De Superbloedmaan van 2015

Lunar Eclipse Sequence - mijn populairste foto ooit.

Een superbloedmaan. Als dat plaats vindt wil je dat natuurlijk niet missen. Maar het moet mee zitten. Het moet goed zichtbaar zijn vanuit de plaats waar je bent, en het moet helder zijn. Dat was het op 27 september 2015 en natuurlijk zijn we op pad gegaan om dit bijzondere moment vast te leggen. Dat moment duurde wel de hele nacht. Dit is een verslag van deze onderneming om de superbloedmaan van 2015 vast te leggen.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Op 27 september 2015 stonden we om 23:30 uur op de plek die we uitgekozen hadden voor het bekijken van de maansverduistering. Deze bloedmaan zou plaats vinden op het moment dat de afstand van de Maan tot de Aarde het kleinst is (die afstand wordt het perigeum genoemd). Dit wordt een supermaan genoemd, die dan maar liefst 14% groter en 30% helderder is in vergelijking met het moment dat afstand tot de Maan op zijn grootst is.

Een unieke maansverduistering

Dat deze supermaan met een maansverduistering samenvalt komt niet vaak voor. Het heet dan een superbloedmaan. Er was dus reden om van de gelegenheid gebruik te maken. De plannen waren ‘groots.’ Een timelapse met groothoek om de hele gebeurtenis vast te leggen en bovendien individuele foto’s met een tele objectief. En natuurlijk tussendoor nog wat foto’s van de superbloedmaan van 2015 in het landschap. Met andere woorden; een drukke agenda.

Lees meer over een supermaan in mijn artikel
Elke maand een supermaan

De Superbloedmaan van 2015
De Superbloedmaan van 2015Maanverlicht landschap, uren voordat de verduistering plaats vond. Het lijkt bijna daglicht, maar de sterren aan de hemel vertellen een ander verhaal. (ISO1600 – f/4 – 30sec met 24mm brandpunt)

Het maanlicht van de supermaan

Dat de Maan tijdens het perigeum zo verschrikkelijk helder lijkt goed merkbaar te zijn. Een zaklamp hadden we niet nodig en een foto van het landschap was gemakkelijk te maken, compleet met sterren zonder dat alles donker en zwart was. Voor dit soort foto’s had ik voldoende tijd nadat de camera voor de timelapse uitgelijnd en aangezet was.

Omdat we uren voor de verduistering klaar stonden kon de andere camera gebruikt worden voor het fotograferen van het landschap. Niet alleen omdat het mooi was, maar ook om te kijken hoe de basisfoto voor de collage van de verduistering eruit moest zien.

De Superbloedmaan van 2015
Timelapse setup met de supermaan hoog aan de hemel
De Superbloedmaan van 2015
Timelapse setup in het licht van de volle supermaan. Je ziet hoeveel licht er is.
De Superbloedmaan van 2015
Voor het geval het niet duidelijk is: dat daar is de Maan. Spelen met het fotograferen en een ‘seflie’ om de tijd te doden.

De start van de maansverduistering

En toen was het zover. Om 3:07 uur in de ochtend begon de schaduw van de Aarde over de Maan te bewegen. Langzaam maar zeker nam de helderheid van de Maan af en werd de hap die uit de maanschijf genomen steeds groter. Tot de veelbesproken bloedmaan verscheen: een Maan met een karakteristieke bloedrode kleur.

Al het maanlicht in het landschap was verdwenen en de sterren straalden helder aan de hemel. Met een beetje goede wil konden we de Melkweg zelfs zien. En al die tijd maakte de timelapse de foto’s van elk 15 seconden belichtingstijd met een interval van 10 seconden. Met de andere camera maakte ik elke 6 minuten een foto met 400mm brandpunt, voor de close-up beelden van de superbloedmaan van 2015.

De totale verduistering: de Bloedmaan. Een hoge ISO garandeert dat er ook sterren op de foto komen. (ISO3200 - f/5,6 - 0,8sec - 400mm brandpunt)
De totale verduistering: de Bloedmaan. Een hoge ISO garandeert dat er ook sterren op de foto komen. (ISO3200 – f/5,6 – 0,8sec – 400mm brandpunt)

De Superbloedmaan van 2015

Tijdens de superbloedmaan, die van 4:11 uur tot 6:27 uur duurde, maakte ik behalve elke 6 minuten ook een aantal foto’s met andere brandpunten om zo veel mogelijk verschillend beeldmateriaal van de superbloedmaan van 2015 te hebben.

