Menu Sluiten

De Strabrechtse Heide bij de volle maan

In het licht van een volle maan is de natuur geheimzinnig, mysterieus en sprookjesachtig. Als je de tijd neemt om je ogen aan de duisternis te wennen zal het maanlicht magisch aandoen. Op 29 september was het volle maan, maar de dag daarvoor èn de dag daarna is het toch ook een beetje volle maan. Met het voornemen wat beeldmateriaal te maken voor de aankomende workshop ‘Nachtfotografie‘ zijn we de Strabrechtse Heide op gegaan voor een aantal foto’s.

Advertisements

Helemaal helder was het niet. IJle sluierbewolking, hoog in de atmosfeer, temperde het licht van de maan en lichtte de hemel op. Een prachtige kraakheldere hemel vol sterren is mooi, maar met een volle maan is het veel indrukwekkender als er dit soort bewolking hangt.

Maar pas op. Straat lantaarns, vooral die oranje/rode natrium verlichting, is een smet op de foto’s. Helaas stonden er op de plaats waar we aan het fotograferen waren een aantal. En toen vroeg mijn vriendin of er ook zoiets als sundogs bij het maanlicht bestond. Want, daar… En ja, hoor: een maanversie van een sundog.

Wanneer het licht van de zon in hoge ijle wolken van ijskristallen gereflecteerd wordt ontstaan ‘sundogs’. Ze staan altijd op 22° links en rechts van de zon. Ook het maanlicht kan dit verschijnsel oproepen. En dan heet het ‘moondogs’. In de onderstaande foto is een prachtige ‘moondog’ te zien.

Moondogs (Paraselenae, of ook wel parselenae genoemd) zijn vaak niet helder genoeg om kleur te onderscheiden. Maar soms, bij volle maan, als het licht helder genoeg is, bestaat de kans dat er kleuren te zien zijn. Nu was dat het geval. Dat maakt het erg bijzonder. Erg lang bestond dit verschijnsel niet. Het duurde hooguit een minuut.

Behalve de maan heb ik ook wat opnames van het landschap gemaakt, verlicht door het heldere maanlicht. Door mijn ISO hoog genoeg te kiezen worden de sterren in de hemel mooi zichtbaar.
Erg ver zijn we Strabrecht niet op gegaan: het was ‘maar’ voor een aantal foto’s voor mijn workshop. Alles bij elkaar, met het zien van die prachtige moondog, was dit uurtje Strabrecht in het licht van de maan erg bijzonder.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] nachtwolken gezien en parelmoerwolken, bijzonnen en halo’s, zelfs een mistboog en een bij-maan. Ik heb de zon in verschillende vervormingen onder de horizon zien verdwijnen, […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x