiefilter om reflectie in het water weg te filteren. Combineren met een grijsverloopfilter brengt de belichting in balans.
Misschien de meest onbekende toepassing van een polarisatiefilter: lichtreflectie op bladeren wegfilteren.
Misschien de meest onbekende toepassing van een polarisatiefilter: lichtreflectie op bladeren wegfilteren.

In alle drie de bovenstaande voorbeelden zijn de foto’s onbewerkt, afgezien van het in Lightroom omzetten naar JPG vanuit het RAW bestand. Het laat de verschillende toepassingen van een polarisatiefilter duidelijk zien, dat verder gaat dan alleen een blauwe lucht mooier maken.

Een reklame boodschap

Ik heb gekozen voor een Lee Landscape Polariser, die compatible is met het Lee 100mm filterhouder systeem. Zo kan ik gebruik blijven maken van grijsfilters indien ik dat noodzakelijk vind. Bovendien is dit relatief nieuwe filter geschikt om te gebruiken bij brandpunten van 16/17mm op full frame. De ideale keuze dus.

De eerste ervaringen van de Lee Landscape Polariser heb ik verwerkt in een uitgebreide test, waarbij enigszins nadruk ligt op de beweringen van de fabrikant over het gebruik op ultra groothoek objectieven. De review, die ik eerst als blogbericht had willen plaatsen, is te groot geworden om dit als blog te plaatsen. Daarom heeft de review een eigen plaats in het menu gekregen. De link is

https://www.nandoonline.com/?page_id=4379

Ik hoop dat ik met deze review een duidelijk beeld van de voor- en nadelen van dit filter heb kunnen geven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liesonline
8 jaren geleden

wat een verschil! mooi verteld en uitgelegd weer!