De Perseïden van 2019 en de volle Maan

Perseïden in 2018 Gefotografeerd tijdens het maximum en de avond vooraf aan het maximum. Let op de air glow Opnamens gestacked

Het is weer zover; de Aarde gaat door de jaarlijkse Perseïden meteorenzwerm. Dit betekent dat we weer kunnen genieten van veel vallende sterren. Althans, als de Maan geen roet in het eten had gegooid. Want helaas voor alle liefhebbers, het is volle Maan. In dit bericht vertel ik meer over de Perseïden van 2019 en de volle Maan.

Geschatte leestijd: 4 minuten

De Perseïden van 2019 en de volle maan

Op de nacht van het hoogtepunt van deze meteorenregen, van 12 op 13 augustus 2019, staat er een prachtige (bijna) volle Maan aan de hemel (95% verlicht). Om 4:49 uur gaat de Maan pas onder en om 5:45 uur gaat het alweer schemeren.

Dit betekent dat alleen de helderste meteoren te zien zullen zijn, en dat deze editie van de Perseïden moeilijk te fotograferen zal zijn. Het beste moment om te kijken, en fotograferen, zal rond 4:00 uur ‘s-morgens zijn. De Maan staat dan laag aan de horizon.

De Perseïden van 2019 en de volle maan
Zo zal de nachtelijke hemel eruit zien, met het landschap badend in het licht van de volle maan. Meteoren zullen dit jaar helaas moeilijk te zien zijn.

Kies een dag of twee dagen voor het maximum

Wil je iets meer kans op het fotograferen van de Perseïden van 2019 en de volle maan, dan adviseer ik om in de dagen vooraf aan het maximum te kijken. Hou dan de tijd dat de Maan onder gaat in het oog, zodat je weinig of geen last hebt van het felle maanlicht. Dit levert wat meer tijd op om eventuele vallende sterren te kunnen zien.

Een reklame boodschap

Op 9 augustus 2019 gaat de Maan om 00:59 uur onder, 10 augustus 2019 om 01:30 uur, en 11 augustus 2019 om 02:09 uur. Je hebt op die dagen iets meer tijd om een echter donkere hemel te gebruiken voor het spotten van vallende sterren. Je zou dan 20 tot 30 vallende sterren per uur kunnen zien.

http://hemel.waarnemen.com/maan/maanfasekalender.php
Kijk op http://hemel.waarnemen.com/maan/maanfasekalender.php voor meer informatie

De Perseïden 2019 en de volle Maan is een uitdaging

Dit jaar wordt het dus een uitdaging om de Perseïden te fotograferen. Maar ik zou het zeker proberen. Wil je wat tips, kijk dan naar mijn blogberichten van de afgelopen jaren. Zorg er in ieder geval voor dat je ISO waarde hoog genoeg is, want de vallende sterren zijn snel, en geven maar heel kort licht als ze verdampen bij het binnendringen van de atmosfeer.

De links naar mijn pagina’s over het fotograferen van vallende sterren zijn hier te vinden:
https://www.nandoonline.com/?s=vallende+sterren

Meer gedetailleerde informatie over de Perseïden vind je op
http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2019.html

Succes met het fotograferen, of het bekijken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze gerust onder dit bericht en natuurlijk antwoord ik zoveel mogelijk de vragen die er komen.

Perseïden in 2018 Gefotografeerd tijdens het maximum en de avond vooraf aan het maximum. Let op de air glow Opnamens gestacked
Perseïden in 2018, Gefotografeerd tijdens het maximum en de avond vooraf aan het maximum. Let op de groene air glow in de lucht.
Een Perseïde meteoor, samen met de Melkweg boven het Brixenthale, vanaf de Speichersee op de Salvenberg
Een Perseïde meteoor, in 2017, samen met de Melkweg boven het Brixenthale, vanaf de Speichersee op de Salvenberg
Met de Perseïden van 2019 en de volle maan zal het moeilijk zijn dit te fotograferen.
Collage van Perseïden boven de Waddenzee in 2016, samen met een felle bolide aan de horizon.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeffry
Jeffry
4 jaren geleden

Mooi stukje Nando. Zal lastig worden idd dit jaar, maar een aantal dagen ervoor ziet het er gunstig uit voor een heldere nacht. Succes als je op pad gaat.

Gr. Jeffry