Het mooie van de maansverduistering zijn de sterren die direct naast de Maan zichtbaar worden. Maar je moet de ISO hoog zetten wil je die sterren ook vastleggen, bovendien rekening houden met de beweging van de Maan en het controleren van de scherpte van het beeld. Het mooiste zijn toch wel de foto’s van de Maan in het landschap, die ik elke keer tussen die 6 minuten interval gemaakt heb.

Een reklame boodschap
Alleen close-ups zijn saai: het is veel spannender om de Bloedmaan in het landschap vast te leggen. (ISO6400 - f/2,8 - 8sec - 24mm brandpunt)
Alleen close-ups zijn saai: het is veel spannender om de Bloedmaan in het landschap vast te leggen. (ISO6400 – f/2,8 – 8sec – 24mm brandpunt)
De Superbloedmaan van 2015
Een dubbele opname van de Bloedmaan in het landschap: een foto van het landschap mèt de verduisterde Maan, die nadien vervangen is door een beter belichte maanschijf. (ISO1600 – f/2,8 – 15sec met 24mm brandpunt voor het landschap)
De Superbloedmaan van 2015
Een volledig verduisterde Maan tussen de bomen (IS03200 – f/4,5 – 8sec met brandpunt 100mm voor de omgeving en sterren, en een kortere belichtingstijd voor de Maan zelf)

De start van het einde van de superbloedmaan van 2015

Om 6:27 uur begon de Maan weer uit de schaduw van de Aarde te komen. De maanschijf werd snel helderder en helderder, en zo ook het landschap. Van alle close-up foto’s die ik gemaakt heb tijdens het hele traject van de verduistering heb ik een collage gemaakt die in spiegelbeeld is: rechts onder is het begin van de verduistering met de heldere witgrijze maan, en links boven het einde toen de schemering al aan de gang was. Vandaar het kleurverschil van de Maan. De 37 beelden die ik verkregen heb met de 6 minuten interval fotografie zijn – behalve in de collages – ook gebruikt voor een kort timelapse filmpje.

Superbloedmaan - het resultaat van een nacht fotograferen
Negen beelden van de gehele verduistering, met een volgorde van rechtsonder tot linksboven. De keuze om de volgorde om te draaien is gemaakt om een zekere symmetrie te krijgen.

Het leuke aan dit filmpje is dat het mooi te zien is hoe de sterren zichtbaar worden en hoe die ten opzichte van de Maan bewegen. Dit effect had ik niet voorzien en ik ben er erg blij mee dat dit zo goed zichtbaar is. Voor de volledigheid heb ik er de nachtelijke geluiden bij gezet om het sfeertje van een lange nacht aan de oever van een vijver, met bossen om ons heen, weer te geven.

De Lunar-eclipse-sequence foto

De serie foto’s die ik in deze korte time-lapse heb verwerkt zitten ook in de “Lunar-eclipse-sequence” foto. Dit is een compilatie van alle maanfoto’s, verwerkt in een landschapsfoto die gemaakt is tijdens de totale verduistering. Het traject van de Maan is zo goed mogelijk gevolgd om een mooi beeld te geven van de nacht.

Tot mijn grote verbazing heeft deze foto van de superbloedmaan van 2015 een enorme populariteit gekregen op Facebook, Instagram, Twitter en op andere plaatsen. De foto is meer dan 1.000 keer gedeeld, heeft meer dan 25.000 likes en meer dan 1.500 reacties. De populariteit heeft mijn stoutste dromen overtroffen.

De Superbloedmaan van 2015
Lunar Eclipse Sequence – mijn populairste foto ooit. Het bestaat uit één landschapsfoto (ISO1600 – f/2,8 – 20sec – 15mm brandpunt) en de hele reeks maanfoto’s die met 400mm zijn gemaakt.

Er zijn wel wat vragen en opmerkingen over ontstaan. Dat is logisch, want dit is niet zomaar één enkele foto. Kort gezegd: ik heb een landschapsfoto met de verduisterde Maan gemaakt. Vervolgens heb ik alle foto’s die ik met het tele objectief heb gemaakt verkleind en in goede volgorde voor en achter de gefotografeerde Maan gepositioneerd. Het is niet ‘echt’ in de volle zin des woord, maar een interpretatie van het verloop van de verduistering zoals we die aan de oever van deze vijver gezien hebben.

Het ochtendgloren

Om 6:27 uur was de verduistering voorbij. Moe maar voldaan stonden we aan de oever te kijken hoe het ochtendgloren begon. De hele nacht was het helder gebleven, met een paar verdwaalde wolkenflarden waar we geen last van hadden. Het was koud, vochtig en klam. Ondertussen bleef de timelapse elke 10 seconden een foto maken, onverstoorbaar en onaangetast door condens vanwege een warmtelint om het objectief.

