Menu Sluiten

Deel 1 van de nieuwe tutorial “Sterrensporen fotograferen”

Het is er dan eindelijk van gekomen: een up-to-date tutorial over het fotograferen van sterrensporen.

Advertisements

In april 2008 heb ik besloten om mijn manier van sterrensporen fotograferen op een website uit te leggen. Dit deed ik na veel vragen over dit soort foto’s. Ik heb begrepen dat inmiddels heel veel mensen met hulp van mijn tutorial aan de de slag zijn gegaan en zelf verbluffende resultaten hebben behaald. Zeker als ik daarna bij verschillende gelegenheid hoor dat ze ermee gestart zijn dankzij mijn uitleg, ben ik erg blij.

De uitleg is na vijf jaar enigszins gedateerd. Ik heb zelf veel bijgeleerd en sommige uitleg is voor verbetering vatbaar. Ook de nieuwe generatie camera’s brengen veel extra mogelijkheden. Het werd dus tijd voor een herziene tutorial.

De nieuwe tutorial is een stuk uitgebreider geworden. Zo uitgebreid dat ik besloten heb om deze te splitsen in twee delen. Het eerste deel, dat nu online is gekomen, behandeld het fotograferen zelf. Welke instellingen en hoe te werk gaan. De gedachte is, dat met dit eerste deel geïnteresseerden genoeg bagage hebben gekregen om zelfstandig te gaan fotograferen.

In het tweede deel, dat redelijk snel moet volgen, ga ik in op het verwerken van al die opnamen tot één enkele foto. De post-processing dus.

De oude tutorial blijft vooralsnog online.

Het eerste deel van de nieuwe tutorial is te vinden in de menu balk onder artikelen (drop-down menu) of volg deze link:

https://www.nandoonline.com/?page_id=2149

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
1 jaar geleden

[…] brandpunt niet meer dan 2 seconden per foto is belicht. Belichten we beduidend langer, dan zijn we sterrensporen aan het […]

Missotten Sammy
Missotten Sammy
5 jaren geleden

Een uitstekende en heldere uiteenzetting van hoe je het moet aanpakken.
Mss nog een kleine vraag: Hoe vermijd je dat er zich een ijslaag afzet op glas van het objectief?

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x