Menu Sluiten

De Tim Burton boom

Er staat een boom op de Strabrechtse Heide. Die boom is gestorven, vele jaren geleden. Wat er over is gebleven is een grillig gevormde stam met takken als grijpgrage vingers die naar onwetende voorbijgangers reiken. Maar de wandelaars zijn veilig want deze boom staat ver van alle wandelpaden af.

De boom in 2008 op veilige afstand in het warme ochtendlicht

Meer dan vijf jaar geleden stond ik voor dag en dauw op de heide en wist ik op een veilige afstand een foto te maken van deze grillige boom. Ik had een brandpunt van 400mm nodig om de boom voldoende groot op de foto te krijgen.

Advertisements

De foto viel op, mede door de sfeer die dit beeld uitademt. De boom kreeg een paar jaar later de aandacht van de Tsjechische band Darkwind. Met de nodige nabewerking verscheen de foto op de cover van hun eerste full-length album ” From Cold Places“.

Darkwind – From Cold Places

Die bewerking was natuurlijk hard nodig met die titel want de warme kleur die het origineel van nature heeft past niet bij die titel.

En toen werd deze oude, dode boom een beetje vergeten.

Sinds die ene foto uit 2008 is de aandacht naar andere delen van de heide gegaan. Dat is zo gebleven tot na de zomer van 2013. Wandelingen brachten ons weer op plekken die bijna vergeten waren en “behold”, daar stond die ene boom. Eenzaam, vergeten, maar nog altijd even grillig en met dezelfde vingers die verlangend maar tevergeefs naar die onwetende wandelaars reiken. Een boom die zo uit een film van Tim Burton zou kunnen komen.

Advertisements
The Old Dead Tree - vijf jaar later
The Old Dead Tree – vijf jaar later

In het licht van de ondergaande zon, rood aan de horizon onder een dik grijs wolkendek staat daar fier overeind, trots, onveranderd, de boom die destijds in het bijzondere ochtendlicht op de foto was gevangen. Wederom in silhouet om de vormen van die lange vingerachtige takken te benadrukken. In de vijf jaren die voorbij zijn gegaan is de boom nauwelijks veranderd.  De vorm is exact hetzelfde, onaangedaan door tijd, door weer of door wind. Een tijdloos beeld dat midden op de heide staat, wachtend op mijn onvermijdelijke terugkeer. Deze grillige boom heeft me na al die jaren dan eindelijk gegrepen, mijn volledige aandacht welteverstaan.

 


De Tim Burton boom kan nu ook aan jouw muur hangen. Via werkaandemuur.nl is de onderstaande panorama foto verkrijgbaar.
http://nandoharmsen.werkaandemuur.nl/index/132/nl/Old-Dead-Tree/view/77030/1

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 maanden geleden

[…] slot heb ik een kort bezoekje aan mijn boom gebracht, die wonderlijk genoeg al vele jaren de elementen blijft trotseren. Het was inmiddels half […]

trackback
7 jaren geleden

[…] heldere avond. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Op 29 december was eindelijk de gelegenheid om ‘mijn’  boom op de foto te zetten tegen een hemel vol sterrensporen. Het is in deze tijd van het jaar vroeg […]

Willem.
7 jaren geleden

Nando,

Leuk verhaaltje. Heb je de boom vanaf de andere kant genomen of gespiegeld?

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x