Iedereen kent het epos Den Vos Reynaerde uit de 13e eeuw. De vos is bekend om zijn sluwheid en misschien daarom heb ik het dier nog nooit in het wild gezien. Het is een prachtig dier waarvan ik hoopte het ooit op de foto te kunnen zetten. Omdat ik meer gespecialiseerd ben in landschappen heb ik ook niet de middelen om daadwerkelijk dit dier op de foto te zetten.
Estimated reading time: 6 minuten
‘O wy, Tybeert, twi sidi bloode?
Wanen quam uwer herten desen wanc?’
Tybeert scaemde hem ende spranc
Daer hi vant groet ongherec,
Want eer hijt wiste, was hem een strec
Omme sinen hals harde vast.
Dus hoende Reynaert sinen gast.’ **
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zitten vossen (Vulpus vulpes) die zonder veel problemen op de foto te zetten zijn. De reden dat dit kan is minder leuk: het voeren door mensen heeft van deze sluwe vossen tamme beesten gemaakt die niet langer een verborgen leven leiden.
De foto’s van den Vos Reynaerde heb ik vaak gezien, de verhalen over voederen hebben de krant gehaald. Afgelopen weekend waren we in buurt dus een ‘verplicht’ uitstapje naar de Amsterdamse Waterleidingduinen was evident. Maar voeren om mooie plaatjes te schieten; nee dat nooit.
De AWD
De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is een prachtig gevarieerd gebied. Veel water, duin maar zeker ook bos en begroeiing. Tijdens het wandelen door dit gebied heb ik bijzonder veel fotogenieke momenten gezien. Fotograferen in de AWD tijdens de schemering of bij mist moet bijzonder mooie foto’s op kunnen leveren.
Erg veel soorten dieren heb ik niet gezien, en aangezien den Vos Reynaerde het doel was zijn we niet van het grote pad afgeweken. De tjiftjaf was volop aanwezig, net als meesjes, een tapuit, meerkoetjes en een koppel kuifeenden. Hoog in de lucht vlogen enkele aalscholvers en een enkele buizerd. In een aangelegd kanaal was een prachtige zwaan aan het fourageren. De damherten die we troffen waren verre van schuw en bleven rustig grazen terwijl we van twintig meter afstand toekeken.
De ontmoeting met de vossen
Maar de vossen sloegen werkelijk alles. Ze komen naar je toe en geven de gelegenheid tot het maken van prachtige foto’s en portretten zoals in de bovenstaande foto duidelijk te zien is. De vos die bij ons kwam kijken ze iets te halen was een vrouwtje dat jongen had. Dat was ons verteld door de boswachter, en de tepels van het dier waren overduidelijk nat van het zogen.
Omdat ik wist dat den Vos Reynaerde fotograferen tot de mogelijkheid bestond was ik voorbereid: 70-200 mm objectief met de 2x teleconverter moest wel een leuke foto opleveren. En ja, dat lukte. Maar ook met de 70-200mm zonder teleconverter.
Het fotograferen van deze prachtige dieren is geen echte uitdaging meer, hoewel het maken van een echt bijzondere foto wel een uitdaging kan geven. Ondanks dit alles is het prachtig om deze vossen in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Hoe tam ze ook zijn; het blijven wilde dieren.
Den Vos Reynaerde met groothoek fotograferen
Na een (groot) aantal foto’s maakte de 70-200mm plaats voor de vertrouwde 17-40mm die ik veel voor landschappen gebruik. Het heeft immers geen zin om tientallen portretten te schieten die allemaal op elkaar lijken. Op dat moment bedacht ik me dat ik den Vos Reynaerde ook met het landschap kon fotograferen. De omgeving leent zich er prachtig voor en de weergoden waren ons meer dan gunstig. Prachtige wolkenluchten zoals ze alleen in Nederland kunnen voorkomen sierden de vergezichten van de AWD.
Languit op mijn buik liggend kon ik den Vos Reynaerde tot op minder dan een meter naderen – of beter gezegd: de vos naderde mij. Dat leverde een prachtig foto van het landschap op waar de vos mooi onderdeel van uitmaakt. Deze manier van fotograferen is helemaal in mijn straatje.
Tijd om terug te gaan
Het is aantrekkelijk om op zo’n plek uren door te brengen. Uiteindelijk was het tijd om terug te gaan. Den Vos Reynaerde dacht hetzelfde en verdween weer tussen de bomen en struiken, maar niet voordat ze nog een blik achterom wierp.
Den Vos Reynaerde op deze manier fotograferen is natuurlijk prachtig. Het levert mooie foto’s op. En toch, echt bevredigend is het niet. Het kunnen fotograferen van een echte schuwe vos die niet komt schooien bij de wandelaars moet veel meer bevrediging brengen. Ondanks dat ben ik toch bijzonder tevreden met het resultaat.
De AWD is zeker een gebied waar ik vaker naar toe zal gaan. Voor de vos, de damherten, maar ook zeker voor het prachtige landschap.
**Vertaling:
‘Ach, Tibeert, waarom bent u zo laf?
Waar komt deze schrik in uw hart vandaan?’
Tibeert schaamde zich en nam een sprong…
die hem flink wat narigheid bezorgde,
want voor hij het wist, zat er een strik
stevig om zijn hals.
Zo maakte Reinaert zijn gast te schande.’
(Bron: http://www.literatuurgeschiedenis.nl)
nja een vos fotograferen in klaarlichte dag met groothoek, niet echt realistisch, wel mooie foto.
Waarom zou je een vos niet overdag kunnen fotograferen. Ik heb ze ook echt in het wild gezien, overdag.
Maar je hebt gelijk, kansen zijn vaak groter in de avond of ochtend uren.
Groothoek is iets wat zeker wel kan, maar met de nodige moeite en (tijd) investering. Dus het is wel realistisch, alleen onwaarschijnlijk.
Behalve in de AWD, daar is alles mogelijk. 🙂
[…] naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) geweest, bekend om de vele damherten en natuurlijk de vossen. We zijn nu, meer dan een jaar later, opnieuw in de AWD geweest. Een bezoekje aan de tamme vossen […]
Hoi Nando
Ik heb komende week vrij en wil graag vossen fotograferen. Kan je mij tippen waar ik de meeste kans maak?? Waar jij bent geweest in de AWD. Mijn dank zou groot zijn, fijn weekeind…
Hallo Elly,
Wij zijn bij Heemstede de AWD in gegaan (Vogelenzangseweg. Je moet even zoeken naar bezoekerscentrum de Oranjekom. Daar kun je dan meteen vragen waar de vossen zich ophouden.
Ik hoop dat het je lukt de vossen er mooi op te krijgen. Maar daar ben ik niet bang voor.
Succes
Mooie foto’s en dito tekst, inspirerend
Mijn ervaring daar was echter helemaal anders. Vossen waren zeer schuw en niemand tegengekomen die ze voerde. Wel voldoende dens gezien dus met wat schuilwerk zou het moeten lukken. Verbaasd dat jij ze zo dicht hebt kunnen vastleggen. Nu ja de WLD zijn erg groot en misschien was ik op de verkeerde plek.
Damherten dan weer wel goed kunnen vastleggen.
Groet
Kurt
We hebben die dag de boswachter gesproken. Die wist te vertellen waar de vossen zicht ophielden. Ze waren niet zozeer tam, maar achterdochtig, brutaal: op zoek naar een gemakkelijk hapje. De mensen die er al zaten waren volop aan het voeren. Foute boel.
Dat was erg leuk om te lezen! En de foto’s zijn weer om in te lijsten!
Dank je Barend