Menu Sluiten

De Profoto B10 review

Wie mij een beetje volgt weet dat ik sinds enkele jaren gebruik maak van de flitsers van Profoto. De A1 reportage flitser heeft mijn Canon flitsers vervangen, waardoor ik nu naadloos kan schakelen tussen een (draadloze) reportage flitser en de grotere B1 en B2 flitslampen. Dit is een keuze die weliswaar kostbaar is, maar zoveel meer gemak met zich mee brengt, waardoor ik niet langer met techniek bezig hoef te zijn en meer aandacht kan geven aan de foto zelf.

De Profoto A1

 

Tijdens mijn bruiloft reportages heb ik dan een mooie rolkoffer bij me waar alle flitser materialen mooi in passen. Daarnaast heb ik de schoudertas met mijn camera(‘s) en objectieven. Hoewel dit perfect werkt, is het soms wat logistiek gepuzzel – waar ik overigs altijd netjes en zonder problemen uitgekomen ben.

Advertisements

De Profoto B1 en B2 flitsers zijn prachtige lichtbronnen die volledig draadloos werken. De energie komt uit een accu en de aansturing gaat via de Air-Remote trigger, of de A1 flitser waarin deze trigger ingebouwd zit. Maar beide flitsers hebben elk hun kleine nadelen.

De Profoto B1 en B2 naast elkaar
De Profoto B1 en B2 naast elkaar

De A1 is erg groot en zwaar, en kan bij het leeg raken van de accu niet aan een andere stroombron gelegd worden. Zodoende zou een tweede accu verstandig zijn als de verwachting is dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden.

De B2 is klein en heel compact, waarbij de energie via een los accupack geleverd wordt. En daar zit het nadeel: tussen accupack – die tevens de bediening bevat – en flitskop zit een kabel. Helemaal draadloos is het systeem dus niet. Wat dan weer een voordeel is, is de mogelijkheid tot het aansluiten op het lichtnet, wat geen overbodige luxe is gezien de beperkte capaciteit van de accu.

Profoto B10 en de Canon EOS R

 

Beiden flitsers zijn mooi, prettig in de bediening, en zo robuust als maar nodig is. Profoto heeft een tijdje geleden de B10 flitser geïntroduceerd. Dit is een flitser die in mijn ogen de pluspunten van de B1 en B2 heeft overgenomen, en tegelijkertijd de minpunten heeft aangepakt. Ze zijn klein – zo groot als een flinke 70-200mm f/2,8 lens – en licht, ze hebben een flinke accucapaciteit en leveren ruim 250 Ws aan licht.

Er zijn meer voordelen aan deze kleine krachtpatsers. Ze hebben een prachtig continu licht ingebouwd, dat traploos in zowel intensiteit als in kleurtemperatuur ingesteld kan worden. De regeling van de flitskracht is 9 STOPS en instelbaar op 0,1 STOP nauwkeurig (wat waarschijnlijk nooit zo nauwkeurig nodig zal zijn). Ze zijn via Bluetooth draadloos te bedienen (handig voor het continu licht te bedienen), en kunnen niet alleen via de accu van stroom voorzien worden, maar ook via het lichtnet. Daarbij heeft Profoto de lichtnet adapter zo mooi en praktisch vormgegeven dat het alleen al een compliment waard is.

Advertisements
Profoto B10 met lader, slim gevormd en ook bruikbaar om de flitser op het lichtnet aangesloten te gebruiken
Profoto B10 met lader, slim gevormd en ook bruikbaar om de flitser op het lichtnet aangesloten te gebruiken

 

Het kleine formaat, de krachtige accu en de flexibiliteit de deze flitser biedt, zowel op flitsgebied als op continu licht gebied, hebben me doen besluiten om mijn trouwe B1 en B2 flitsers te vervangen. Ik heb hierdoor ook de mogelijkheid gekregen om op een heel eenvoudige manier een flitser in een rugzak of schoudertas te stoppen… zo compact en licht zijn ze. De drempel om met extra licht te werken, of alleen al ter beschikking te hebben, is daardoor nog makkelijker geworden, zonder direct een zware rolkoffer mee te nemen. Profoto levert standaard bij de set B10 flitsers een handige, goed doordachte rugzak waar niet alleen de flitsers in passen, maar ook laders, een camera, lens, laptop of tablet.

De trolley voor reportages, met inhoud
De trolley voor reportages, met inhoud – dankzij de B10 flitsers is er nu ruimte voor mijn camera en de twee belangrijkste objectieven: de EF 35mm f/1,4L II en de EF 85mm f/1,4L. Mijn lampstatieven passen perfect in de statiefhouder aan de zijkant van de rolkoffer

 

Lees de uitgebreide review van de Profoto B10 op Cameraland.nl: https://www.cameraland.nl/blog/review-profoto-b10

Het mag duidelijk zijn dat ik erg te spreken ben over deze flitsers. Het werken tijdens de opdrachten, die ik sinds de aanschaf heb gehad, bleek prettiger en sneller te zijn dan met de voorgangers. En het is mogelijk – hoewel de flitsers duidelijk zijn gebouwd voor het meer portable OCF systeem – om ook de grotere RFi licht modifiers te blijven gebruiken. Tijdens het komende trouwseizoen zullen de flitsers zich verder kunnen bewijzen.

Profoto B10 met RFi softbox 4" octa tijdens het maken van bedrijfsportretten
Profoto B10 met RFi softbox 4″ octa tijdens het maken van bedrijfsportretten

 

Gebruik van de Profoto B10 videolight; continu licht om net dat beetje schaduw op te lichten
Gebruik van de Profoto B10 videolight; continu licht om net dat beetje schaduw op te lichten. De flitser is licht genoeg om door een assistent te hanteren, en krachtig genoeg om voldoende licht te geven.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
1 jaar geleden

Mooi blog en prachtige flitsers
Ik zag ook delen op Google+ staan, maar die verdwijnt per 2 April Googlestopt ermee

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x