De Nikon Z fc voor een review

De Nikon Z fc voor een review

Ik kreeg van Cameraland en Nikon maar liefst twee keer een Nikon Z fc voor een review. Het bijzondere is, dat het een nieuwe mirrorless camera is in een ouderwets jasje. Hoewel de camera er misschien uitziet als een oude FM of FE, is het toch echt een heel moderne camera. Ik vertel je wat meer over deze Nikon Z fc.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De Nikon Z fc voor een review
De Nikon Z fc naast een analoge Nikon FE. Ze lijken veel op elkaar, vind je niet?
Ondanks dat is er meer dan een wereld van verschil tussen deze twee camera’s.

Wie van het uiterlijk van de oude analoge Nikon FM en FE houdt, zal zich zeker aangetrokken voelen tot de nieuwe Nikon Z fc. Deze camera lijkt op het eerste oog als twee druppels water op de oude modellen. Ik had gelegenheid om ze ook daadwerkelijk naast elkaar te hebben en te vergelijken.

Heb je ze eenmaal naast elkaar, dan blijken het twee totaal verschillende camera’s te zijn. Het is alleen het uiterlijk waar de vergelijking gemaakt kan worden. Als je de nieuwe Nikon Z fc optilt merk je al hoeveel minder gewicht je mee hoeft te nemen.

Een mirrorless camera met APS-C sensor

De oude Nikon FE en FM zijn beiden bestemd voor 35mm kleinbeeld negatief film. In moderne woorden, het zijn fullframe camera’s. De Nikon Z fc is echter een APS-C waardoor je te maken krijgt met een cropfactor van 1,5. Hoewel de sensor kleiner is dan een 35mm kleinbeeld negatief formaat, is de nieuwe Nikon Z fc wel wat groter.

De Nikon Z fc in een review
De nikon FE2 en de Z fc naast elkaar. Er zijn veel overeenkomsten.

Lees de volledige review met veel beeldmateriaal
op de website van Cameraland.nl

De nieuwe mirrorless camera heeft geen spiegel, wat de naam mirrorless al aanduidt. Dat betekent dat er geen groot en zwaar prisma nodig is voor het licht naar de zoeker te leiden. Dat is mede afhankelijk voor het lagere gewicht van de digitale camera.

Op pad met de Nikon Z fc voor een review

Ik had gelegenheid om de Nikon Z fc in verschillende omstandigheden te gebruiken. Op een kermis, tijdens het fotograferen van de Perseïden meteorenregen, een portretsessie en voor straatfotografie. Vooral dat laatstgenoemde leek me heel leuk om te doen met een camera die eruitziet alsof het een analoge spiegelreflex is.

Een reklame boodschap
Straatfotografie
Een dagje in een saaie stad. Maar het was leuk om de NIkon Z fc voor deze fotografie te gebruiken.
straatfotografie met de Nikon Z fc voor een review
straatfotografie met de Nikon Z fc voor de review.
straatfotografie met de Nikon Z fc voor de review.
Voor veel foto’s gebruikte ik dit keer de ingebouwde jpeg beelden.

Lees de volledige review met veel beeldmateriaal
op de website van Cameraland.nl

Een fijne camera in het gebruik

De Nikon Z fc ziet er niet alleen mooi uit (dat is natuurlijk persoonlijk, ik weet het), het is ook een camera die prettig in gebruik is en bovendien voorzien van de nieuwste snufjes. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het zonder nieuwe technieken hoeft te doen.

Denk aan oog autofocus, serieopnamen, en bijzondere functies zoals focus stacking en meervoudige belichtingen. Er is geen spiegel maar een digitaal scherm als zoeker zodat je al ziet hoe het resultaat zal zijn voor je de foto maakt. De jpeg engine levert mooie resultaten op. Uit noodzaak moest ik jpeg fotograferen, want Lightroom Classic accepteerde de raw beelden nog niet, en bleek was uiteindelijk geen straf. Alle foto’s op deze pagina zijn in-camera jpeg beelden.

Een bijenhal
Gewoon in jpeg met de camera ingesteld op zwartwit. Bedenk wel dat je met een jpeg ook echt geen kleur meer terug kan halen.
Je zit er aan vast.
Een aantrekkelijke camera
De Nikon Z fc is een aantrekkelijke camera.

Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn review op de website van Cameraland.nl. Daarin heb ik niet alleen de voordelen van de camera laten zien en hoe prettig het is om ermee te fotograferen, het artikel laat ook zien wat de minpunten van deze camera zijn.

Lees de volledige review met veel beeldmateriaal
op de website van Cameraland.nl

Door al deze plus- en minpunten goed tegen elkaar af te wegen hoop ik dat je met mijn review een goed overwogen beslissing kunt maken of deze camera dè camera voor jou is. Mocht je de Nikon Z fc dan willen kopen, overweeg dat dan via de affiliatie link op deze pagina te doen.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties