De vossen van de Amsterdamse Waterleiding Duinen

Vorig jaar, april 2012, zijn we voor de eerste keer naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) geweest, bekend om de vele damherten en natuurlijk de vossen. We zijn nu, meer dan een jaar later, opnieuw in de AWD geweest. Een bezoekje aan de tamme vossen was natuurlijk evident, zij het met een dubbel gevoel.

De Amsterdamse Waterleiding Duinen

Natuurlijk is eerste Pinksterdag de verkeerde dag om in dat gebied te gaan wandelen, zeker als de weersvoorspellingen dit de enige mooie (en vooral droge) dag van het pinksterweekend noemen. Het levert een hele grote hoeveelheid wandelaars op die de rust van het gebied verdrijven. Zeker vooraan in het gebied. Een deel van die mensen zijn duidelijk op weg naar de plek waar de vossen zich ophouden dat veel dieper in de AWD ligt. En inderdaad, we zien vier vossen en tientallen mensen die geïnteresseerd staan te kijken hoe deze dieren schooiend rondlopen in de hoop een hapje te bemachtigen.

 

En ja hoor, dan zijn er een aantal mensen (en ik schaam me om te zeggen dat het dan ook nog fotografen zijn) die speciaal voor dit doel een zakje hondenbrokken hebben meegenomen. Zonder acht te slaan op afkeurende blikken voeren ze de vossen voor dat ene plaatje. Soms hoor je het excuus dat zonder het voeren de vossen niet zouden overleven.

De vos in een (bijna) natuurlijke omgeving

Hoewel het fotograferen van deze, normaal schuwe dieren op deze manier niet echt uitdagend of spannend is, laat ik me toch verleiden om ook foto’s te maken. Ik ben geen wild life fotograaf hoewel ik graag een dier in een natuurlijke omgeving zal fotograferen als de gelegenheid zich voor doet. De kans om een vos op de foto te krijgen zal ik waarschijnlijk alleen op deze plek in de AWD krijgen. Die kans grijp ik dus met beiden handen.

Een reklame boodschap

 

Er is meer te vinden in de AWD dan alleen vossen. Ook de damherten zijn niet bang voor mensen en lopen rustig te grazen zonder zich ergens druk over te maken. Veel hebben we er dit keer niet gezien. Minder opvallend maar niet minder mooi zijn de koppeltjes knobbelzwanen die rustig naar voedsel aan het zoeken zijn in het kraakheldere water. Ze blazen dreigend als je dichtbij komt voor een foto. Maar er zijn veel meer vogels te zien, zelfs overdag als het er niet de ideale tijd voor is. Hoewel ik het niet zeker weet denk ik dat we ook een Wouw hebben zien jagen.

Koppeltje knobbelzwanen

Voor landschap fotografie is het gebied veel minder interessant, afgezien van de grillige bomen die er vooraan in het gebied te vinden zijn. Die grillige vormen lijken me fantastisch om op de foto te zetten, maar niet tijdens het volle daglicht. In mijn gedachten zie ik het gebied al gehuld in een klammige herfstmist. Misschien moeten we in het najaar nog eens gaan kijken. Niet voor de vossen, maar voor het landschap.
Maar dat betekent niet dat ik de vossen niet op de foto zal zetten als we ze treffen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bart
bart
4 jaren geleden

Aha, ik dacht het al dat de vossen daar zich wel makkelijk laten fotograferen. Tof dat je dit even zeer duidelijk maakt dat ze gewoon tam zijn. Sommige mensen vermelden dit niet bij de foto’s en doen alsof ze megaveel foto’s van ‘wilde vossen’ hebben waardoor ik dacht dat ze goede wildlife fotograferen zijn, maar het is dus niet wild.

trackback
6 jaren geleden

[…] de Amsterdamse Waterleiding Duinen geweest, het gebied dat tussen Lisse en Zandvoort ligt, waar de beroemde (beruchte?) rugzak vosjes te vinden zijn en je kunt struikelen over de damherten. Sinds we in het gezelschap van een hond […]

jan
jan
8 jaren geleden

In Canada staat een boete van 5.000 Can. Dollar op het voeren van Wildlife. Dan laat je het wel. Zouden we in NL ook eens moeten doen.

Wi||em.
Wi||em.
10 jaren geleden
Wi||em.
Wi||em.
10 jaren geleden

Het blijven beesten met een hoge aaibaarheidsfactor (niet letterlijk). Maar als je 45 minuten verder rijden dan A’dam naar het zuiden afzakt (Ardennen/Bastogne) kan je ze ook in een iets natuurlijkere omgeving zien. Het fotograferen wordt dan wel weer een heel stuk lastiger.