Het begin van de schemering bracht nog enkele mooie momenten, waarbij de Maan weer helder aan de hemel straalde. Het gaf de kans om een paar sfeervolle ochtendfoto’s te maken.

De felle Maan in de vroege ochtend (6:02 uur) toen de verduistering ten einde begon te lopen. Door de belichting is de hap uit de Maan niet te zien. (ISO1600 - f/4 - 6sec met 15mm brandpunt)
De felle Maan in de vroege ochtend (6:02 uur) toen de verduistering ten einde begon te lopen. Door de belichting is de hap uit de Maan niet te zien. (ISO1600 – f/4 – 6sec met 15mm brandpunt)
Nu al een van mijn favoriete maanverlichte landschapsfoto's (6:29 uur) (ISO800 - f/8 - 20sec - brandpunt 24mm)
Nu al een van mijn favoriete maanverlichte landschapsfoto’s (6:29 uur) (ISO800 – f/8 – 20sec – brandpunt 24mm)

De timelapse van de superbloedmaan van 2015

En hoe zit het met de timelapse? Na uren foto na foto gemaakt het hebben kon ik eindelijk de camera uitzetten. In totaal zijn er die nacht 1000 foto’s voor de timelapse gemaakt (exact 1000 – puur toeval). Het heeft me vervolgens veel puzzelwerk opgeleverd om een mooie film ervan te maken. Ik ben er blij mee, trots op, en ik hoop dat de film bevalt.


Tot slot wil ik nog even wijzen op de mogelijkheden om de oh zo populaire foto met de “Lunar Eclipse Sequence” te bemachtingen. De foto is te downloaden als wallpaper, en verkrijgbaar in diverse soorten en maten vergrotingen. Het is prachtig om te weten dat deze foto bij sommigen aan de muur zal pronken.

Wil je meer weten over het fotograferen van de Maan? Bestel dan mijn e-book In het Maanlicht.


Gebruikte apparatuur

Timelapse

  • Canon EOS 1Dx met TS-E 17mm f/4L
  • Gitzo G2220 statief
  • iOptron Sky Tracker met RRS BH25 balhoofd
  • Canon TC-80N3 programmeerbare draadontspanner
  • DEW not heattape

Overige foto’s

  • Canon EOS 5D mark 3
  • 15mm f/2,8 fisheye
  • 24-70mm f/2,8L II USM
  • 100-400mm f/4,5-5,6L II IS USM
  • Gitzo GT 3543LS Systematic statief met RRS BH55 balhoofd

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] een maansverduistering te vinden als dit jaar: de bloedmaan van 2018 was zelfs groter nieuws dan de superbloedmaan van 2015.  Er waren hele groepen mensen verzameld op plekken die normaal gesproken nauwelijks of niet […]

trackback
7 jaren geleden

[…] De waarheid is, dat dit inderdaad een supermaan is. Om precies te zijn de supermaan van 28 september 2015, de nacht dat deze Maan volledig door de schaduw van de Aarde werd verduisterd. Het stond bekend als de nacht van de superbloedmaan. […]

Bas berkhuijsen
Bas berkhuijsen
8 jaren geleden

Je bent duidelijk een kenner van Timelapse. Al met al een geweldige reportage geworden. Op een meer dan bijzondere, maar ook voor iemand zoals ik met minder ervaring in Timelapse vastgelegde leerzame rapportage, Bedankt voor het delen, maar ook op een frisse manier beschrijven van de ervaring

Deshamer
8 jaren geleden

Prachtig gedaan Nando, maar dat is je wel toevertrouwd!

S.V. Groeneveld
S.V. Groeneveld
8 jaren geleden

Prachtig effect, die time-lapse die de maan (en sterren!) volgt. Ik neem aan dat het toestel niet heeft bewogen, en dat dit dus uitsnedes zijn? Lijkt me een enorme klus.
Ook een mooie reflectie in de Lunar Eclipse Sequence; niet makkelijk om die op de goeie plek te krijgen…

Jack
Jack
8 jaren geleden

Prachtige opnamen !!

Stefaan BOGAERT
Stefaan BOGAERT
8 jaren geleden

Supermooie fotos. Mijn zijn niet zo goed. Ik heb er ook een ernstige verkoudheid aan overgehouden (Was net terug van zuid-Frankrijk. Nog in 25°-modus 😀 ). Maar het was het wél waard !!