Ze zijn weer voorbij gekomen, de jaarlijkse meteorenregen die misschien wel het hoogtepunt van alle nachtfotografie beschouwd kan worden. Met kans op 85 vallende sterren per uur is het moeilijk om er geen in beeld te krijgen. Maar toch, het valt niet altijd mee. Ik ben dit jaar ook weer een aantal nachten op pad geweest. In dit blogbericht zie je de Perseïden van 2021 die ik in beeld heb gekregen.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Het wordt prachtig aangekondigd. Maar liefst 85 vallende sterren per uur. Helaas is het in de Benelux minder gunstig om dit event te zien en fotograferen. Met alle lichtvervuiling kunnen we alleen de heldere meteoren zien waardoor het totaal zeker niet op 85 per uur uit komt.
Daarbij komt ook nog het probleem dat je niet de hele hemel in het oog kan houden, laat staan fotograferen. Je mist dus de meeste vallende sterren. Ooit heb ik uitgerekend dat je van geluk mag spreken als je er tussen de 5 en 10 per uur ziet. Lees mijn blog bericht 60 vallende sterren per uur, of toch niet er maar eens op na.
Die lastige bewolking
Of het nu 85 of 10 per uur is, wanneer je er elke 6 minuten eentje ziet zijn de Perseïden van 2021 zeker weer de moeite waard. Heb je de camera dan ook nog goed ingesteld, en op het juiste deel van de hemel, dan krijg je zeker een vallende ster in beeld. Soms spectaculair, vaker niet. Met elke vallende ster kun je in ieder geval een wens doen. Die wens is natuurlijk ‘het zien van een extreem heldere meteoor en die ook nog in de foto vangen‘.
Helaas speelde de bewolking tijdens de Perseïden van 2021 wel parten. Hoewel het niet helemaal bewolkt was, dreven er toch flinke wolkenpartijen over. Maar ook de hogere ijle bewolking veroorzaakte een soort nevel waardoor het nooit echt kraakhelder werd. Althans, niet in het Oosten van Noord-Brabant en het Noorden van Limburg.
Verschillende soorten foto’s tijdens de Perseïden 2021
Alleen maar foto’s van een sterrenhemel maken met de hoop er een aantal mooie vallende sterren in te vangen vind ik niet zo spannend. Ik hou ervan om wat variatie te hebben, niet alleen wat betreft locatie. Zoals ik het zie zijn er een vijftal verschillende beelden te maken van alle foto’s die tijdens deze nachten geschoten worden.
Een mooie nachtfoto met meteoor
Heb je een mooie locatie voor de Perseïden 2021 uitgezocht, dan is dat natuurlijk je belangrijkste onderwerp in de foto. Je hebt dan maar een of twee meteoren nodig in de sterrenhemel daarboven om een aantrekkelijk beeld te hebben. Voor dit jaar had ik het kasteel Heeswijk-Dinther uitgekozen, waar ik eerder ook al de indrukwekkende komeet Neowise boven gefotografeerd had.
Die ene heldere meteoor
Soms heb je die ene heldere meteoor op de foto. De mooiste die ik gezien en gefotografeerd heb was in 2016 boven de waddenzee. Ook dit jaar zag ik tijdens de Perseïden van 2021 een fantastische heldere meteoor die ik bovendien in beeld kreeg. Die ene meteoor kan een eigen foto waard zijn.
Ik zag het al tijdens het fotograferen van de Perseïden 2021 dat deze heldere meteoor verscheen. Het punt waar deze vandaan kwam lag niet in het sterrenbeeld Perseus. Met andere woorden, dit was geen Perseïde. Toch mag dit de pret niet drukken.
De Melkweg
Tijdens het fotograferen van de Perseïden 2021 heb je waarschijnlijk de Melkweg wel gezien. Je bent op een donkere locatie, en juist op die plek is de Melkweg ook perfect te fotograferen. Neem die gelegenheid, want het kan een mooi extra beeld opleveren van een nacht fotograferen.
Het mooiste is natuurlijk een foto met de Melkweg, samen met een meteoor. Dat lukt niet altijd, maar de kans op een nacht met veel vallende sterren is groot.
Een compilatie
Al vallende sterren van de Perseïden komen uit één punt aan de hemel. Althans, de meesten. Dit punt ligt in het sterrenbeeld Perseus. Het is mogelijk om alle foto’s met vallende sterren van de Perseïden 2021 samen te voegen tot één enkel beeld. Als je dan de rotatie van de hemel corrigeert, die je daadwerkelijk alle vallende sterren uit dat ene punt aan de hemel komen.
Het samenvoegen kost wat werk, maar het eindresultaat kan fantastisch zijn. Wat ik nog een keer wil doen, is de foto’s van meerdere nachten samenvoegen. Dit staat op mijn to-do-list.
Sterrensporen
Stel dat je geen enkele interessante meteoor in beeld hebt gekregen, dan zit je met een enorme hoeveelheid foto’s van de sterrenhemel. Zeker als je uren achtereen hebt gefotografeerd zonder je camera verzet te hebben. Wat moet je daarmee? Nou, je kunt er altijd nog een sterrensporen foto van maken.
Haal er alle vliegtuigen uit, eventuele Iridium flares, en je kunt een prachtig beeld maken van al je foto’s. Zo is de nacht fotograferen nooit voor niets geweest.
Heb jij een mooie foto van de Perseïden 2021?
Heb jij een mooie foto met de Perseïden 2021 in beeld? Plaats deze dan onder dit bericht. De mooiste zal ik verzamelen in een apart blogbericht. Ik ben benieuwd naar je resultaat.
Als constante lezer van deze blog moet ik toch minstens één keer reageren en je feliciteren met het goede werk. Ga vooral zo door
Dank je wel, Anissa. Dat is fijn om te horen.
is weer een mooie blog
Dank je, Dennis. Ben je zelf ook op pad geweest?