De Tim Burton boom

Er staat een boom op de Strabrechtse Heide. Die boom is gestorven, vele jaren geleden. Wat er over is gebleven is een grillig gevormde stam met takken als grijpgrage vingers die naar onwetende voorbijgangers reiken. Maar de wandelaars zijn veilig want deze boom staat ver van alle wandelpaden af. Ik noem het de Tim Burton boom.

Geschatte leestijd: 3 minuten

De Tim Burton boom
De boom in 2008 op veilige afstand in het warme ochtendlicht

Meer dan vijf jaar geleden stond ik voor dag en dauw op de heide en wist ik op een veilige afstand een foto te maken van deze grillige boom. Ik had een brandpunt van 400mm nodig om de boom voldoende groot op de foto te krijgen.

De foto viel op, mede door de sfeer die dit beeld uitademt. De boom kreeg een paar jaar later de aandacht van de Tsjechische band Darkwind. Met de nodige nabewerking verscheen de foto op de cover van hun eerste full-length album ” From Cold Places“.

De Tim Burton boom
Darkwind – From Cold Places

Die bewerking was natuurlijk hard nodig met die titel want de warme kleur die het origineel van nature heeft past niet bij die titel.

Een reklame boodschap

En toen werd deze oude, dode boom een beetje vergeten.

De Tim Burton boom in 2013

Sinds die ene foto uit 2008 is de aandacht naar andere delen van de Strabrechtse Heide gegaan. Dat is zo gebleven tot na de zomer van 2013. Een wandeling bracht ons weer op plekken die bijna vergeten waren en jawel, daar stond die ene boom. Eenzaam, vergeten, maar nog altijd even grillig en met dezelfde vingers die verlangend maar tevergeefs naar die onwetende wandelaars reiken. Een boom die zo uit een film van Tim Burton zou kunnen komen, en die ik daarom stilletjes de Tim Burton boom ben gaan noemen.

The Old Dead Tree - vijf jaar later
The Old Dead Tree – vijf jaar later

In het licht van de ondergaande zon, rood aan de horizon onder een dik grijs wolkendek staat daar fier overeind, trots, onveranderd. Heel anders dan destijds op die bijzondere ochtend met prachtig licht. Deze Tim Burton boom vraagt ervoor om als een silhouet in de foto te staan. Alleen zo komen de vormen van die lange vingerachtige takken het beste tot uiting.

In de vijf jaren die voorbij zijn gegaan is de boom nauwelijks veranderd.  De vorm is exact hetzelfde, onaangedaan door tijd, door weer of door wind. Een tijdloos beeld dat midden op de heide staat, wachtend op mijn onvermijdelijke terugkeer. Deze grillige boom heeft me na al die jaren dan eindelijk gegrepen, figuurlijk gesproken welteverstaan.

De Tim Burton boom in de avond

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] slot heb ik een kort bezoekje aan mijn boom gebracht, die wonderlijk genoeg al vele jaren de elementen blijft trotseren. Het was inmiddels half […]

trackback
10 jaren geleden

[…] heldere avond. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Op 29 december was eindelijk de gelegenheid om ‘mijn’  boom op de foto te zetten tegen een hemel vol sterrensporen. Het is in deze tijd van het jaar vroeg […]

Willem.
10 jaren geleden

Nando,

Leuk verhaaltje. Heb je de boom vanaf de andere kant genomen of gespiegeld?