De rode zonsondergang dankzij Saharazand

De rode zonsondergang dankzij Saharazand

We houden allemaal van een prachtige rode zonsopkomst of zonsondergang. Die momenten zijn fantastisch om te fotograferen. Die rode kleur krijg je niet zomaar, daar is wel wat voor nodig. Veel vocht in de lucht is een mogelijkheid, maar het mag ook stof en as zijn van een vulkaanuitbarsting. Of zand. Rond half februari 2021 hadden we de rode zonsondergang dankzij Saharazand.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het komt regelmatig voor, dat er zand vanuit de Sahara door wind hoog de atmosfeer in wordt geblazen. Dat zand, wat eerder stof is dan echt zand, kan hoog in de lucht vele duizenden kilometers verplaatst worden.

De rode zonsondergang dankzij Saharazand
Satelliet opname van Saharazand, gefotografeerd door NASA-NOAA’s Suomi NPP satelliet
(credit: NASA Worldview)

Zand vanuit de Sahara waait vaak richting de Amazone, helemaal naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het is zelfs noodzakelijk voor de ecologische balans. Net zoals het de duizenden kilometers naar het Westen kan waaien, kan het ook naar het Noorden geblazen worden. Als dat gebeurt kan het hier terecht komen. En dan is de kans op de rode zonsondergang erg groot, dankzij Saharazand.

Saharazand in Nederland

In de week na de winterse taferelen in Nederland kwam het saharazand in deze richting. Het werd in het nieuws al aangekondigd en jawel, ook ik ging op pad tijdens zonsondergang en zonsopkomst om te zien of het zand daadwerkelijk voor die mooie kleuren zou zorgen.

Een reklame boodschap
De rode zonsondergang dankzij Saharazand
De zonsondergang was mooi maar minder bijzonder dan dit restant wolk, dat heel mooi rood kleurde in de avondschemering. Maar of dit nu door het Saharazand kwam?

De voorspellingen noemden zaterdag 20 februari als de dag dat het zand onze contreien zou bereiken. Later werd die datum opgeschoven naar zondag en zelfs maandag. Hoe dan ook, de avondschemering en ochtendschemeringen tijdens die dagen waren voorzien van prachtige rode kleuren.

Ik heb het idee dat het zand pas op woensdag echt boven Nederland hing want die hele dag hing er een aparte crème/beige kleur in de heiige lucht, met een obscure zon die er niet helemaal doorheen kon komen. Vooral tijdens zonsondergang kleurde de lucht prachtig, met een mengeling van wolken en condens strepen, maar het was pas tot in de schemering voordat ik een plek had waar ik nog op de valreep een foto van de kleurenpracht kon vastleggen.

avondschemering
De avondschemering op woensdag 24 februari 2021, op het vertrouwde plekje in Helmond.

Wel of niet dankzij Sarahazand maakt niet uit

Of de rode kleuren nu echt dankzij het Saharazand ontstonden, of toch niet, maakt in feite niet uit. De ochtenden en avonden waren prachtig om te zien en fotograferen. Daar gaat het uiteindelijk om.

Desalniettemin, als er dergelijke voorspellingen zijn, is het zeker de moeite waard om te gaan fotograferen. Zorg dan ook dat je al wat mooie plekken in gedachten hebt zodat je in ieder geval de kans hebt om mooie foto’s te maken, ongeacht hoe het licht zal zijn. Hieronder zijn enkele foto’s die ik gemaakt heb.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack Verstappen
Jack Verstappen
3 jaren geleden

Een prachtige serie opnamen waarbij de mooie kleuren de motieven completeren.