De review van de Sony A7 IV

De review van de Sony A7 IV

Een tijd geleden kreeg ik van Sony Nederland de nieuwste mirrorless camera om te gaan testen. Dit was de Sony A7 IV. Gedurende enkele weken heb ik de camera uitgeprobeerd, en mezelf afgevraagd of een upgrade de moeite waard zou zijn. Dit blogbericht over de review van de Sony A7 IV.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Er zijn ten tijde dat ik dit schrijf een aantal fotografen in mijn omgeving die de Sony A7 III gebruiken. En niet voor niets, want deze camera combineert een goede autofocus met een prettige resolutie. Bovendien is de camera heel geschikt voor de videograaf. Toch is deze camera niet meer de jongste en de autofocus, hoe goed ook, is min of meer verouderd. Dat komt met name door de beperking van de oog-AF en het gebrek aan de real-time AF tracking. Met andere woorden, er zijn veel camera’s die op dat gebied inmiddels beter presteren.

De review van de Sony A7 IV op Photofacts

Ik heb de review van de Sony A7 IV gemaakt voor het blog van Photofacts. Alle bevindingen over deze camera, compleet met de gedetailleerde resultaten kun je op de website van Photofacts lezen. Ik wil me in dit blogbericht dan ook voornamelijk richten op een aantal van de verbeteringen of veranderingen die Sony heeft toegepast op haar nieuwste camera. Wil je de complete review lezen? Volg dan de link naar Photofacts.

Lees mijn complete Nederlandse review van de Sony A7 IV op het blog van Photofacts.

De review van de Sony A7 IV
De Sony A7 IV en de Sony A7 III broederlijk bij elkaar. Wat zijn de verschillen? Is het waard om te upgraden?

Het uiterlijk van de nieuwe Sony A7 IV

Een van de belangrijkste verschillen tussen de versie III en IV is de ergonomie. Sony is van oudsher al niet de beste op dit vlak, maar met de A7 IV zijn er aanzienlijke verbeteringen gemaakt die de camera veel prettiger in gebruik maken.

Met name de grip is beter vorm gegeven zodat het beter in de hand ligt. De body is ook iets dikker, zodat het gevoel in de hand prettiger is. De camera komt heel dicht bij het gevoel dat de Sony A1 geeft, en dat is positief.

Review van de Sony A7 IV
Het vasthouden van de Sony A7 IV is in alle opzichten prettiger dan bij zijn voorganger.
De bovenste foto is de Sony A7 III, de onderste de Sony A7 IV

De meeste knoppen van de Sony A7 IV hebben ook een upgrade gekregen. Ze zijn van betere kwaliteit. Een van de uitzonderingen is het rotatiewiel op de achterzijde, dat nog steeds gevoelig is voor onbedoeld indrukken bij het roteren.

Het EV correctiewiel is niet langer voorzien van een opdruk. Je kunt de knop nu naar wens programmeren indien je dit wiel niet voor de belichtingscorrectie gebruikt. Er is tevens de mogelijkheid om dit wiel te blokkeren.

De review van de Sony A7 IV
Een overzicht van de knoppen van de Sony A7 IV. De kwaliteit van de knoppen is verbeterd, Helaas is het rotatiewiel op de achterzijde niet verbeterd.

Voor de filmer

Het zal opvallen dat de opname knop voor het filmen van positie gewijzigd is. Deze is nu omgewisseld met de C1 knop. Belangrijker is de schakelaar die onder het PASM wiel zit. Hiermee is te schakelen tussen foto, film of de Q&S knop. Het is voor de filmer nu makkelijker om de belichting naar wens in te stellen, zonder de verplichting om direct in het menu te duiken.

De derde en vierde generatie naast elkaar
De bovenzijde van de Sony A7 III naast de Sony A7 IV.

Lees mijn complete Nederlandse review van de Sony A7 IV op het blog van Photofacts.

Een verbeterde autofocus

De autofocus van de Sony A7 III is niet slecht, maar het is wel verouderd. Dit valt pas goed op als je dit vergelijkt met de Sony A7 IV. Het is nu mogelijk om in alle autofocus instellingen de oog-AF te gebruiken, zowel voor mensen, dieren als vogels. De camera heeft ook de moderne real-time AF tracking gekregen. In feite is dit al voldoende om een upgrade te overwegen, tenzij je deze mogelijkheden niet of nauwelijks gebruikt.

Een reklame boodschap
AF instellingen
In de nieuwe menu structuur vind je ook de up-to-date instellingen voor de autofocus terug. Dit is slechts een greep uit de instelmogelijkheden.

