De review van de Canon EOS R5

De canon EOS R5 mirrorless camera

Ik kreeg van Canon Nederland de nieuwste full frame mirrorless camera voor een review. Gedurende een ruime week heb ik deze camera mogen uitproberen en gebruiken voor twee huwelijksreportages en landschapsfotografie. Dit is de review van de Canon EOS R5.

Geschatte leestijd: 8 minuten

De review van de Canon EOS R5
De Canon EOS R5

Het was fantastisch om de Canon EOS R5 uit te mogen proberen. Een week lang genieten van de nieuwste mirrorless full frame camera van Canon, met als hoogtepunt twee bruiloften. Dit gaf me de gelegenheid om deze krachtpatser naast mijn Canon EOS 5D mark IV te gebruiken.

Lees ook mijn artikel over de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6
De keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6

De opvolger van de Canon EOS R… of zoiets

Een hele tijd geleden kreeg ik van Cameraland.nl de Canon EOS R voor een review. Dit was de eerste mirrorless fullframe camera van Canon. Opvallend was de zogenaamde touch-bar, een heel nieuw bedieningsknop, of paneel, dat uiteindelijk voor mij – en met mij vele anderen – niet werkte. Hoewel de Canon EOS R geen slechte camera was, bleek deze touch-bar voldoende reden te zijn om niet met deze camera te gaan fotograferen.

De canon eos r, de eerste fullframe mirrorless camera van Canon
Canon EOS R in vogelvlucht

Later, toen ik de prachtige Canon RF 70-200mm f/2,8L IS USM in handen kreeg, mocht ik wederom met de Canon EOS R fotograferen. Het bevestigde mijn eerste indruk van deze touch-bar.

De RF70-200mm f/2,8L IS USM op de Canon EOS R
De Canon EOS RF 70-200mm f/2,8L IS USM op een Canon EOS R

Meer over de Canon EOS R en de Canon RF 70-200mm f/2,8L IS USM
is te vinden in de artikelen:
Review van de Canon EOS R
en
Review van de Canon RF70-200mm

De Canon EOS R5, de volwassen mirrorless camera

Na veel speculaties en een hele lange aanloop naar de lancering, was het dan eindelijk zover. De Canon EOS R5 zag het daglicht en ik mocht deze kleine krachtpatser gaan gebruiken. Ik was even bang voor een nieuwe touch-bar, maar Canon was zo verstandig om deze weg te laten en een meer traditionele layout aan knoppen te gebruiken. Deze camera is duidelijk de mirrorless versie van de vertrouwde Canon EOS 5D mark IV.

De canon EOS R5 mirrorless camera
De canon EOS R5 mirrorless camera, met links de camera samen met de nieuwe battery grip

Een paar opvallende details. De resolutie is naar 45 megapixels gegaan. Er is geen touch-bar, maar een normale AF-ON knop en joystick. De camera heeft oog-AF, gezichts-AF en lichaams-AF. Er is een ingebouwde beeldstabilisatie die tot 8 stops reikt. De camera schiet tot maximaal 20 beelden per seconde, in volledige stilte. En de camera heeft een dubbel kaartslot. Gelukkig maar.

Een bruiloft met de Canon EOS R5
Een dubbel kaartslot voor een huwelijksreportage vind ik een verplichting. De Canon EOS R5 heeft er twee. Dus altijd direct een backup tijdens het fotograferen

Video tot in 8K resolutie

Jawel, je leest het goed. Een video resolutie van 8K, in maximaal 30 beelden per seconde. Erg lang kun je daar niet mee filmen, en voor de firmware update werd de camera zo warm dat je niet lang in deze resolutie kon filmen.

Een reklame boodschap

Ik heb in de week die ik met de Canon EOS R5 kon doorbrengen niet gefilmd. Ik kan dus niets zeggen over filmfuncties, prestaties of de beruchte hitte die ontstaat bij het filmen in die hoge resoluties. Wat ik wel kan vertellen, is het sterk verbeterde film menu. Het is nu veel overzichtelijker om je camera voor film in te stellen.

filmen met de Canon EOS R5
Het film menu van de Canon EOS R5 is sterk verbetert ten opzichte van de Cano EOS 1Dx mark III.

In de praktijk fotograferen met de Canon EOS R5

Ik heb eerder al een artikel geschreven over mijn landschapsfotografie met de Canon EOS R5. Het was een heel prettige ervaring om deze camera in het veld te gebruiken. Het klapscherm is erg handig, en de handmatige scherpstelhulp maakt het eenvoudig om op de juiste plek scherp te stellen.

Lees meer over de landschapsfotografie met de Canon EOS R5
in mijn artikel ‘Op stap met de Canon EOS R5

Het meest interessante was het gebruik van de Canon EOS R5 voor een tweetal huwelijksreportages. Dit gaf de gelegenheid om de camera naast de Canon EOS 5D mark IV te gebruiken, om zo een mooi vergelijk te kunnen maken. Het was al snel duidelijk dat de oog-AF en gezichts-AF het fotograferen een heel stuk makkelijker maakt. De camera herkent perfect te plek waar scherp gesteld moet worden; op het oog. Via het touchscreen is het heel eenvoudig om het scherpstelpunt op een ander gezicht – of oog – te zetten.

De Canon EOS 5D mark IV naast de Canon EOS R5 - de review van de Canon EOS R5
De Canon EOS 5D mark IV naast de Canon EOS R5 tijdens een trouwreportage.

Hoewel ik de Canon EOS 5D mark IV een fantastische camera vind, die perfect voor het werk als trouwfotograaf geschikt is, had ik al snel de voorkeur om de Canon EOS R5 te pakken.

Lees ook mijn ervaringen over oververhitting waarschuwingen
Oververhitting EOS R5 en de oplossing

Lees mijn review van de Canon EOS R5 op Photofacts

De resultaten van de Canon EOS R5 zijn zoals verwacht goed. De camera heeft een ISO prestatie die ongeveer een stop hoger ligt dan de Canon EOS 5D mark IV, en het dynamisch bereik is fantastisch.

foto zonder bewerking uit de Canon EOS R5foto met bewerking uit de Canon EOS R5
Het dynamisch bereik is voldoende om onderbelichting heel ver te corrigeren. Links is de foto rechtstreeks uit de camera, links bewerkt in Lightroom.

Ik heb geen echte vergelijkende testen uitgevoerd. Daarvoor was een week met deze camera gewoon veel te kort. Dit vind ik ook niet het meest interessante aan deze camera. Het meest interessante is het fantastische autofocus systeem.

Een trouwreportage met de Canon EOS R5
Een trouwreportage met de Canon EOS R5 is heerlijk om te doen. De autofocus werkt fenominaal.

Wil je mijn uitgebreide review van deze camera lezen?
Kijk dan op de website van Photofacts,
waar ik alle aspecten die ik belangrijk vind de revue laat passeren.

low light fotografie met de Canon EOS R5
De autofocus werkt perfect in donkere omgevingen. Ik heb het modellicht van een losse flitser gebruikt om het bruidspaar bij te lichten.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze camera. Heb je interesse in een Canon EOS R5, overweeg deze dan via de links op deze pagina te kopen bij Cameraland.nl.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties