De Maan in beeld

Net als vorig jaar organiseert Buitencentrum De Pelen de populaire “Volle Maan wandelingen” in het natuurgebied de Groote Peel. Wandelen in het duister door dit gebied, in het licht van de volle maan, is een ervaring apart. Voor de fotograaf is het ook een uitdaging om de Maan in beeld te brengen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het moerasachtige gebied was vroeger een bron van legendes en mythes. Dwaallichten en witte wieven joegen de mensen angst en ontzag aan. Tijden zijn verandert en het ooit gevaarlijke gebied is nu een gecultiveerd stukje natuur tussen Meijel, Weert, en Asten.

In het duister, als het daglicht verdwenen is, dan herleven die oude tijden en wordt het veengebied gehuld in geheimzinnigheid. In het koude licht van de volle maan lijken dwaallichtjes niet zo onwerkelijk meer en lijken de flarden grondnevel opnieuw tot leven te komen.

Maanopkomst boven de knuppelbruggetjes van de Groote Peel
Maanopkomst boven de knuppelbruggetjes van de Groote Peel

Veel lichtvervuiling

Donker wordt het helaas niet meer. Kassen in de buurt produceren zoveel lichtvervuiling dat de hemel bij een lichte bewolking al een rood/oranje kleur krijgt. Alleen bij een kraakheldere nacht, als de hemel helemaal verstoken is van sluierbewolking, lijkt de duisternis bezit te nemen van het gebied.

Maar die duisternis is van korte duur als de Maan opkomt. Haar kille licht is zo helder dat er geen zaklamp nodig is om het veilige pad te volgen. Wanneer de ogen eenmaal aan de nacht gewend zijn worden de grillige schaduwen van de berken zichtbaar. De witte bast van die bomen lijkt in een eigen licht te schijnen en het wordt duidelijk waar al die legendes van vroeger geboren zijn. Dit zijn fantastische momenten om de Maan in beeld te brengen.

De Maan in beeld
In het maanlicht lijken de berken bijna in een eigen licht te schijnen

Een spannende wandeling in het maanlicht

Als we heel stil zijn worden de geluiden van de nacht hoorbaar. Geheimzinnige en onbekende geluiden, versterkt door de duister en de stilte. Het geroep van de uil of de nachtzwaluw, het getrompetter van ganzen of het geritsel van een onbekend dier in het struikgewas. De Groote Peel is in het licht van de Maan een heel ander gebied geworden. Onbekend, geheimzinnig en soms zelfs een beetje angstaanjagend.

Een reklame boodschap
De maan is zo fel dat het schaduwen van de berken op het pad werpt.
De maan is zo fel dat het schaduwen van de berken op het pad werpt.

De Maan met wolken in beeld

Nederland zou Nederland niet zijn als we niet getrakteerd zouden worden op bewolking en regen. Maar ‘s-avonds wil de bewolking nog wel eens breken om zo plaats te maken voor het maanlicht. Op deze momenten is er een strijd aan de hemel gaande tussen het rode strooilicht en het kille maanlicht. Het contrast kan niet groter zijn.

Terwijl de wolken over de hemel voortjagen en de Maan met regelmaat bedekken wordt het wellicht nog spannender. Elk moment kan die bron van licht verduisteren waardoor het gebied donkerder wordt dan je deed vermoeden. En je weet nooit wat er in de duisternis verscholen gaat.

Maanlicht en wolken, een spel van licht en donker
Maanlicht en wolken, een spel van licht en donker
De Maan in beeld
Maanlicht in de ochtendschemering met rode schijn van de lichtvervuiling
Lichtvervuiling, condensstrepen, bewolking en het maanlicht in de ochtendschemering
Lichtvervuiling, condensstrepen, bewolking en het maanlicht in de ochtendschemering

De Maan in beeld brengen

Wie ook de Maan in het nachtelijk landschap in beeld wil brengen zal merken dat het schier onmogelijk is om de details op het maanoppervlak in de foto zichtbaar te maken zonder te voorkomen dat de rest van de foto helemaal zwart wordt. De Maan is namelijk zo verschrikkelijk fel ten opzichte van het nachtelijke landschap dat dit zonder trucs niet mogelijk is. Met een fotobewerkingsprogramma zou een foto van de Maan met details in een landschap samengevoegd kunnen worden, maar dit levert vaak geen realistisch beeld op. Het verschil in belichting is gewoon te groot.

De Maan in beeld
De Maan in beeld

       

De bovenstaande twee foto’s zijn elk een samenvoeging van twee afzonderlijke foto’s; één van de Maan zodat de details zichtbaar zijn, één van het ‘landschap’. Omdat het landschap hier in silhouet is weergegeven en de Maan niet op zijn helderst is heb ik het verschil in verlichting kunnen beperken. Toch blijft het erg moeilijk om de foto’s op een realistische manier samen te voegen.

De Maan in de schemering in beeld

Het mooiste is, om de Maan in de schemering in beeld te brengen te zetten, zoals in de onderstaande foto te zien is. Het lichtniveau van het landschap en de Maan komen overeen waardoor in één enkele belichting beiden goed gedetailleerd op de foto verschijnen.

De Maan in beeld
In de schemering is het perfect om de maan mooi op de foto te krijgen met het landschap erbij

Wil jij ook de Maan heel mooi in beeld brengen? Lees dan mijn e-book In het Maanlicht. Je kunt het verkrijgen via mijn website door de link te volgen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] dit jaar ben ik regelmatig op pad gegaan om de volle Maan te fotograferen. Hoog aan de hemel is de volle Maan eenvoudig te fotograferen: bij voorkeur met een flink […]

Wil
Wil
9 jaren geleden

Mijn “to do” lijst wordt steeds lager mede dankzij dit soort prachtig geïllustreerde verhalen.
Groet wil(w)

Jack
Jack
9 jaren geleden

Wederom een interessant artikel geïllustreerd met een serie mooie opnamen.