Resolutie en snelheid

De Sony A7 IV heeft een nieuwe back illuminated sensor van 33 megapixels. Deze grotere resolutie biedt je wat extra detaillering en ruimte om te croppen mocht het nodig zijn. Hoewel het niet een sensor met de nieuwste technieken is, presteert deze beter bij moeilijke lichtomstandigheden vergeleken met de 25 megapixel sensor uit de Sony A7 III.

De snelheid van de camera is hetzelfde gebleven. De Sony A7 IV biedt een maximum van 10 beelden per seconden, onder voorwaarden. Je moet daarbij in jpeg of gecomprimeerd raw fotograferen, en met de elektronische sluiter. Wijk je af van deze instellingen, door bijvoorbeeld ongecomprimeerd raw te kiezen of een mechanische sluiter, dan zakt de snelheid in tot een maximum van 6 beelden per seconde.

Rolling shutter effect
Met de elektronische sluiter haal je 10 beelden per seconden, maar met een aanzienlijk rolling shutter effect.

Hou er rekening mee dat bij het fotograferen met de elektronische sluiter er een sterk rolling shutter effect is. Lijnen die haaks op de richting van de beweging staan zullen sterk vervormd worden. Je kunt overschakelen naar de mechanische sluiter om dit te voorkomen, maar je haalt dan maximaal 6 beelden per seconde. Hiermee is de Sony A7 IV niet heel geschikt voor echte actiefotografie. Dit rolling shutter effect heb ik niet gezien bij het filmen, zowel in 1080p als 2160p.

Is een upgrade de moeite waard?

Ik denk dat de Sony A7 IV het beste vergeleken kan worden met zijn voorganger. Het is immers de opvolger van die populaire camera. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd, waaronder in het uiterlijk en de ergonomie, alsmede de techniek van de autofocus. Hoewel er meer veranderingen en verbeteringen zijn, denk ik dat deze het belangrijkste zijn.

de review van de Sony A7 IV
De Sony A7 IV is heel geschikt voor portretten en het fotograferen van mensen in het algemeen.
(Emy en Davey, Sony A7 IV met FE 24-105mm G op 95mm – ISO 4000 – f/4 – 1/250)

De doelgroep voor deze camera is duidelijk de filmer en de allround fotograaf. De camera is niet bepaald geschikt voor actie fotografie, maar presteert beter voor bijvoorbeeld landschapsfotografie of portretfotografie of eventfotografie.

Upgrade naar de Sony A7 IV of niet?

Heb jij een Sony A7 III, dan zal een upgrade naar de Sony A7 IV zeer zeker de moeite waard zijn. Alleen al de verbeteringen aan de autofocus zullen een aanzienlijke verbetering brengen. Combineer dit met een betere ergonomie, verbeterde menu structuur, en alle andere kleine verbeteringen.

Echter, gebruik je nauwelijks of geen oog-AF of focus tracking, dan is de upgrade minder de moeite waard. Zeker voor het meerbedrag dat Sony vraagt, wordt het een dure investering voor de resterende marginale veranderingen. Natuurlijk moet je voor jezelf bepalen of dat het geval is.

Lees mijn complete Nederlandse review van de Sony A7 IV op het blog van Photofacts.

De Sony A7 IV vergeleken met de concurrentie

Ben je op zoek naar een geschikte nieuwe camera, overweeg dan ook zeker de concurrerende cameramerken. Vergelijk je de Sony A7 IV met bijvoorbeeld de Canon EOS R6 of de Nikon Z 6 II, dan blijft de Sony met deze vierde generatie van de Alpha 7 op meerdere vlakken nog wat achter. Begrijp me niet verkeerd, de Sony A7 IV is een goede camera, maar niet een betere camera vergeleken met zijn concurrenten. Bedenk ook dat de Sony A7 III nog steeds verkrijgbaar is, en ondanks de verbeteringen van de opvolger nog steeds een capabele camera is.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
petro vd herik
petro vd herik
1 jaar geleden

Dag Nando,

prima review, twijfel tussen a 1 en a7 iv i
is groot, het prijsverschil is ook erg groot.
doe veel sport en vogel fotografie, heb nu de a 9 ook prima, deze camera heeft wat dingetjes die soms lastig zijn , weggschrijven beelden, spontaan bel.comp. knop verdraait zonder dat je het eerst doorhebt, trage opstart
twijfel blijft nog even, heb je goede raad?

Jan van Diepen
Jan van Diepen
2 jaren geleden

Hallo Nando,
Heb het fotograferen weer opgepakt maar wil van de zware spiegelreflex af.
Mijn voorkeur gaat uit naar landschap en vogelfotografie.
Ben me aan het oriënteren voor een systeemcamera met wat glas.
Heb nu Nikon D750 + glas. Heb je nog een goeie tip voor me, autofocussysteem is wel belangrijk ivm vliegende vogels.
Groet Jan