De Strabrechtse Heide bij de volle maan

In het licht van een volle maan is de natuur geheimzinnig, mysterieus en sprookjesachtig. Als je de tijd neemt om je ogen aan de duisternis te wennen zal het maanlicht magisch aandoen. Op 29 september 2012 was het volle maan, maar de dag daarvoor en daarna is het toch ook een beetje. Tijd om foto’s te maken op de Strabrechtse Heide bij volle maan.

Geschatte leestijd: 3 minuten

De Strabrechtse Heide bij de volle maan

Helemaal helder was het deze avond op de Strabrechtse Heide met volle maan niet. IJle sluierbewolking, hoog in de atmosfeer, temperde het licht van de maan en lichtte de hemel op. Een prachtige kraakheldere hemel vol sterren is mooi, maar met een volle maan is het veel indrukwekkender als er dit soort bewolking hangt.

Wil je meer weten over het fotograferen van de maan?
Lees dan mijn blogbericht Het fotograferen van de volle maan

De Strabrechtse Heide bij de volle maan

Een zeldzame moondog

Maar pas op. Straat lantaarns, vooral die oranje/rode natrium verlichting, is een smet op de foto’s. Helaas stonden er op de plaats waar we aan het fotograferen waren een aantal. En toen vroeg Hetwie of er ook zoiets als sundogs bij het maanlicht bestond. En, ja hoor. Daar was een maanversie van een sundog te zien.

Een reklame boodschap

Wanneer het licht van de zon in hoge ijle wolken van ijskristallen gereflecteerd wordt ontstaan ‘sundogs’. Ze staan altijd op 22° links en rechts van de zon. Ook het maanlicht kan dit verschijnsel optreden, hoewel veel minder vaak omdat het maanlicht heel wat zwakker is. Verschijnt het, dan heet het een ‘moondog’. In de onderstaande foto is een prachtige ‘moondog’ te zien.

Moondog

Moondogs (Paraselenae, of ook wel parselenae genoemd) zijn vaak niet helder genoeg om kleur te onderscheiden. Maar soms, bij volle maan, als het licht helder genoeg is, bestaat de kans dat er kleuren te zien zijn. Nu was dat het geval. Dat maakt het erg bijzonder. Erg lang was dit verschijnsel niet te zien. Het duurde hooguit een minuut.

De Strabrechtse Heide bij de volle maan

Het maanverlicht landschap

Behalve de maan heb ik ook wat opnames van het landschap gemaakt, verlicht door het heldere maanlicht. Door mijn ISO hoog genoeg te kiezen worden de sterren in de hemel mooi zichtbaar.
Erg ver zijn we de Strabrechtse heide niet op gegaan. Alles bij elkaar, met het zien van die prachtige moondog, was dit uurtje Strabrechtse heide bij de volle maan erg bijzonder.


Wil je meer weten over het fotograferen van de Maan? Bestel dan mijn e-book In het Maanlicht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Egelmeers
Hans Egelmeers
2 jaren geleden

Hallo Nando, een vraagje. Mag je na zonsondergang nog op de strabrechtse-heide en de grote peel komen? Of moet je daar toestemming voor hebben? Groetjes Hans.

trackback
6 jaren geleden

[…] nachtwolken gezien en parelmoerwolken, bijzonnen en halo’s, zelfs een mistboog en een bij-maan. Ik heb de zon in verschillende vervormingen onder de horizon zien verdwijnen, […]