Menu Sluiten

De zonsondergang boven het wad

Na afloop van het bezoek aan Ameland dit jaar was het door omstandigheden niet mogelijk om nog even te blijven hangen voor een zonsondergang. Vanaf de pier bij de boot in Holwerd is er een vrij zicht op het Westen en de ondergaande zon. Natuurlijk was het juist op dat moment prachtig. Maar helaas, geen tijd voor foto’s.

De wadden liggen voor mij niet op steenworp afstand. Hierdoor is het bijna onmogelijk om er ‘even’ naar toe te gaan: dat kan alleen als je toch al min of meer in de buurt bent. Vandaar het plan om ‘s-middags vanaf het Speulderbos door te rijden naar de Waddenzee.

Advertisements

Het Speulderbos ligt al een aardig eind in de richting, dus waarom niet? Maar dat aardig eind is relatief. De reis nam toch nog zoveel tijd in beslag dat we het nèt zouden redden om de zonsondergang bij de pier van Holwerd mee te pikken. Het werd dus letterlijk ‘even naar de Waddenzee’ om de zon onder te zien gaan. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind.

Waddenzee

Voordat we op de pier bij Holwerd stonden zijn we eerst nog even gaan kijken in Sint Jacobiparochie; een van de kleine gehuchten die op de bovenste rand van Nederland liggen. Hoewel Google Maps een veelbelovend beeld schetste viel de werkelijkheid wat tegen. Het uitzicht vanaf de dijk over het wad kan het beste omschreven worden met de woorden oneindige leegte. Alleen de zeekraal (volgens mij) heerst hier als het land boven water is gekomen, voor de rest is er niets. Tegelijkertijd levert die leegte wel weer een apart beeld op, maar het blijft een uitzicht met weinig in het oog vallende elementen. Kortom: leeg.

Zeekraal?

Helaas kon voor de lucht hetzelfde gezegd worden als voor het land: leeg. De spannende wolken waarop ik gehoopt had waren er niet. Na wat wikken en wegen hebben we besloten om snel naar de pier bij Holwerd te rijden en daar de zonsondergang af te wachten. Ik denk dat dit een goede beslissing is geweest. Het leverde een aantal sfeervolle foto’s op van het einde van de dag boven het droogvallende wad.

 


De schade van een val
De schade van een val

 

Helaas was de afsluiting van de dag voor mijn collega fotograaf minder fortuinlijk. Zijn camera is van het statief los gekomen en op de stenen in stukken gevallen. Het objectief is door de klap van de camera afgebroken en is vervolgens stuiterend in het slik verdwenen. De camera bleef dit lot gespaard maar heeft enorme schade, zoals in de foto te zien is.

Dat camera’s robuust gebouwd zijn wordt duidelijk als zelfs deze schade door de leverancier te repareren is, zij het tegen hoge kosten. Gelukkig heeft de fotograaf beroep kunnen doen op zijn camera/waarde verzekering. Het laat maar weer eens zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat het het verzekeren van je waardevolle apparatuur geen overbodige luxe is.

 

De foto en melding is met instemming van de fotograaf geplaatst

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] een lange dag stonden we op de dijk bij Holwerd de zonsondergang te fotograferen. De camera op statief en een objectief voorzien van filters om het […]

Willem
Willem
7 jaren geleden

Hij flikt het hem weer, natuurlijk.

Mooi Nando.

Mr Deshamers camera?

Deshamer
Antwoord aan  Willem
7 jaren geleden

Yep, helaas mijn camera. 🙁

Johan
Johan
7 jaren geleden

werkelijk schitterende foto’s Nando. Een lust voor het oog.

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x