De Zwarte Plak

Afgelopen zondag was het tijd om een heerlijke (maar korte) wandeling door de natuur te maken. Na lang wikken en wegen hebben we gekozen voor het stukje Peel dat bekend staat als de Zwarte Plak.

De Zwarte Plak heeft een hele geschiedenis en heeft een grote rol gespeeld in de tweede wereldoorlog. Toon Kortooms heeft in 1948 een boek geschreven over dit stuk Peel, getiteld De zwarte plak. Het boek gaat over gewone mensen die neergeschoten geallieerde piloten hielpen om terug te keren naar Engeland.

Nu is er weinig meer te zien van deze geschiedenis. Het is een karakteristiek stuk peellandschap dat onderdeel uitmaakt van de Mariapeel. Er liggen een paar mooie vennen, waarvan er eentje vol staat met stronken van berkenbomen die gedoemd zijn te veranderen in het bekende kienhout. Al die dode berken in het water geven dit deel van de Peel een sinister en somber uiterlijk – een plek die een zekere aantrekkingskracht voor mij heeft.

Ik vind dit een heel moeilijke plek om mooi op de foto te krijgen. Contrasten zijn hoog en de vele stammen in het water geven het al snel een rommelig beeld. Maar de dunne ijslaag op het water weerspiegelde de lucht en het licht als geen ander. Dit ijs is mooi om te fotograferen, mooier dan als het een witte laag heeft gekregen.

Een reklame boodschap

Erg ver zijn we het gebied niet ingegaan.  We gingen om een zonsondergang te fotograferen die enigszins tegenviel met de bewolking die in de loop van de namiddag kwam opzetten. Van de foto’s die ik gemaakt heb zijn er maar een paar de moeite waard gebleken. Ze staan nu allemaal op flick-r.

Wat opviel was het ijs op de varens. Ik heb ooit gehoord van ijsharen: hele dunne ‘haren’ van ijs die erg lang kunnen worden. Dit leek erop (hoewel het niet hetzelfde is). In dit soort gevallen is een macrolens toch echt onmisbaar. Ik ben blij dat ik die dan even van mijn vriendinnetje mag gebruiken: dank je wel Hetwie 🙂

Zoals al gezegd viel de zonsondergang wat tegen. De kleurenpracht waarop ik gehoopt had bleef uit door een dik wolkendek. Net voordat de zon achter de verre bosrand verdween wist het zonlicht nog even onder het wolkendek door te schijnen. Een ideaal moment om mijn met 400mm brandpunt te spelen (70-200L + 2x teleconverter).

Voor de komende week wordt er winters weer voorspelt. Hoewel het voor sommigen wellicht veel overlast zal zorgen verlang ik naar echte winterse taferelen. We zullen zien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees rombouts
Kees rombouts
7 jaren geleden

is er een engelse vertaling van het boek de zwarte plak