Den Vos Reynaerde

‘O wy, Tybeert, twi sidi bloode?
Wanen quam uwer herten desen wanc?’
Tybeert scaemde hem ende spranc
Daer hi vant groet ongherec,
Want eer hijt wiste, was hem een strec
Omme sinen hals harde vast.
Dus hoende Reynaert sinen gast.’  **

Iedereen kent het epos Den Vos Reynaerde uit de 13e eeuw. De vos is bekend om zijn sluwheid en misschien daarom heb ik het dier nog nooit in het wild gezien. Het is een prachtig dier waarvan ik hoopte het ooit op de foto te kunnen zetten. Omdat ik meer gespecialiseerd ben in landschappen heb ik ook niet de middelen om daadwerkelijk dit dier op de foto te zetten.

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen zitten vossen (Vulpus vulpes) die wel zonder veel problemen op de foto te zetten zijn. De reden dat dit kan is minder leuk: het voeren door mensen heeft van deze sluwe vossen tamme beesten gemaakt die niet langer een verborgen leven leiden.

De foto’s heb ik vaak gezien, de verhalen over voederen hebben de krant gehaald. Afgelopen weekend was ik in buurt dus een ‘verplicht’ uitstapje naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen was evident. Maar voeren om mooie plaatjes te schieten; nee dat nooit. .

De Amsterdamse Waterleiding Duinen, 360° panorama (11 foto's)

De Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) is een prachtig gevarieerd gebied. Veel water, duin maar zeker ook bos en begroeiing. Tijdens het wandelen door dit gebied heb ik bijzonder veel fotogenieke momenten gezien. Fotograferen in de AWD tijdens de schemering moet bijzonder mooie foto’s op kunnen leveren.

Ik aan het fotograferen. Denk aan de minimale scherpstelafstand van 1,5 meter !! (door Hetwie gefotografeerd)

Erg veel soorten dieren heb ik niet gezien, en aangezien de vos het doel was zijn we niet van het grote pad afgeweken. De tjiftjaf was vollop aanwezig, net als meesjes, een tapuit, meerkoetjes en een koppel kuifeenden. Hoog in de lucht vlogen enkele aalscholvers en een enkele buizerd. In een aangelegd kanaal was een prachige zwaan aan het fourageren. De damherten die we troffen waren verre van schuw en bleven rustig grazen terwijl we van twintig meter afstand toekeken.

Maar de vossen sloegen werkelijk alles. Ze komen naar je toe en geven de gelegenheid tot het maken van prachtige foto’s en portretten zoals in de bovenstaande foto duidelijk te zien is. Het dier dat bij ons kwam kijken ze iets te halen was een vrouwtje dat jongen had (dat was ons verteld door de boswachter, en de tepels van het dier waren overduidelijk nat van het zogen).

Den vos Reynaerde (200mm brandpunt afstand)

Omdat ik wist dat de vos fotograferen tot de mogelijkheid bestond was ik voorbereid: 70-200 mm objectief met de 2x teleconverter moest wel een leuke foto opleveren. En ja, dat lukte. Maar ook met de 70-200mm zonder teleconverter.

Een reklame boodschap

Het fotograferen van deze prachtige dieren is geen echte uitdaging meer, hoewel het maken van een echt bijzondere foto wel een uitdaging kan geven.
Ondanks dit alles is het prachtig om deze vossen in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Hoe tam ze ook zijn; het blijven wilde dieren.

Ik aan het fotograferen van een vos met een 17mm (door Hetwie gefotografeerd)

Na een (groot) aantal foto’s maakte de 70-200mm plaats voor de vertrouwde 17-40mm die ik veel voor landschappen gebruik. Ten slotte: het heeft geen zin om tientallen portretten te schieten die allemaal op elkaar lijken.

Op dat moment bedacht ik me dat ik deze vos ook in het landschap kon laten opgaan. De omgeving leent zich er prachtig voor en de weergoden waren ons meer dan gunstig. Prachtige wolkenluchten zoals ze alleen in Nederland kunnen voorkomen sierden de vergezichten van deze AWD.

Languit liggend op mijn buik kon ik het dier tot op minder dan een meter naderen – of beter gezegd: de vos naderde mij. Dat leverde een prachtig foto van het landschap op waar de vos mooi onderdeel van uitmaakt. Deze manier van fotograferen is helemaal in mijn straatje.

De vos op een drafje door 'zijn' landschap (17mm brandpunt afstand)

Het is aantrekkelijk om op zo’n plek uren door te brengen. Uiteindelijk was het tijd om terug te gaan. De vos dacht hetzelfde en verdween uiteindelijk weer tussen de bomen en struiken, maar niet voordat ze nog een blik achterom wierp.

Nog even een blik achterom (400mm brandpunt afstand)

Een dier op deze manier fotograferen is natuurlijk prachtig. Het levert mooie foto’s op. En toch, echt bevredigend is het niet. Het kunnen fotograferen van een echte schuwe vos die niet komt schooien bij de wandelaars moet veel meer bevrediging brengen. Ondanks dat ben ik toch bijzonder tevreden met het resultaat.

De AWD is zeker een gebied waar ik vaker naar toe zal gaan. Voor de vos, de damherten, maar ook zeker voor het prachtige landschap.

**Vertaling:
‘Ach, Tibeert, waarom bent u zo laf?
Waar komt deze schrik in uw hart vandaan?’
Tibeert schaamde zich en nam een sprong…
die hem flink wat narigheid bezorgde,
want voor hij het wist, zat er een strik
stevig om zijn hals.
Zo maakte Reinaert zijn gast te schande.’

(Bron: http://www.literatuurgeschiedenis.nl)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bart
bart
4 jaren geleden

nja een vos fotograferen in klaarlichte dag met groothoek, niet echt realistisch, wel mooie foto.

trackback
11 jaren geleden

[…] naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) geweest, bekend om de vele damherten en natuurlijk de vossen. We zijn nu, meer dan een jaar later, opnieuw in de AWD geweest. Een bezoekje aan de tamme vossen […]

Elly van Veen
11 jaren geleden

Hoi Nando
Ik heb komende week vrij en wil graag vossen fotograferen. Kan je mij tippen waar ik de meeste kans maak?? Waar jij bent geweest in de AWD. Mijn dank zou groot zijn, fijn weekeind…

Kurt
11 jaren geleden

Mooie foto’s en dito tekst, inspirerend
Mijn ervaring daar was echter helemaal anders. Vossen waren zeer schuw en niemand tegengekomen die ze voerde. Wel voldoende dens gezien dus met wat schuilwerk zou het moeten lukken. Verbaasd dat jij ze zo dicht hebt kunnen vastleggen. Nu ja de WLD zijn erg groot en misschien was ik op de verkeerde plek.
Damherten dan weer wel goed kunnen vastleggen.

Groet
Kurt

Barend
12 jaren geleden

Dat was erg leuk om te lezen! En de foto’s zijn weer om in te lijsten!