De Profoto B10 review

Wie mij een beetje volgt weet dat ik sinds enkele jaren gebruik maak van de flitsers van Profoto. De Profoto A1 reportage flitser heeft mijn Canon flitsers vervangen, waardoor ik nu naadloos kan schakelen tussen een (draadloze) reportage flitser en de grotere Profoto B1 en B2 flitslampen. Dit is een keuze die weliswaar kostbaar is, maar zoveel meer gemak met zich mee brengt, waardoor ik niet langer met techniek bezig hoef te zijn en meer aandacht kan geven aan de foto zelf. Nu zijn er de Profoto B10 flitsers, waarvan ik een review heb gemaakt.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De Profoto A1

Tijdens mijn bruiloft reportages heb ik een mooie rolkoffer bij me waar alle flits materialen mooi in passen. Daarnaast heb ik de schoudertas met mijn camera(‘s) en objectieven. Hoewel dit perfect werkt, is het soms wat logistiek gepuzzel – waar ik overigens altijd netjes en zonder problemen uitgekomen ben.

De Profoto B1 en B2

De Profoto B1 en B2 flitsers zijn prachtige lichtbronnen die volledig draadloos werken. De energie komt uit een accu en de aansturing gaat via de Air-Remote trigger, of de Profoto A1 flitser waarin deze trigger ingebouwd zit. Maar beide flitsers hebben elk hun kleine nadelen.

De Profoto B1 en B2 naast elkaar
De Profoto B1 en B2 naast elkaar

De Profoto B1 is erg groot en zwaar, en kan bij het leeg raken van de accu niet aan een andere stroombron gelegd worden. Zodoende zou een tweede accu verstandig zijn als de verwachting is dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden.

De Profoto B2 is klein en heel compact, waarbij de energie via een los accupack geleverd wordt. En daar zit het nadeel: tussen accupack – die tevens de bediening bevat – en flitskop zit een kabel. Helemaal draadloos is het systeem dus niet. Wat dan weer een voordeel is, is de mogelijkheid tot het aansluiten op het lichtnet, wat geen overbodige luxe is gezien de beperkte capaciteit van de accu.

Profoto B10 en de Canon EOS R

De profoto B10

Beiden flitsers zijn mooi, prettig in de bediening, en zo robuust als maar nodig is. Profoto heeft een tijdje geleden de B10 flitser geïntroduceerd. Dit is een flitser die in mijn ogen de pluspunten van de B1 en B2 heeft overgenomen. Tegelijkertijd zijn veel van de minpunten aangepakt. Ze zijn klein – zo groot als een flinke 70-200mm f/2,8 lens – en licht. Ze hebben een flinke accucapaciteit en leveren ruim 250 Ws aan licht.

Een reklame boodschap

Er zijn meer voordelen aan deze kleine krachtpatsers. Ze hebben een prachtig continu licht ingebouwd, dat traploos in zowel intensiteit als in kleurtemperatuur ingesteld kan worden. De regeling van de flitskracht is 9 STOPS en instelbaar op 0,1 STOP nauwkeurig. Waarschijnlijk zal een instelling nooit zo nauwkeurig nodig zijn.

Ze zijn bovendien via Bluetooth draadloos te bedienen. Dit kan handig zijn voor het continu licht van een afstand te bedienen. Ze kunnen bovendien niet alleen via de accu van stroom voorzien worden, maar ook via het lichtnet. Daarbij heeft Profoto de lichtnet adapter zo mooi en praktisch vormgegeven dat het alleen al een compliment waard is.

Profoto B10 met lader, slim gevormd en ook bruikbaar om de flitser op het lichtnet aangesloten te gebruiken
Profoto B10 met lader, slim gevormd en ook bruikbaar om de flitser op het lichtnet aangesloten te gebruiken

Mijn overstap naar de Profoto B10

IK heb besloten om over te stappen op de Profoto B10. Het kleine formaat, de krachtige accu en de flexibiliteit de deze flitser biedt, hebben me overtuigd. Bovendien is het continu licht een welkome toevoeging.

Ik heb hierdoor ook de mogelijkheid gekregen om op een heel eenvoudige manier een flitser in een rugzak of schoudertas te stoppen. De drempel om met extra licht te werken is daardoor nog makkelijker geworden. Het is niet langer nodig om altijd een grote rolkoffer mee te nemen. Dat heeft een groot voordeel.

Profoto levert bij de set B10 flitsers een handige, goed doordachte rugzak. Hierin passen niet de flitsers, maar ook laders, een camera, lens, laptop of tablet.

De trolley voor reportages, met inhoud
De trolley voor reportages, met inhoud – dankzij de B10 flitsers is er nu ruimte voor mijn camera en de twee belangrijkste objectieven: de EF 35mm f/1,4L II en de EF 85mm f/1,4L. Mijn lampstatieven passen perfect in de statiefhouder aan de zijkant van de rolkoffer

Lees de uitgebreide review van de Profoto B10
op Cameraland.nl 
https://www.cameraland.nl/blog/review-profoto-b10

Mijn oordeel over de Profoto B10

Het mag duidelijk zijn dat ik erg te spreken ben over deze flitsers. Het werken tijdens opdrachten bleek veel prettiger en sneller te zijn dan met de voorgangers. En het is mogelijk om ook de grotere RFi licht modifiers te blijven gebruiken. Toch is het duidelijk dat het systeem eigenlijk bedoeld is voor het compacte OCF systeem.

Profoto B10 met RFi softbox 4" octa tijdens het maken van bedrijfsportretten
Profoto B10 met RFi softbox 4″ octa tijdens het maken van bedrijfsportretten
Gebruik van de Profoto B10 videolight; continu licht om net dat beetje schaduw op te lichten
Gebruik van de Profoto B10 videolight; continu licht om net dat beetje schaduw op te lichten. De flitser is licht genoeg om door een assistent te hanteren, en krachtig genoeg om voldoende licht te geven.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
5 jaren geleden

Mooi blog en prachtige flitsers
Ik zag ook delen op Google+ staan, maar die verdwijnt per 2 April Googlestopt ermee